main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 augustus 2022 — 13:40

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: ‘Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren’

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd, maar het kan nog heel lang duren, omdat Oekraïne steeds beter in staat is om zichzelf te verdedigen. Langzaam maar zeker ga je naar aan situatie toe waarbij de Russen niet kunnen winnen, maar ook niet kunnen verliezen”, zegt Kronenburg bij het WNL-radioprogramma Sven op 1: Zomereditie op NPO Radio 1.

Een mogelijke optie is dat Rusland en Oekraïne in een patstelling terecht komen, zegt Kronenburg “waarbij het conflict niet echt bevroren wordt, maar absoluut niet duidelijk is wat er nou verder gaat gebeuren. Dus dat kan nog maanden, misschien wel jaren duren.”

De Krim

Twee dagen na een aantal grote explosies op een Russische vliegbasis op de Krim is nog altijd onduidelijk wat er is gebeurd. Het Kremlin blijft erbij dat het een ongeluk is. Toch wijst alles erop dat dit een signaal is van Oekraïne, vindt oud-kabinetschef van de Secretaris Generaal van de NAVO Kronenburg. “Feit dat het maar 200 km van het front ligt, geeft toch wel aan dat Oekraïne hier een hand in heeft gehad, omdat vanaf die basis Russische vliegtuigen opstijgen om bombardementen uit te voeren boven Oekraïne.”

Een signaal naar Rusland, schetst Kronenburg, die luidt: “Jullie denken dat jullie zonder risico ons grondgebied kunnen bombarderen? Wij kunnen ook terugslaan als dat nodig.”

Rol Amerika

De rol van Amerika in wapens leveren aan Oekraïne is “ongelofelijk belangrijk” zegt Kronenburg. Als de voormalige president van Amerika Donald Trump nog aan het roer stond, dan was het anders geweest. “Dan is het überhaupt de vraag of er wapens zouden worden geleverd, en dus ook door ons.”

Volgens Kronenburg is het “ondenkbaar dat wij dat zouden doen in Europa zonder dat de Amerikanen op de achtergrond voor de bescherming zorgen”. Dus daarom wordt het bij de Amerikaanse verkiezingen over twee jaar spannend, volgens Kronenburg.

Defensie Europa

Als het gaat om verdediging en veiligheid van Europese grondgebied, dan zijn wij in Europa nog niet in staat om zelf de verantwoordelijkheid te nemen, stelt Kronenburg. “Er is veel meer nodig. De politieke wil moet er zijn om gezamenlijk ervoor te zorgen dat je kunt zeggen: wat er ook gebeurt, wij Europeanen zijn in staat om voor onszelf te zorgen”, aldus Kronenburg. “Maar zo ver is het helaas nog lang niet.”

Als Europa tien jaar geleden een ander beleid had gevoerd, waarbij het wel had geïnvesteerd in de eigen Defensie, dan had de kans bestaan dat Rusland Oekraïne niet was binnengevallen, denkt Kronenburg.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Oorlog tussen China en Taiwan is wereldwijd ‘een volgende klap voor de economie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier