main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
4 juli 2022 — 09:54

Boerenprotestacties al vroeg begonnen: erg rustig op de weg, verschillende distributiecentra geblokkeerd

Gaan de boeren vandaag het hele land platleggen, zoals aangekondigd op social media? De acties van de boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet hebben maandagochtend in ieder geval invloed op het verkeer. Dat melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Vooral distributiecentra zijn vooralsnog het doelwit.

Er staat wel een file op de A73 bij Haps richting Maasbracht. Die zorgt sinds ongeveer 08.30 uur met zo’n 9 kilometer voor ruim een uur vertraging. Maar verder zijn er geen grote stremmingen als gevolg van boerenacties bekend.

Volgens de ANWB is er 30 procent minder verkeer op de wegen dan op een normale maandagochtend. “Mensen hebben geluisterd naar de waarschuwingen die vooraf zijn gegeven”, aldus een woordvoerder. “Het advies blijft om voor vertrek je route te checken, zodat je goed voorbereid op weg gaat”, aldus Rijkswaterstaat.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Distributiecentra

Op dit moment staan de boeren dus vooral bij distributiecentra. Zo werd de Jumbo in Veghel enige tijd geblokkeerd. Ook de nabijgelegen N279 werd bezet, met trekkers en hooibalen. Na een sommatie van de politie is de protestactie rond 07.30 uur beëindigd.

De hooibalen en trekkers zijn van de rijbaan verwijderd, meldt de politie in Brabant aan ANP. In totaal zijn vier bekeuringen uitgedeeld. Drie boetes zijn uitgedeeld aan bestuurders omdat hun trekker geen kentekenplaat had. De vierde boete is uitgedeeld voor het niet tonen van een rijbewijs.

Ook zijn er bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades opgeworpen, zo meldt de NOS. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle werd vanaf 5.00 uur ’s ochtends geblokkeerd. Het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte zou ook niet meer toegankelijk zijn door een blokkade van de boeren.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), benadrukte vorige week in Goedemorgen Nederland dat het “platleggen van Nederland” simpelweg “crimineel gedrag” is. “Dat geeft zoveel onveiligheid, in alles, en dat is ook gewoon een aanval op je democratie”, zei hij.

Verdere blokkades

De ingang van het Mediapark in Hilversum bij de Mies Bouwman-boulevard is maandagochtend geblokkeerd met boomstammen. De politie is aanwezig, maar meldt dat er verder geen oponthoud is voor het verkeer. Het Mediapark is via andere ingangen nog bereikbaar.

Een woordvoerder van de NPO zegt de actie geen gevolgen heeft voor de uitzendingen. Vorige week was ook een protestactie van boeren bij het Mediapark.

De hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl, het Prinses Margrietkanaal, is maandagmorgen ook gestremd. Bij Gaarkeuken in Groningen staan tractoren op de brug. Die kan daardoor niet geopend worden om scheepvaartverkeer te laten passeren, meldt Rijkswaterstaat.

Schiphol

Op Schiphol zijn nog geen actievoerende boeren te bekennen, en ook de snelwegen richting de luchthaven zijn nog vrij. De boeren hadden wel gedreigd met acties, maar daar is momenteel nog niks van te merken. De bussen naar Schiphol rijden af en aan, net als auto’s en taxi’s. De luchthaven heeft passagiers opgeroepen die een vlucht moeten halen zo veel mogelijk met de trein te komen. Dit leidt vooralsnog nog niet tot overvolle treinen naar Schiphol. Alle hotelkamers op de luchthaven waren van zondag op maandagnacht wel bezet vanwege de onzekerheid, zo meldt NHNieuws.

Daarnaast heeft de Koninklijke Marechaussee zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar Schiphol gebracht om eventuele boerenacties tegen te gaan. De gemeente Haarlemmermeer zei een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven met tractoren niet te zullen tolereren.

Op de luchthaven is het druk maar lopen de passagiersstromen momenteel goed door, zo laat een woordvoerder van Schiphol weten. Ze zei dat het nog afwachten is rond de boerenacties. “We moeten het maar aankijken.”

Rotterdamse haven en Texelse veerdeinst

Ook de Rotterdamse haven heeft vooralsnog nergens last van. “Het is op dit moment rustig. Net als de afgelopen dagen monitoren we de situatie”, zegt een woordvoerder tegen ANP.

De veerdienst vanaf Texel is maandagmorgen om 09.00 uur weer in de vaart gegaan, nadat actievoerders de veerdam in Den Hoorn enkele uren blokkeerden. Rederij TESO laat weten dat de dienst naar verwachting vanaf 09.30 weer gaat varen.

De veerdiensten van en naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog kunnen maandag voorlopig geen passagiers overzetten omdat vissers die zich hebben aangesloten bij de boerenprotesten de havens van Lauwersoog en Harlingen hebben geblokkeerd. Dat meldt Rijkswaterstaat. De haven van Holwerd is nog vrij, zodat de veerdienst naar Ameland wel vaart, aldus een medewerkster van Wagenborg Passagiersdiensten.

De veerboot vanaf Schiermonnikoog, ook van Wagenborg, is teruggevaren naar het eiland. De veerponten van rederij Doeksen naar Terschelling en Vlieland zijn gestremd omdat de boten de haven in Harlingen niet in en uit kunnen. Doeksen adviseert reizigers die maandag naar de Waddeneilanden wilden komen om weg te blijven. Ze kunnen hun ticket voor de veerboot omboeken naar een andere dag.

Volgens de gemeente Vlieland heeft de eerste boot vanaf het eiland aangelegd aan de Willemskade in Harlingen. Eilanders op de eerste boot konden daar van de boot af. Maar hun voertuigen en goederen die ook aan boord van de veerdienst waren, gaan mee terug naar Vlieland, want die konden aan de Willemskade niet gelost worden.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt ‘zeer oneens’ met stikstofbeleid: ‘Een rommelige manier van politiek bedrijven’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer