main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 2 juli 2022 — 19:00

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt ‘zeer oneens’ met stikstofbeleid: ‘Een rommelige manier van politiek bedrijven’

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet. Hij heeft ook een motie van afkeuring ingediend. “Ik ben het er niet een klein beetje mee oneens, ik ben het er zeer mee oneens”, zegt hij bij de zomereditie van WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Omtzigt ziet ook een “rommelige manier van politiek bedrijven”, zegt hij. “Want iedereen doet nu alsof er een nieuwe wet is, maar er is helemaal geen nieuwe wet.” Met andere woorden moeten provincies iets uitvoeren wat nog niet in de wet staat. In de huidige wet van stikstof staan nog altijd dezelfde streefcijfers van 2035.

Bemiddelaar

“We worden er door de rechter constant op gewezen dat wij aan de limiet zitten, dus komen al die bouwplannen stil te liggen”, gaat Omtzigt verder. “Dan is het domste wat je kunt doen de normen in de wet nu vast aanscherpen.” Want dan “weet je zeker dat je in de problemen komt”.

Daar is de regering nog niet mee bezig, maar dat plan is er wel volgens Omtzigt. “En nu willen zij een bemiddelaar die niet mag praten of hij het over de huidige wet heeft of over de toekomstige wet die nog niet aangenomen is”, uit het Kamerlid zijn kritiek. “Hoe rommelig wil je het hebben.”

Andere sectoren

Het stikstofprobleem ligt overigens al langer op tafel, maar vooralsnog wordt er alleen naar de boeren en de landbouwsector gekeken. Over andere sectoren die mee moeten werken aan het terugdringen van de stikstofuitstoot is nog weinig bekend. Daarover heeft het kabinet gezegd: ‘dat komt nog’.

Daarin voorziet Omtzigt dat het kabinet dezelfde fout maakt als het deed bij energievoorziening. “We hebben toen alleen gefocust op de vergroening. Hetzelfde dreigen wij nu te doen bij stikstof. We zitten excessief te kijken naar landbouw, terwijl wij naar alle sectoren tegelijkertijd moeten kijken.”

Perspectief boeren

Omtzigt geeft toe dat de landbouwsector voor het grootste deel verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot, maar “je moet de boeren wel perspectief geven”. Iets waar de minister van Landbouw Henk Staghouwer over heeft gezegd dat hij dat in september gaat doen. “Dat kan niet”, vindt Omtzigt.

Omtzigt koppelt dit probleem ook aan de voedselzekerheid, “want we komen nu in een periode van wereldwijde voedselschaarste door wat er in Oekraïne gebeurt”. Als men die problemen los van elkaar blijft zien, “dan komen wij de komende jaren van een hele koude kermis thuis”, zegt Omtzigt. “En ik ben bang dat het kabinet dat aan het doen is.”

LEES OOK: VVD: Staghouwer moet meer landbouwinnovatie afdwingen in Brussel

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in