Problemen op de woningmarkt zijn ‘komende tien jaar niet opgelost’
Het kopen van een huis is voor steeds meer mensen een utopie. Grote Nederlandse banken en deskundigen pleiten voor drastische hervormingen. Ook al is de woningmarkt iets minder verhit, de problemen zijn nog lang niet verdwenen.
"Voor starters is het goed nieuws dat er wat meer beschikbaar komt, maar het echte probleem is de nieuwbouw. Die zien wij de laatste maanden weer wegzakken", zegt hoogleraar woningmarkt TU Peter Boelhouwer bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Plan Hugo de Jonge
Dat probleem "gaan wij de komende tien jaar niet oplossen", weet Boelhouwer. "Zeker het tekort niet, dat gaat de komende jaren verder oplopen." Dat komt omdat er te weinig bouwplannen en bouwvergunningen zijn verstrekt. "Laten we hopen dat de plannen van De Jonge (minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, red.) gaan werken en dat wij meer woningen gaan toevoegen."
Annemarie van Gaal, financieel deskundige, noemt de woningcrisis ook een "starterscrisis". Daarmee doelt zij op het feit dat starters de woningmarkt niet op komen. "De plannen van Hugo de Jonge zoals die er nu liggen gaan het niet verhelpen. Zeker als er geen nieuwbouw bij komt."
De Jonge gaat vooral inzetten op de sociale huurwoning en besteedt minder aandacht aan huur in de vrije sector. "Daardoor zet je de hele woningmarkt klem", uit Van Gaal haar kritiek op de woningminister.
Vrije huur
"Laat in godsnaam die vrije huur groter worden", klinkt het pleidooi van Van Gaal. Nederland heeft 9 procent woningen in de vrije huur. Bij Duitsland "waar veel meer mobiliteit is" valt 50 procent van de woningen binnen de vrije huur. "Als Nederland hebben wij het grootste percentage sociale huurwoningen. Dat moeten wij niet willen."
Niet alleen het uit de grond stampen van meer woningen in de vrije sector, of het geven van een ander label aan sociale huurwoningen zijn mogelijke oplossingen. Van Gaal wil meer maatregelen nemen. Als voorbeeld noemt zij AOW'ers die samen willen wonen. "Die moeten we dan niet korten op hun AOW, zorgtoeslag of aanvullend partnerpensioen. Dat moeten we vrij laten. Dat scheelt ook tienduizenden woningen."