main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 11:23

Econoom: arbeidstekorten nemen toe, arbeidsmigratie niet de heilige graal

De personeelstekorten in Nederland zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Daarvoor waarschuwt econoom Edin Mujagić. “Je kunt het zo gek niet bedenken, de tekorten spelen overal”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens hem is arbeidsmigratie niet per se de heilige graal en moet Nederland eerst kijken naar oplossingen in eigen land.

De krapte op de arbeidsmarkt werd afgelopen weken pijnlijk duidelijk op luchthaven Schiphol, waar door een tekort aan grondpersoneel enorme wachtrijen ontstonden en zelfs vluchten werden geannuleerd. Donderdag liet de NS weten vanwege personeelstekorten komende zomer mogelijk meer maatregelen te nemen in de dienstregeling. Mogelijk worden er minder en kortere treinen ingezet.

Volgens Mujagić is het gevolg dat meer mensen met de auto zullen reizen. “Dat betekent dat je rekening moet houden met langere files en dat levert economische schade op. Het staat ook haaks op de doelstelling om zoveel mogelijk mensen uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen.”

Eerder deze week kon de huldiging van Ajax niet plaatsvinden op het Museumplein vanwege een tekort aan beveiligingspersoneel. Volgens Mujagić is de kans groot dat we dit soort taferelen in de nabije toekomst steeds vaker gaan zien. “Waar we nu mee te maken hebben zijn de eerste voortekenen van de vergrijzing. De groep mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar die aan het werk kan, wordt steeds kleiner.”

Daardoor zullen “in steeds meer sectoren de problemen die we zagen op Schiphol zich gaan voordoen”, vreest hij. “Het wordt ook moeilijker om aan personeel te komen, laat staan goed en goed opgeleid personeel.”

Laagopgeleiden

Niet voor iedereen is dat slecht nieuws. Vooral laagopgeleide mensen zullen profiteren, denkt Mujagić. “Omdat arbeid schaars wordt, heb je als werknemer meer macht. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een andere baan die fysiek minder zwaar is en misschien zelfs meer oplevert. Heel lang speelde dat niet en was een grote groep mensen blij überhaupt een baan te hebben.”

Ook zal deze groep de lonen zien stijgen. “In de afgelopen vijftig jaar is dat voor laagopgeleiden mensen nauwelijks gebeurd. De lonen stegen wel, maar de inflatie ook. Zij komen nu voor het eerst in een situatie waarin ze het vooruitzicht hebben er daadwerkelijk op vooruit te gaan. Als je dat combineert met de luxe van het uitkiezen van een baan, ligt het voor de hand dat mensen niet meer kiezen voor werk dat fysiek heel zwaar is of nachtdiensten kent.”

Arbeidsmigratie

De Europese Commissie wil vanaf eind dit jaar de deur wijder openzetten voor arbeidsmigranten uit Egypte, Marokko en Tunesië, om zo de tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans is kritisch. “Het voorstel van de Europese Commissie is om mensen uit Noord-Afrika te halen. Dat zijn mensen die vaak laaggeschoold zijn en laaggeletterd”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“Ze komen niet in aanmerking voor een baan, maar komen hier wel in de bijstand terecht en gaan hier niet meer weg”, vreest het Kamerlid. “Dan heb je het niet over arbeidsmigratie, maar over gewone migratie. Arbeidsmigratie op zich is best een verdedigbaar standpunt, maar dan moet je wat ons betreft kijken naar specifieke sectoren en naar tijdelijke contracten”, aldus Eerdmans.

‘Kijk binnen eigen land’

Mujagić begrijpt de zorgen van de JA21-voorman. Hij pleit ervoor om eerst op zoek te gaan naar oplossingen binnen de eigen landsgrenzen. “Het begint met het werk en de beloning aantrekkelijker te maken. Als arbeid schaarser wordt, kom je al een eind met hogere lonen bieden.”

Ook denkt hij dat er mogelijk mensen te werven zijn uit de groep arbeidsongeschiktverklaarden. “We hebben in Nederland jarenlang de luxe gehad mensen snel te kunnen afkeuren. Er zitten op dit moment in Nederland één miljoen mensen thuis die afgekeurd zijn. Voor een grote groep is dat misschien terecht, maar je kunt ook zeggen dat we daar iets te makkelijk in zijn geweest. Je moet ernaar kijken of je een deel van die mensen kunt activeren.”

“Het is ook makkelijker voor een werkgever, want deze mensen spreken de taal. Daarnaast is dit niet alleen in Nederland een probleem: ook andere landen kampen met tekorten. Ik zeg: kijk eerst binnen je eigen land”, besluit de econoom.

LEES OOK: Schipholbaas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer