main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 11:23

Econoom: arbeidstekorten nemen toe, arbeidsmigratie niet de heilige graal

De personeelstekorten in Nederland zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Daarvoor waarschuwt econoom Edin Mujagić. “Je kunt het zo gek niet bedenken, de tekorten spelen overal”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens hem is arbeidsmigratie niet per se de heilige graal en moet Nederland eerst kijken naar oplossingen in eigen land.

De krapte op de arbeidsmarkt werd afgelopen weken pijnlijk duidelijk op luchthaven Schiphol, waar door een tekort aan grondpersoneel enorme wachtrijen ontstonden en zelfs vluchten werden geannuleerd. Donderdag liet de NS weten vanwege personeelstekorten komende zomer mogelijk meer maatregelen te nemen in de dienstregeling. Mogelijk worden er minder en kortere treinen ingezet.

Volgens Mujagić is het gevolg dat meer mensen met de auto zullen reizen. “Dat betekent dat je rekening moet houden met langere files en dat levert economische schade op. Het staat ook haaks op de doelstelling om zoveel mogelijk mensen uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen.”

Eerder deze week kon de huldiging van Ajax niet plaatsvinden op het Museumplein vanwege een tekort aan beveiligingspersoneel. Volgens Mujagić is de kans groot dat we dit soort taferelen in de nabije toekomst steeds vaker gaan zien. “Waar we nu mee te maken hebben zijn de eerste voortekenen van de vergrijzing. De groep mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar die aan het werk kan, wordt steeds kleiner.”

Daardoor zullen “in steeds meer sectoren de problemen die we zagen op Schiphol zich gaan voordoen”, vreest hij. “Het wordt ook moeilijker om aan personeel te komen, laat staan goed en goed opgeleid personeel.”

Laagopgeleiden

Niet voor iedereen is dat slecht nieuws. Vooral laagopgeleide mensen zullen profiteren, denkt Mujagić. “Omdat arbeid schaars wordt, heb je als werknemer meer macht. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een andere baan die fysiek minder zwaar is en misschien zelfs meer oplevert. Heel lang speelde dat niet en was een grote groep mensen blij überhaupt een baan te hebben.”

Ook zal deze groep de lonen zien stijgen. “In de afgelopen vijftig jaar is dat voor laagopgeleiden mensen nauwelijks gebeurd. De lonen stegen wel, maar de inflatie ook. Zij komen nu voor het eerst in een situatie waarin ze het vooruitzicht hebben er daadwerkelijk op vooruit te gaan. Als je dat combineert met de luxe van het uitkiezen van een baan, ligt het voor de hand dat mensen niet meer kiezen voor werk dat fysiek heel zwaar is of nachtdiensten kent.”

Arbeidsmigratie

De Europese Commissie wil vanaf eind dit jaar de deur wijder openzetten voor arbeidsmigranten uit Egypte, Marokko en Tunesië, om zo de tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans is kritisch. “Het voorstel van de Europese Commissie is om mensen uit Noord-Afrika te halen. Dat zijn mensen die vaak laaggeschoold zijn en laaggeletterd”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“Ze komen niet in aanmerking voor een baan, maar komen hier wel in de bijstand terecht en gaan hier niet meer weg”, vreest het Kamerlid. “Dan heb je het niet over arbeidsmigratie, maar over gewone migratie. Arbeidsmigratie op zich is best een verdedigbaar standpunt, maar dan moet je wat ons betreft kijken naar specifieke sectoren en naar tijdelijke contracten”, aldus Eerdmans.

‘Kijk binnen eigen land’

Mujagić begrijpt de zorgen van de JA21-voorman. Hij pleit ervoor om eerst op zoek te gaan naar oplossingen binnen de eigen landsgrenzen. “Het begint met het werk en de beloning aantrekkelijker te maken. Als arbeid schaarser wordt, kom je al een eind met hogere lonen bieden.”

Ook denkt hij dat er mogelijk mensen te werven zijn uit de groep arbeidsongeschiktverklaarden. “We hebben in Nederland jarenlang de luxe gehad mensen snel te kunnen afkeuren. Er zitten op dit moment in Nederland één miljoen mensen thuis die afgekeurd zijn. Voor een grote groep is dat misschien terecht, maar je kunt ook zeggen dat we daar iets te makkelijk in zijn geweest. Je moet ernaar kijken of je een deel van die mensen kunt activeren.”

“Het is ook makkelijker voor een werkgever, want deze mensen spreken de taal. Daarnaast is dit niet alleen in Nederland een probleem: ook andere landen kampen met tekorten. Ik zeg: kijk eerst binnen je eigen land”, besluit de econoom.

LEES OOK: Schipholbaas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier