Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel communiceerde via privémail

Redactie

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is niet de enige die zijn privémail op werk gebruikte. Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel maakte tijdens de coronacrisis gebruik van zijn eigen gmail-account om met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega's van het RIVM te communiceren.

Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM tegenover de Volkskrant. "Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker." De RIVM-systemen waren op de verschillende plekken waar Van Dissel werkte volgens de woordvoerder "niet altijd even bruikbaar". Zo kon het soms "lang duren om in te loggen" en was het "lastig" om grotere bestanden te versturen.

Het gebruik van privé-accounts door ambtenaren of bewindspersonen wordt sterk afgeraden, omdat dit veiligheidsrisico's oplevert. Daarnaast bestaat de kans dat communicatie zich aan het zicht onttrekt. Zo worden de mails van privé-accounts vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Tweede Kamer krijgt er ook niet per definitie inzage in, tijdens bijvoorbeeld een parlementaire enquête.

Volgens het RIVM was Van Dissel zich bewust van de veiligheidsrisico’s. Hij gebruikte zijn privémail "daarom niet voor (departementaal) vertrouwelijke stukken", zo schrijft De Volkskrant. Uit door het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerde WOB-stukken blijkt echter dat sommige bijlagen van Van Dissels mails niet openbaar gemaakt worden omdat ze dermate vertrouwelijk zijn.

'Je hebt ook de verdenking op je'

"We hebben hier net een discussie over gehad, en dan blijkt dit nog zo te zijn", zegt minister van Onderwijs Dennis Wiersma, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik zie ook dat de Kamer vragen heeft gesteld aan alle bewindspersonen, en dat lijkt me goed."

Wiersma mailt zelf niet vanuit zijn privémail, zo zegt hij. "Ze zeggen soms dat het ingewikkeld is. Maar dan moet je toch echt aangeven bij het ministerie dat ze het makkelijker moet maken", geeft hij aan. Daarmee doelt hij op het feit dat ook De Jonge de ingewikkeldheid van de systemen aanvoerde als reden. ‘Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven’, zei hij.

"Het kan natuurlijk niet een soort snelweg zijn om dan maar op een andere manier iets te gaan doen. Want je hebt ook de verdenking op je dat je iets achterhoudt. Dat alleen al is reden om het niet te doen."

LEES OOK: ‘Hugo de Jonge heeft een te groot ego’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau