Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Nederland

Ex-president Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis

Redactie

De veroordeelde Surinaamse oud-president Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. Evenmin komt er een periode van nationale rouw, maakte de regering zaterdag bekend op een persconferentie. Wel hangen vlaggen halfstok bij regeringsgebouwen op de dag van de uitvaart.

De uitvaart van Bouterse ligt in Suriname gevoelig. Het ministerie van Defensie en de legerleiding oordeelden dat het niet gepast is om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als ex-legerleider, aldus de regering. Wel kan de minister van Binnenlandse Zaken de crematie bijwonen als de familie dat wenst, maar hij houdt geen speech. Hij tekent ook namens de regering het condoleanceregister.

Daarnaast zal president Chan Santokhi telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president. Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin deed op de persconferentie een beroep op zijn landgenoten. Hij vroeg iedereen in de samenleving respectvol te zijn en zich waardig te gedragen. De autoriteiten bieden bij het laatste afscheid van Bouterse ook begeleiding van politie aan om de verkeersveiligheid te garanderen.

Over de eventuele aanwezigheid van vicepresident Ronnie Brunswijk bij de crematie zegt Ramdin: "Het is aan elke burger van Suriname vrij om aanwezig te zijn bij een uitvaart. Dat is hun eigen besluit." De regering laat zich formeel vertegenwoordigen door de minister van Binnenlandse Zaken.

Bouterse dook in januari 2024 onder nadat hij was veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Op eerste kerstdag bevestigde de regering dat hij is overleden. De autoriteiten hebben het lichaam van Bouterse in beslag genomen en geven het vrij zodra het autopsierapport is ontvangen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek om duidelijkheid te krijgen over de schuilplaats van Bouterse en over wie hem hebben geholpen om zijn straf te ontlopen.

De Nationale Democratische Partij (NDP) is nauw betrokken bij de crematie van oprichter en erevoorzitter Bouterse. Een van de zeven ondervoorzitters van de partij, Ramon Abrahams, zei eerder deze week dat Bouterse een waardige uitvaart krijgt.

De krant De Ware Tijd meldde vrijdag dat president Santokhi verschillende personen heeft geraadpleegd over de eventuele betrokkenheid van de Staat bij de uitvaart van Bouterse. Vrijdagmorgen was er volgens de krant ook een bespreking tussen het staatshoofd en verschillende diensten en ministers.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau