Nachtclubs met 1G eindelijk weer open? ‘Wordt gezien als laatste strohalm’
Nachtclubs en andere nachthoreca zien mogelijkheden om met 1G-beleid, waarbij alle bezoekers worden getest op corona, de deuren te openen. Maar dan moeten er wel een aantal zaken goed worden afgedicht. Verschillende nachtclubs geven aan alle mogelijkheden om open te kunnen toe te juichen.
“Voor clubs zou het heel fijn dat ze straks weer open kunnen gaan”, zegt nachtburgemeester van Amsterdam Ramon de Lima in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “1G wordt ook wel gezien als een laatste strohalm, maar blijft ook een drempel voor de bezoeker. Daarom is het ook belangrijk dat dit slechts een tussenstap is en we straks toewerken naar een situatie waarin clubs gewoon weer veilig open kunnen.”
Nachtbelang zegt dat er op een aantal vragen nog wel antwoord moet komen. Zo wil de belangenbehartiger van het nachtclubs af van jojobeleid. Ook is het lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten nachthoreca. Verder willen ze niet dat Nederland “het wiel opnieuw gaat uitvinden” terwijl in landen om ons heen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen in zijn geheel worden afgebouwd.
‘Bodem bereikt’
Volgens De Lima is het belangrijk dat nachthoreca snel weer open kan. “Iedereen is verdrietig en boos en zoekt naar redenen waarom er voor de nacht nog steeds geen versoepelingen mogelijk zijn. Voor de ondernemers is de bodem bereikt. Ze hangen aan het infuus van de staat. We zien dat alle reserves op zijn. Mogelijk gaan de klappen pas vallen als de clubs waar open gaan en de steun wegvalt.”
Horecabezoekers moeten momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen moeten zijn van corona. Daarbij geldt nu ook een sluitingstijd van 22.00 uur en verplicht zitten. Voor veel nachtclubs zijn de beperkingen te ingrijpend. Ze kiezen er daarom voor niet open te gaan. Het kabinet gaf wel aan over 1G in gesprek te willen.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…
Lees meerZes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…
Lees meerHet Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…
Lees meerNederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…
Lees meerDe in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meer