main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2022 — 10:32

Ongekende drukte in GGD-teststraten: ‘Ergens houdt het gewoon op’

Nooit eerder was het zo druk bij de teststraten van de GGD. De laboratoria die de testen analyseren bereikten gisteren hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. “Hoe ver moeten we gaan, naar 500.000? Ergens houdt het gewoon op”, zegt Ashis Brahma, GGD-arts in Amsterdam, erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Brahma geeft aan dat er goed gekeken moet worden welke test je voor welk doel gebruikt. “Je hebt de zelftest, de PCR-test, de antigeentest en de commerciële partijen. Daar moet je een goede mix in maken.” Ook moet er gekeken worden naar de consequenties van elke test. “Moet je bijvoorbeeld wel alle kinderen testen bij de GGD, of kun je zeggen: een zelftest voldoet? Dat is een overweging. En dat hangt ook weer samen met quarantainebeleid.”

Want de mensen die in de rij staan voor een test, hebben daar niet allemaal dezelfde reden voor. “We testen omdat we bij mensen met symptomen willen aantonen dat ze corona hebben, en we testen mensen die uit quarantaine willen raken. Maar we testen ook omdat mensen willen reizen naar familie, of voor zaken, en dan zul je een bewijs moeten hebben dat je een PCR hebt”, zegt Brahma.

 Eenduidig beleid in Europa

“Daarom zou het dan ook fijn zijn als er in Europa één beleid zou bestaan van hoelang een coronabewijs nu precies geldig is”, zegt Brahma. Onderling zijn er nog altijd grote verschillen. Zo kunnen sommige Nederlanders die recent zijn hersteld van corona niet overal vrij reizen. Het herstelbewijs geldt namelijk niet overal in het buitenland, terwijl je in Nederland je booster niet mag halen, juist omdat je net hersteld bent.

Commerciële aanbieders gaan vanaf eind deze week helpen, zodat de capaciteit kan worden opgevoerd. Die testers zijn aangesloten bij de Stichting Open Nederland (SON). De stichting kan niet zeggen hoeveel testen de aanbieders voor de GGD’en kunnen uitvoeren, en hoever de testcapaciteit dus kan worden opgevoerd. SON is nu in kaart aan het brengen welke locaties willen meedoen en geschikt zijn. “Je moet ook nog honderdduizenden uitslagen gaan delen, dat moet maar goed gaan. Je ziet ook hoe hard dat kraakt met ons IT-systeem”, zegt Brahma daarover. “Voor commerciële bedrijven geldt hetzelfde. Die kunnen ook niet ineens van 10.000 naar 100.000 testen gaan.”

In Sven op 1 zei voorzitter van SON, Pier Eringa, gisteren dat zij “makkelijk” 100.000 extra testen per dag kunnen leveren.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Er zal vast groei mogelijk zijn, zegt Brahma. “Maar de besmettingscijfers gaan alleen nog maar oplopen”, zegt hij. “Zelfs als omikron niet zo gevaarlijk is als we dachten, blijft het dat mensen besmettelijk zijn. En het blijft dat kwetsbaren kwetsbaar zijn.”

Belang van boosterprik

En daarom blijft naast een eenduidig Europees beleid en een mogelijke herziening van de testeisen, vaccinatie dé oplossing. Niet alleen voor de druk op de ziekenhuizen, het zou de drukte in de teststraten ook verlichten.

Maar veel mensen hebben hun boosterprik nog niet gehaald, ziet ook huisarts Shakib Sana. “Mensen twijfelen over het nut van de vaccinatie zelf. Zeker ook als je overal geluiden hoort dat omikron mild gaat verlopen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland .”Over het algemeen gaat het dan over de wijken met een laag sociaal-economische klasse, wijken waar het opleidingsniveau wat lager is en waar mensen met heel veel gezondheidsproblemen te kampen hebben.”

De bestaande informatie is voor veel mensen gewoon “te veel”, zegt Sana. “Er is ook heel veel desinformatie aanwezig op social media. Als je op de markt staat met een witte jas en mensen vaak laagdrempelig informatie geeft, soms ook als het nodig is in eigen taal, zie je dat mensen wel een besluit nemen om het vaccin te halen.”

Brahma benadrukt dat vaccinatie een keuze is. “Er is geen dwang. Mensen kunnen ervoor kiezen om het te doen”, zegt hij. “Je ziet mensen in de haarvaten van de samenleving, mensen die antroposofisch ingesteld zijn, of mensen die gereformeerd zijn, of mensen die een islamitische achtergrond hebben, mensen die een taalachterstand hebben… Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen niet willen vaccineren, en die vrijheid van keus is er”, beklemtoont hij.

“En je zult ze allemaal – niet persoonlijk, dat is heel moeilijk – op verschillende manieren: via social media, via de imam, via de pastoor en via de talkshows moeten adresseren, en het verhaal uitleggen waarom je moet kiezen voor vaccinatie. Voor jongeren en voor ouderen”, besluit de GGD-arts.

LEES OOK :Omikron lijkt andere symptomen te hebben dan voorgaande coronavarianten: ‘Je moet praktische criteria instellen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer