main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2022 — 11:23

Ook politiek moet zich mengen in The Voice-schandaal, zegt Werner (CDA): ‘Gaat om bescherming van burgers’

Ook in de politiek brengt de uitzending van BOOS over wangedrag bij de talentenshow The Voice veel te weeg. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) wil erover in gesprek met omroepen en mediamagnaat John de Mol. Ze werd “misselijk” van de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma.

CDA-Kamerlid Lucille Werner stelde eerder al vragen aan Uslu. Zo wil ze weten hoe het nu precies zit met contracten voor deelnemers aan talentenjachten. Wat zijn daar de afspraken in, en hoe kunnen die verbeterd worden?

LEES OOK: OM moedigt slachtoffers The Voice aan zich bij politie te melden: ‘Regie moet bij slachtoffer liggen’

‘We moeten onze burgers beschermen’

Volgens Werner is het namelijk ook daadwerkelijk aan de politiek om zich hierin te mengen. “Omdat het hier gaat om de bescherming van de burgers”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We moeten onze burgers beschermen, of ze nu meedoen aan tv-programma’s of niet, ze moeten daar wel in een veilige omgeving zijn.”

Het allerbelangrijkste is volgens Werner dat er een vertrouwenspersoon komt op de werkvloer. “Iemand die meeloopt op de vloer, meeloopt naar programma’s en de mensen kent”, zegt ze. “Een onafhankelijk iemand, die zich echt uitsluitend ontfermt over de kandidaten. Dan heb ik het niet over iemand die je de tijden vertelt over hoe laat je bij de visagie moet zijn, maar echt iemand die helemaal met de kandidaten, emotioneel meegaat.”

BOOS

Donderdag kwam de BOOS-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice online. Negentien vrouwen deden tegenover maker Tim Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en er liggen twee aangiften tegen coach Ali B, waarvan een naar verluidt door een oud-kandidaat van het RTL-programma. Een van die aangiften is wegens verkrachting, zo vertelde de aanklaagster in de aflevering.

Uslu vindt dat het gedrag aangepakt moet worden. Ook geeft ze aan de kritiek op de houding van De Mol, die reageerde in de BOOS-uitzending donderdag, te begrijpen. “Het ligt niet aan de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen.”

LEES OOK: Snoeiharde kritiek op John de Mol na uitzending BOOS: ‘Hij weet niet hoe de samenleving in elkaar zit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer