main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2022 — 08:18

OM moedigt slachtoffers The Voice aan zich bij politie te melden: ‘Regie moet bij slachtoffer liggen’

Het Openbaar Ministerie heeft mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond The Voice of Holland opgeroepen zich bij de politie te melden, en niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen ze aangifte doen.

De vraag is of deze oproep en de uitzending van BOOS ook daadwerkelijk tot meer aangiftes gaan leiden. “Dat is heel moeilijk om in te schatten”, zegt woordvoerder van Politie Midden-Nederland Suzanne Lesquillier. “Ik heb begrepen dat er bij het Centrum Seksueel Geweld heel veel telefoontjes zijn binnengekomen. Of dat uiteindelijk ook gaat leiden tot het melden van aangiftes die bij de politie en OM terechtkomen, dat is moeilijk om daar uitspraken over te doen.”

Op dit moment, dus vóór de uitzending van het BNNVARA-programma lagen er formeel drie aangiften en twee meldingen, zegt Lesquillier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Regie moet bij de slachtoffers gelegd’

Als mensen zich bij de politie melden krijg je meteen een afspraak met een zedenrechercheur wanneer je daar behoefte aan hebt. “Dat heet dan een informatief gesprek. In dat gesprek wordt op een rustige manier gekeken of iemand wil praten, of wat iemand wil zeggen.”

De politiewoordvoerder benadrukt dat het heel belangrijk is om je te realiseren dat het een heel grote stap is voor slachtoffers om contact te zoeken met de politie. “Dus de regie moet eigenlijk ook bij het slachtoffers gelegd worden. Of er al dan niet aangifte wordt gedaan is iets voor latere zorg. Dat gebeurt eigenlijk nog niet in het informatieve gesprek”, zegt Lesquillier. “Er wordt eigenlijk zorgvuldig gekeken naar wat het slachtoffer precies nodig heeft. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of het slachtoffer in staat is om iets te vertellen. Wat heeft het slachtoffer nodig?

‘Enorme maatschappelijke impact’

Dit soort zedenzaken duren vaak ontzettend lang. Velen vragen zich dan ook af of de behandeling van de aangiftes die er nu liggen voorrang krijgen. “Het OM maakt uiteindelijk een afweging over welke zaken voorrang krijgen”, zegt Lesquillier daarover. “Daarbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld wat voor impact het heeft.”

In het geval van The Voice is nu al te zien dat het een “enorme maatschappelijke impact heeft”. “Maar ja, dingen als de identiteit van personen die al op straat liggen wegen ook mee om te kijken of iets snel opgepakt moet worden.”

Slachtoffers kunnen de politie bereiken op 0800-8844.

LEES OOK: Veel woede na uitzending van BOOS: ‘Slachtoffers van zedenmisdrijven worden vaak niet geloofd’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Staalconcern Tata Steel in de rode cijfers

Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een…

Lees meer

Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer