main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2022 — 08:18

OM moedigt slachtoffers The Voice aan zich bij politie te melden: ‘Regie moet bij slachtoffer liggen’

Het Openbaar Ministerie heeft mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond The Voice of Holland opgeroepen zich bij de politie te melden, en niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen ze aangifte doen.

De vraag is of deze oproep en de uitzending van BOOS ook daadwerkelijk tot meer aangiftes gaan leiden. “Dat is heel moeilijk om in te schatten”, zegt woordvoerder van Politie Midden-Nederland Suzanne Lesquillier. “Ik heb begrepen dat er bij het Centrum Seksueel Geweld heel veel telefoontjes zijn binnengekomen. Of dat uiteindelijk ook gaat leiden tot het melden van aangiftes die bij de politie en OM terechtkomen, dat is moeilijk om daar uitspraken over te doen.”

Op dit moment, dus vóór de uitzending van het BNNVARA-programma lagen er formeel drie aangiften en twee meldingen, zegt Lesquillier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Regie moet bij de slachtoffers gelegd’

Als mensen zich bij de politie melden krijg je meteen een afspraak met een zedenrechercheur wanneer je daar behoefte aan hebt. “Dat heet dan een informatief gesprek. In dat gesprek wordt op een rustige manier gekeken of iemand wil praten, of wat iemand wil zeggen.”

De politiewoordvoerder benadrukt dat het heel belangrijk is om je te realiseren dat het een heel grote stap is voor slachtoffers om contact te zoeken met de politie. “Dus de regie moet eigenlijk ook bij het slachtoffers gelegd worden. Of er al dan niet aangifte wordt gedaan is iets voor latere zorg. Dat gebeurt eigenlijk nog niet in het informatieve gesprek”, zegt Lesquillier. “Er wordt eigenlijk zorgvuldig gekeken naar wat het slachtoffer precies nodig heeft. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of het slachtoffer in staat is om iets te vertellen. Wat heeft het slachtoffer nodig?

‘Enorme maatschappelijke impact’

Dit soort zedenzaken duren vaak ontzettend lang. Velen vragen zich dan ook af of de behandeling van de aangiftes die er nu liggen voorrang krijgen. “Het OM maakt uiteindelijk een afweging over welke zaken voorrang krijgen”, zegt Lesquillier daarover. “Daarbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld wat voor impact het heeft.”

In het geval van The Voice is nu al te zien dat het een “enorme maatschappelijke impact heeft”. “Maar ja, dingen als de identiteit van personen die al op straat liggen wegen ook mee om te kijken of iets snel opgepakt moet worden.”

Slachtoffers kunnen de politie bereiken op 0800-8844.

LEES OOK: Veel woede na uitzending van BOOS: ‘Slachtoffers van zedenmisdrijven worden vaak niet geloofd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer