OM moedigt slachtoffers The Voice aan zich bij politie te melden: ‘Regie moet bij slachtoffer liggen’
Het Openbaar Ministerie heeft mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond The Voice of Holland opgeroepen zich bij de politie te melden, en niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen ze aangifte doen.
De vraag is of deze oproep en de uitzending van BOOS ook daadwerkelijk tot meer aangiftes gaan leiden. “Dat is heel moeilijk om in te schatten”, zegt woordvoerder van Politie Midden-Nederland Suzanne Lesquillier. “Ik heb begrepen dat er bij het Centrum Seksueel Geweld heel veel telefoontjes zijn binnengekomen. Of dat uiteindelijk ook gaat leiden tot het melden van aangiftes die bij de politie en OM terechtkomen, dat is moeilijk om daar uitspraken over te doen.”
Op dit moment, dus vóór de uitzending van het BNNVARA-programma lagen er formeel drie aangiften en twee meldingen, zegt Lesquillier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
‘Regie moet bij de slachtoffers gelegd’
Als mensen zich bij de politie melden krijg je meteen een afspraak met een zedenrechercheur wanneer je daar behoefte aan hebt. “Dat heet dan een informatief gesprek. In dat gesprek wordt op een rustige manier gekeken of iemand wil praten, of wat iemand wil zeggen.”
De politiewoordvoerder benadrukt dat het heel belangrijk is om je te realiseren dat het een heel grote stap is voor slachtoffers om contact te zoeken met de politie. “Dus de regie moet eigenlijk ook bij het slachtoffers gelegd worden. Of er al dan niet aangifte wordt gedaan is iets voor latere zorg. Dat gebeurt eigenlijk nog niet in het informatieve gesprek”, zegt Lesquillier. “Er wordt eigenlijk zorgvuldig gekeken naar wat het slachtoffer precies nodig heeft. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of het slachtoffer in staat is om iets te vertellen. Wat heeft het slachtoffer nodig?
‘Enorme maatschappelijke impact’
Dit soort zedenzaken duren vaak ontzettend lang. Velen vragen zich dan ook af of de behandeling van de aangiftes die er nu liggen voorrang krijgen. “Het OM maakt uiteindelijk een afweging over welke zaken voorrang krijgen”, zegt Lesquillier daarover. “Daarbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld wat voor impact het heeft.”
In het geval van The Voice is nu al te zien dat het een “enorme maatschappelijke impact heeft”. “Maar ja, dingen als de identiteit van personen die al op straat liggen wegen ook mee om te kijken of iets snel opgepakt moet worden.”
Slachtoffers kunnen de politie bereiken op 0800-8844.
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Haagse Lobby
Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
- Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
- Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een…
Lees meerHet dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…
Lees meerDe klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…
Lees meerHet Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…
Lees meerHet hele stelsel van toeslagen moet op de schop, zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO1. Sterker nog: het stelsel moet overbodig gemaakt…
Lees meerEr lijkt maar geen einde te komen aan de chaos op Schiphol. Meerdere belangenpartijen rondom de luchthaven staan lijnrecht tegenover elkaar. Luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars en Schiphol…
Lees meerVolgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…
Lees meerIran stelt “tienduizenden” gevangenen, onder wie velen die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, op vrije voeten. Dat meldt de…
Lees meerDe rek is eruit, vindt FNV-voorman Tuur Elzinga. De vakbondsvereniging waarschuwt voor een storm aan stakingen, die zijn weerga niet kent. “Februari wordt de stakingsmaand.”…
Lees meerIn ieder geval één schrijver die op sociale media opgekomen is voor auteur Pim Lammers wordt nu ook bedreigd. Dat zegt Geneviève Waldmann, de voorzitter…
Lees meerDe komst van het bindend correctief referendum is nodig om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Dat zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Haar partij verdedigt…
Lees meerNadat de VS zaterdag een Chinese spionageballon uit de lucht schoot zal de relatie tussen beide naties opnieuw getest worden. Volgens directeur politieke zaken van…
Lees meerDe lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…
Lees meerDirecteur van het jeugdeducatiefonds Hans Spekman zag de aanvragen van ouders bij zijn fonds verdrievoudigen het afgelopen jaar. Vanuit dat fonds kunnen ouders een bijdrage…
Lees meerWereldleiders en deskundigen komen vandaag samen op Barbados om te praten over maatregelen tegen antibioticaresistentie. Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) sterven jaarlijks wereldwijd al zo’n…
Lees meer