main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2022 — 08:18

OM moedigt slachtoffers The Voice aan zich bij politie te melden: ‘Regie moet bij slachtoffer liggen’

Het Openbaar Ministerie heeft mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond The Voice of Holland opgeroepen zich bij de politie te melden, en niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen ze aangifte doen.

De vraag is of deze oproep en de uitzending van BOOS ook daadwerkelijk tot meer aangiftes gaan leiden. “Dat is heel moeilijk om in te schatten”, zegt woordvoerder van Politie Midden-Nederland Suzanne Lesquillier. “Ik heb begrepen dat er bij het Centrum Seksueel Geweld heel veel telefoontjes zijn binnengekomen. Of dat uiteindelijk ook gaat leiden tot het melden van aangiftes die bij de politie en OM terechtkomen, dat is moeilijk om daar uitspraken over te doen.”

Op dit moment, dus vóór de uitzending van het BNNVARA-programma lagen er formeel drie aangiften en twee meldingen, zegt Lesquillier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Regie moet bij de slachtoffers gelegd’

Als mensen zich bij de politie melden krijg je meteen een afspraak met een zedenrechercheur wanneer je daar behoefte aan hebt. “Dat heet dan een informatief gesprek. In dat gesprek wordt op een rustige manier gekeken of iemand wil praten, of wat iemand wil zeggen.”

De politiewoordvoerder benadrukt dat het heel belangrijk is om je te realiseren dat het een heel grote stap is voor slachtoffers om contact te zoeken met de politie. “Dus de regie moet eigenlijk ook bij het slachtoffers gelegd worden. Of er al dan niet aangifte wordt gedaan is iets voor latere zorg. Dat gebeurt eigenlijk nog niet in het informatieve gesprek”, zegt Lesquillier. “Er wordt eigenlijk zorgvuldig gekeken naar wat het slachtoffer precies nodig heeft. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of het slachtoffer in staat is om iets te vertellen. Wat heeft het slachtoffer nodig?

‘Enorme maatschappelijke impact’

Dit soort zedenzaken duren vaak ontzettend lang. Velen vragen zich dan ook af of de behandeling van de aangiftes die er nu liggen voorrang krijgen. “Het OM maakt uiteindelijk een afweging over welke zaken voorrang krijgen”, zegt Lesquillier daarover. “Daarbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld wat voor impact het heeft.”

In het geval van The Voice is nu al te zien dat het een “enorme maatschappelijke impact heeft”. “Maar ja, dingen als de identiteit van personen die al op straat liggen wegen ook mee om te kijken of iets snel opgepakt moet worden.”

Slachtoffers kunnen de politie bereiken op 0800-8844.

LEES OOK: Veel woede na uitzending van BOOS: ‘Slachtoffers van zedenmisdrijven worden vaak niet geloofd’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier