main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2022 — 10:51

Snoeiharde kritiek op John de Mol na uitzending BOOS: ‘Hij weet niet hoe de samenleving in elkaar zit’

De uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice kwam gisteren online. BOOS richtte zich voornamelijk op het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Jeroen Rietbergen, Ali B, Marco Borsato en een regisseur bij het RTL-programma. Maar ook de bedenker van The Voice en voormalig RTL-directeur John de Mol kwam aan het woord. Hij werd door programmamaker Tim Hofman flink aan de tand gevoeld en kwam er gezien de reacties niet al te goed af.

Voordat de uitzending de lucht in ging, was er al het nodige bekend. Toch was AD-columnist Angela de Jong geschrokken van wat zij zag. “Het begint al met het huiveringwekkende aantal van negentien vrouwen die naar voren waren getreden over Jeroen Rietbergen en vijftien over een bepaalde regisseur”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

John de Mol

Aan het einde van de aflevering interviewde programmamaker Tim Hofman de televisietopman John de Mol. Hij is de baas van Talpa Media, het productiebedrijf dat The Voice tot 2020 produceerde, dus was toentertijd ook verantwoordelijk voor het programma. De Mol gaf aan pas op alles te willen reageren als hij de uitzending had gezien. Zo gezegd, zo gedaan. Hij kreeg de beelden te zien en ging het gesprek met Hofman aan.

De kritiek op De Mol na het gesprek was gigantisch, merkt ook De Jong op. “Ik zat echt te stuiteren toen ik hem aan het woord hoorde.” De Jong miste ook een excuus naar de slachtoffers aan het begin van het gesprek. “Hij begon te zeggen dat hij heel erg in de war was. Daarna begon hij over loketten die kennelijk niet goed werken en dat er geëvalueerd moet worden en dat er een commissie van vrouwen moet komen. Want ja, ‘vrouwen vinden het nog steeds kennelijk heel moeilijk om iets erover te zeggen’.”

‘Vrouwen moeten hun mond opentrekken’

De Mol verwoordde het zelf bij BOOS als volgt: “We moeten niet eens zo zeer de handvaten die er zijn veranderen. Maar eerder te gaan praten met vrouwen. Wat moet er gebeuren om jullie zover te krijgen, dat als het gebeurt, je direct aan de bel trekt.”

“Hier laat hij zien dat hij zelf een exponent is van diezelfde cultuur”, reageert Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit, op de woorden van De Mol. Dat is volgens Olfers, die ook juriste is, vooral te zien doordat De Mol zich niet als eerste verplaatst in de ander en ook niet eerst de hand in eigen boezem steekt. “Klaarblijkelijk moet er iets gebeuren waardoor die vrouwen makkelijker iets kunnen vertellen. Daarmee leg je het toch weer bij de vrouwen neer en daar ligt niet het probleem. Het probleem ligt veel breder.”

Dat slachtoffers zich niet durven te melden zit volgens Olfers ook in de woorden van De Mol dat hij zich “echt niet kan voorstellen” dat ook Marco Borsato zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, richting minderjarige meisjes. “Dat is een foute cultuur.”

‘Zelfde type mannen’

Olfers vraagt zich ook af waarom niemand De Mol heeft gevraagd het probleem aan te pakken. “Het eerste wat je doet is empathie tonen naar de slachtoffers. Zeggen dat je het verschrikkelijk vindt en dat je het je enorm aantrekt. Ik begrijp het gewoon niet.”

Het ‘niet zien’ van wat er op de werkvloer gebeurt kan ook veroorzaakt worden doordat er “allemaal dezelfde type mannen rondlopen”, zegt De Jong. Olfers reageert: “Dat zou de verklaring kunnen zijn voor een cultuur waar eigenlijk heel weinig ruimte is voor tegenspraak en kwetsbaarheid.”

Maatschappelijk breed probleem

Olfers heeft zich eerder ook gebogen seksuele misstanden in de turnwereld en doet nu eenzelfde onderzoek in de danswereld. De juriste ziet paralellen met de mediawereld. “Ik zie zeker paralellen in de macht en afhankelijkheid. Dit is breed een probleem en speelt ook in de entertainmentindustrie. Het creëren van idolen, dat je ernaar toe wilt. Macht bij een zeer beperkt aantal mensen. Er zijn enorm veel paralellen.”

Machtspositie

Het woord machtspositie valt vaker. Het werd door BOOS bijvoorbeeld vaker in dezelfde adem genoemd met Rietbergen, de bandleider bij The Voice. In het gesprek met Hofman gaf De Mol aan dat hij absoluut niet kon inzien dat Rietbergen een machtspositie had.

“Ik zag daar gewoon een oude witte man, die geen idee meer heeft van hoe de samenleving in 2021 in elkaar zit”, reageert De Jong. “En ook behoorlijk losgezongen is van de realiteit. Dat is misschien wel verklaarbaar door de positie waarin hij zit, maar die heeft hij ook zelf gecreëerd. Continu met jaknikkers om zich heen.”

De Jong vond het ook “echt verbijsterend” dat het bij De Mol “niet aankwam” dat Rietbergen in de ogen van kandidaten wel degelijk een machtspositie kan hebben. “Alleen al omdat hij de bandleider, de vriend van Linda de Mol en de zwager van John de Mol is.”

LEES OOK: Veel woede na uitzending van BOOS: ‘Slachtoffers van zedenmisdrijven worden vaak niet geloofd’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby

Luister nu naar de nieuwste aflevering van WNL Haagse Lobby! Martijn de Greve gaat met de gasten in gesprek over de verzoeningspoging van politiek Den Haag met de aanstelling van een bemiddelaar om te voorkomen dat de boerenprotesten nog verder escaleren.
Te gast zijn:
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
– Europarlementariër van de SGP Bert-Jan Ruissen
Maandagavond 20.30
Verdachte inbreker wordt opgespoord door ‘Find My AirPods’

Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…

Lees meer

Drie verdachten tot levenslang veroordeeld in Caloh Wagoh-proces

De rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…

Lees meer

Ook groot pensioenfonds PMT besluit pensioenen te verhogen

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…

Lees meer

Kabinet: gemeenten zien toch ruimte voor hogere energietoeslag

Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…

Lees meer

Ziekenhuizen nemen hoogste aantal coronapatiënten op sinds april

De Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…

Lees meer

Thom de Graaf waarschuwt opnieuw voor ontbreken crisiswetgeving bij nieuwe coronagolf

Vicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…

Lees meer

Kabinet akkoord met toetreding Zweden en Finland tot NAVO

Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…

Lees meer

Angst voor recessie zorgt voor enorme daling waarde euro: laagste niveau in 20 jaar

De euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…

Lees meer

Politieactie tegen mensensmokkel in Duitsland en ook in Nederland

De Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…

Lees meer

Gezondheidsraad adviseert geen bevolkingsonderzoek huidkanker

Om huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…

Lees meer

Verschillende distributiecentra van supermarkten nog steeds geblokkeerd

Verschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…

Lees meer

Mkb’ers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers

Kleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…

Lees meer

Supermarkten bekijken of ze schade blokkadeacties boeren kunnen verhalen

Supermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…

Lees meer

Gevangenen zamelen geld in voor familie van Gino

De gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…

Lees meer

Voorzitter LTO-Nederland: ‘We hebben drie harde eisen voor Remkes’

De boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in