main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 november 2021 — 10:12

Hoe gevaarlijk is de coronavariant omikron? ‘Wij moeten ons toch wel zorgen maken’

De pandemie is nog altijd niet voorbij en opeens duikt er weer een variant van het coronavirus op: omikron. Deze kwam overwaaien vanuit Zuid-Afrika en is inmiddels ook geconstateerd in Nederland, waar zeker dertien mensen besmet zijn met de nieuwe variant. Experts zeggen dat de klachten bij deze variant minder zijn, maar er is nog veel onduidelijk.

Op het gebied van besmettelijkheid is al het nodige bekend volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat liet hij eerder deze week weten. “Daar wordt op dit moment over gerapporteerd door experts. Hij is besmettelijker dan delta.”

Over twee andere elementen is nog onvoldoende over bekend. “Gaat het over een variant die ziekmakender is en gaat het over een variant waartegen onze vaccins wel werken?”, vraagt De Jonge zich af. “Wij maken ons zorgen, maar hoeveel zorgen wij ons moeten maken, dat zal de komende wekende moeten blijken.”

‘Redelijk goede bescherming’

Dat het virus zich ontwikkelt en muteert is al langer bekend. Wij zijn vooral bekend met delta, wat ook al een gemuteerde vorm is van corona. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor omikron? “Wij weten dat het een nieuwe variant is waar een aantal mutaties heeft plaatsgevonden. Met name in het stuk van het virus dat belangrijk is voor de vaccinatie en voor de aanhechting van het virus aan de cel”, vertelt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dat is zorgwekkend”, erkent Osterhaus. “Maar in het algemeen weten wij dat de vaccins, zoals die er nu zijn, een brede werking hebben.” Echter is het zo dat de werking van de vaccins naar mate van tijd terugloopt. Volgens Osterhaus is dat geen groot probleem. De viroloog verwacht dat de bescherming “redelijk goed” zal zijn.

Ziekmakend en besmettelijkheid

Zoals De Jonge al zei zitten de zorgen meer aan de kant van hoe ziekmakend deze variant is. Vanuit Zuid-Afrika wordt er gemeld dat men daar geen ernstige gevallen ziet. “Maar de bevolking in Zuid-Afrika is niet helemaal te vergelijken met die van Nederland of Europa”, plaatst Osterhaus als kanttekening. “De leeftijdsopbouw is anders en de varianten die daar rond zijn gegaan zijn ook anders.”

Er is dus nog veel onzeker over hoe ziek iemand van omikron kan worden, maar hoe zit het dan met de besmettelijkheid van de variant? “Het lijkt dat die besmettelijker is”, vertelt Osterhaus. “Het wordt ook wel een ‘variant of concern’ genoemd. Iets waar wij ons toch wel zorgen over moeten maken.”

Boosterprik of vaccin naar Afrika?

Het duurt echter nog wel even voordat er genoeg gegevens verzameld zijn om te concluderen hoe ernstig deze nieuwe variant is. Mocht het zo zijn dat omikron hard om zich heen slaat, dan kan de boosterprik daar goed tegen helpen, weet Osterhaus.

In Nederland zijn de eerste boosterprikken al gezet. Hier krijgt men dus de gewenste extra bescherming. De vraag rijst echter of het niet beter is om wereldwijd breder te vaccineren, in plaats van extra prikken in bijvoorbeeld Nederland. “Het kan meegespeeld hebben, maar wij weten niet of deze mutant ontstaan is doordat er niet of weinig gevaccineerd is in Zuid-Afrika”, zegt Osterhaus, die het zeker belangrijk vindt dat de hele wereld gevaccineerd wordt. “Maar de discussie of wij onze vaccins naar Afrika moeten brengen zijn twee gescheiden problemen.”

Er zijn overigens wel initiatieven om meer vaccins naar Afrika te brengen. Ons vaccin in Afrika is volgens de viroloog echter “een druppel op de gloeiende plaat”. “Wij moeten er wel meer aandacht aan besteden, om te voorkomen dat er meer nieuwe varianten onze kant op komen.”

LEES OOK: Gommers over Omikron: als een virusvariant besmettelijker is, dan vaak ook ziekmakender

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier