main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 november 2021 — 10:12

Hoe gevaarlijk is de coronavariant omikron? ‘Wij moeten ons toch wel zorgen maken’

De pandemie is nog altijd niet voorbij en opeens duikt er weer een variant van het coronavirus op: omikron. Deze kwam overwaaien vanuit Zuid-Afrika en is inmiddels ook geconstateerd in Nederland, waar zeker dertien mensen besmet zijn met de nieuwe variant. Experts zeggen dat de klachten bij deze variant minder zijn, maar er is nog veel onduidelijk.

Op het gebied van besmettelijkheid is al het nodige bekend volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat liet hij eerder deze week weten. “Daar wordt op dit moment over gerapporteerd door experts. Hij is besmettelijker dan delta.”

Over twee andere elementen is nog onvoldoende over bekend. “Gaat het over een variant die ziekmakender is en gaat het over een variant waartegen onze vaccins wel werken?”, vraagt De Jonge zich af. “Wij maken ons zorgen, maar hoeveel zorgen wij ons moeten maken, dat zal de komende wekende moeten blijken.”

‘Redelijk goede bescherming’

Dat het virus zich ontwikkelt en muteert is al langer bekend. Wij zijn vooral bekend met delta, wat ook al een gemuteerde vorm is van corona. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor omikron? “Wij weten dat het een nieuwe variant is waar een aantal mutaties heeft plaatsgevonden. Met name in het stuk van het virus dat belangrijk is voor de vaccinatie en voor de aanhechting van het virus aan de cel”, vertelt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dat is zorgwekkend”, erkent Osterhaus. “Maar in het algemeen weten wij dat de vaccins, zoals die er nu zijn, een brede werking hebben.” Echter is het zo dat de werking van de vaccins naar mate van tijd terugloopt. Volgens Osterhaus is dat geen groot probleem. De viroloog verwacht dat de bescherming “redelijk goed” zal zijn.

Ziekmakend en besmettelijkheid

Zoals De Jonge al zei zitten de zorgen meer aan de kant van hoe ziekmakend deze variant is. Vanuit Zuid-Afrika wordt er gemeld dat men daar geen ernstige gevallen ziet. “Maar de bevolking in Zuid-Afrika is niet helemaal te vergelijken met die van Nederland of Europa”, plaatst Osterhaus als kanttekening. “De leeftijdsopbouw is anders en de varianten die daar rond zijn gegaan zijn ook anders.”

Er is dus nog veel onzeker over hoe ziek iemand van omikron kan worden, maar hoe zit het dan met de besmettelijkheid van de variant? “Het lijkt dat die besmettelijker is”, vertelt Osterhaus. “Het wordt ook wel een ‘variant of concern’ genoemd. Iets waar wij ons toch wel zorgen over moeten maken.”

Boosterprik of vaccin naar Afrika?

Het duurt echter nog wel even voordat er genoeg gegevens verzameld zijn om te concluderen hoe ernstig deze nieuwe variant is. Mocht het zo zijn dat omikron hard om zich heen slaat, dan kan de boosterprik daar goed tegen helpen, weet Osterhaus.

In Nederland zijn de eerste boosterprikken al gezet. Hier krijgt men dus de gewenste extra bescherming. De vraag rijst echter of het niet beter is om wereldwijd breder te vaccineren, in plaats van extra prikken in bijvoorbeeld Nederland. “Het kan meegespeeld hebben, maar wij weten niet of deze mutant ontstaan is doordat er niet of weinig gevaccineerd is in Zuid-Afrika”, zegt Osterhaus, die het zeker belangrijk vindt dat de hele wereld gevaccineerd wordt. “Maar de discussie of wij onze vaccins naar Afrika moeten brengen zijn twee gescheiden problemen.”

Er zijn overigens wel initiatieven om meer vaccins naar Afrika te brengen. Ons vaccin in Afrika is volgens de viroloog echter “een druppel op de gloeiende plaat”. “Wij moeten er wel meer aandacht aan besteden, om te voorkomen dat er meer nieuwe varianten onze kant op komen.”

LEES OOK: Gommers over Omikron: als een virusvariant besmettelijker is, dan vaak ook ziekmakender

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer