main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 november 2021 — 10:45

Voorbereidingen op ‘code zwart’ zijn begonnen: ‘Moeilijke keuzes worden nu al gemaakt’

De voorbereidingen op ‘code zwart’ zijn begonnen. In ziekenhuizen door het hele land vinden deze week oefeningen plaats die zorgmedewerkers moeten klaarstomen voor zo’n scenario. Volgens Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, moeten veel artsen en verpleegkundigen nú al ontzettend moeilijke keuzes maken. “Die keuzes worden in een ‘code zwart’-scenario eigenlijk geformaliseerd.”

Want ziekenhuizen kunnen op dit moment al vaak niet meer de allerhoogste kwaliteit van zorg leveren. Om die reden zou het uitroepen van code zwart dan ook meer ruimte geven aan artsen en verpleegkundigen. “Zodat er andere criteria dan alleen de medische gebruikt kunnen worden om uiteindelijk te kiezen welke patiënt op welk moment welk bed krijgt”, legt Langenbach uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik spreek ic-verpleegkundigen en intensivisten die zeggen: steun ons bij het maken van deze moeilijke keuzes, die we nu ook al moeten maken.”

Want daar gaat het over, zegt Langenbach. “Het gaat erover dat we niet meer genoeg bedden hebben voor alle patiënten. En dat we niet meer op elk moment van de dag voor iedereen een bed beschikbaar hebben.”

Dat er nu al moeilijke keuzes gemaakt worden onderschrijft ook chirurg in het Amstelland-ziekenhuis in Amstelveen, Arjen Stigter. “Naarmate de bedden minder voorradig zijn in je ziekenhuis ga je aan de huisarts toch de vraag stellen: hoe noodzakelijk is het dat die patiënt nu naar ons toekomt?”, legt hij uit. “Moet die patiënt nu in het ziekenhuis zijn, of is er nog iets te verzinnen waardoor die patiënt langer in de thuissituatie kan blijven?”

1.150 ic-bedden vanaf deze week

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) schreef afgelopen weekend in een brief aan de ziekenhuizen dat de huidige zorgcapaciteit te laag is om de stijging van het aantal patiënten op te vangen. Volgens de nieuwste berekeningen liggen er over twee weken zo’n 682 covidpatiënten op de ic en 2.612 patiënten op de klinische afdelingen.

De Nederlandse ziekenhuizen moeten vanaf deze week 1.150 ic-bedden beschikbaar hebben. Opschalen tot 1.350 ic-bedden moet volgens het LCPS kortstondig mogelijk zijn. IC-artsen en verpleegkundigen betwijfelen dat, vanwege het gebrek aan personeel.

De Jonge: ‘Zitten heel ver af van code zwart’

Code zwart moet officieel afgeroepen worden door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar Hugo de Jonge zei afgelopen vrijdag nog dat we “heel ver af zitten” van een code zwart in de ziekenhuizen. Dat is Langenbach niet met hem eens. “Als je ziet dat er honderd patiënten in één dag bijkomen gaat het wel heel rap richting dat scenario, dus ik denk dat we er niet zo heel ver meer van af zijn” zegt hij. “Misschien zijn we lokaal wel af en toe over die grens heen gegaan.”

Sinds vorig jaar ligt er al een code zwart-protocol klaar. Langenbach legt uit wat de criteria in zo’n protocol precies inhouden: “Daarbij begin je op basis van medische afwegingen. Dan ga je langzaam maar zeker naar zaken als hoe lang een patiënt op een ic zal blijven liggen. Wat zijn de overlevingskansen? Wat is de leeftijd?” En uiteindelijk is het een kwestie van loten. “Ik hoop dat we daar nooit terecht zullen komen.”

Het tij valt nog te keren, zegt Langenbach. “Maar alleen als wij vandaag nog beginnen met ons houden aan de maatregelen. En als de laatste vijftien procent zich laat vaccineren.”

Nog geen effect zichtbaar

De huidige coronamaatregelen laten in ieder geval totaal geen effect zien. “We zitten nu tien dagen na de persconferentie en zo’n negen dagen na het afkondigen van de maatregelen, en we zitten nog steeds boven de 20.000 besmettingen en een groot aantal opnames per dag”, zegt Langenbach.

Volgens de ziekenhuisbestuurder is het huidige pakket aan maatregelen “onvoldoende samenhangend, onvoldoende gecommuniceerd en onvoldoende streng”. Bovendien houden veel mensen zich er niet aan. “Dat heeft ermee te maken dat we er allemaal een beetje zat van zijn. De rek is er gewoon uit in de samenleving. Dat kan alleen nog samengebracht worden door een samenhangend pakket dat beter uit te leggen is.”

LEES OOK: Vrees voor nieuwe lockdown ‘die de hele winter gaat duren’: ‘Deze week wordt heel spannend’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer