main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 november 2021 — 10:45

Voorbereidingen op ‘code zwart’ zijn begonnen: ‘Moeilijke keuzes worden nu al gemaakt’

De voorbereidingen op ‘code zwart’ zijn begonnen. In ziekenhuizen door het hele land vinden deze week oefeningen plaats die zorgmedewerkers moeten klaarstomen voor zo’n scenario. Volgens Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, moeten veel artsen en verpleegkundigen nú al ontzettend moeilijke keuzes maken. “Die keuzes worden in een ‘code zwart’-scenario eigenlijk geformaliseerd.”

Want ziekenhuizen kunnen op dit moment al vaak niet meer de allerhoogste kwaliteit van zorg leveren. Om die reden zou het uitroepen van code zwart dan ook meer ruimte geven aan artsen en verpleegkundigen. “Zodat er andere criteria dan alleen de medische gebruikt kunnen worden om uiteindelijk te kiezen welke patiënt op welk moment welk bed krijgt”, legt Langenbach uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik spreek ic-verpleegkundigen en intensivisten die zeggen: steun ons bij het maken van deze moeilijke keuzes, die we nu ook al moeten maken.”

Want daar gaat het over, zegt Langenbach. “Het gaat erover dat we niet meer genoeg bedden hebben voor alle patiënten. En dat we niet meer op elk moment van de dag voor iedereen een bed beschikbaar hebben.”

Dat er nu al moeilijke keuzes gemaakt worden onderschrijft ook chirurg in het Amstelland-ziekenhuis in Amstelveen, Arjen Stigter. “Naarmate de bedden minder voorradig zijn in je ziekenhuis ga je aan de huisarts toch de vraag stellen: hoe noodzakelijk is het dat die patiënt nu naar ons toekomt?”, legt hij uit. “Moet die patiënt nu in het ziekenhuis zijn, of is er nog iets te verzinnen waardoor die patiënt langer in de thuissituatie kan blijven?”

1.150 ic-bedden vanaf deze week

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) schreef afgelopen weekend in een brief aan de ziekenhuizen dat de huidige zorgcapaciteit te laag is om de stijging van het aantal patiënten op te vangen. Volgens de nieuwste berekeningen liggen er over twee weken zo’n 682 covidpatiënten op de ic en 2.612 patiënten op de klinische afdelingen.

De Nederlandse ziekenhuizen moeten vanaf deze week 1.150 ic-bedden beschikbaar hebben. Opschalen tot 1.350 ic-bedden moet volgens het LCPS kortstondig mogelijk zijn. IC-artsen en verpleegkundigen betwijfelen dat, vanwege het gebrek aan personeel.

De Jonge: ‘Zitten heel ver af van code zwart’

Code zwart moet officieel afgeroepen worden door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar Hugo de Jonge zei afgelopen vrijdag nog dat we “heel ver af zitten” van een code zwart in de ziekenhuizen. Dat is Langenbach niet met hem eens. “Als je ziet dat er honderd patiënten in één dag bijkomen gaat het wel heel rap richting dat scenario, dus ik denk dat we er niet zo heel ver meer van af zijn” zegt hij. “Misschien zijn we lokaal wel af en toe over die grens heen gegaan.”

Sinds vorig jaar ligt er al een code zwart-protocol klaar. Langenbach legt uit wat de criteria in zo’n protocol precies inhouden: “Daarbij begin je op basis van medische afwegingen. Dan ga je langzaam maar zeker naar zaken als hoe lang een patiënt op een ic zal blijven liggen. Wat zijn de overlevingskansen? Wat is de leeftijd?” En uiteindelijk is het een kwestie van loten. “Ik hoop dat we daar nooit terecht zullen komen.”

Het tij valt nog te keren, zegt Langenbach. “Maar alleen als wij vandaag nog beginnen met ons houden aan de maatregelen. En als de laatste vijftien procent zich laat vaccineren.”

Nog geen effect zichtbaar

De huidige coronamaatregelen laten in ieder geval totaal geen effect zien. “We zitten nu tien dagen na de persconferentie en zo’n negen dagen na het afkondigen van de maatregelen, en we zitten nog steeds boven de 20.000 besmettingen en een groot aantal opnames per dag”, zegt Langenbach.

Volgens de ziekenhuisbestuurder is het huidige pakket aan maatregelen “onvoldoende samenhangend, onvoldoende gecommuniceerd en onvoldoende streng”. Bovendien houden veel mensen zich er niet aan. “Dat heeft ermee te maken dat we er allemaal een beetje zat van zijn. De rek is er gewoon uit in de samenleving. Dat kan alleen nog samengebracht worden door een samenhangend pakket dat beter uit te leggen is.”

LEES OOK: Vrees voor nieuwe lockdown ‘die de hele winter gaat duren’: ‘Deze week wordt heel spannend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer