main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 november 2021 — 10:13

Vrees voor nieuwe lockdown ‘die de hele winter gaat duren’: ‘Deze week wordt heel spannend’

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vreest dat het effect van de coronamaatregelen die vorige week zaterdag zijn ingegaan zal uitblijven. Mogelijk koersen we af op een nieuwe en lange lockdown, zei hij zondag in het VPRO-programma Buitenhof.

Volgens Bruls leven we de coronamaatregelen met z’n allen niet goed genoeg na. “Deze week wordt heel spannend. Als de naleving van de maatregelen niet fundamenteel verandert en het aantal besmettingen niet substantieel daalt, dan koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren.”

Bruls “gelooft wel in deze strategie, van niet alles meteen sluiten”. “Maar als wij onze naleving niet voor elkaar krijgen, dan rest ons niets anders dan dat via gedwongen maatregelen te doen.”

Ook OMT-lid en viroloog Marion Koopmans ziet nog geen effect van de huidige maatregelen. “Dingen als meer thuiswerken, meer thuisblijven, geen drukte opzoeken: dat zou je nu willen terugzien in bijvoorbeeld de mobiliteitscijfers, maar daar zie je het nog niet in. Dus ik maak mij zorgen over of het effect wel wordt bereikt.”

‘We kunnen Defensie inschakelen’

Volgens bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Peter Langenbach zijn er nog een paar mogelijkheden om de druk op de zorg te verlichten. “We kunnen Defensie inschakelen. Dat gebeurde vorig jaar ook toen we op zo’n piek zaten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We kunnen ook privéklinieken vragen om hun personeel in te zetten in ziekenhuizen en op ic’s, zodat we op die manier code zwart proberen af te wenden.”

Zelf zijn de ziekenhuizen aan handen en voeten gebonden. “Ik zou ook graag willen dat er mogelijkheden waren om wel verder op te schalen, maar we lopen al twee jaar op onze tenen. Het wordt steeds moeilijker. Meer ic-bedden betekent dat je verpleegkundigen uit de operatiekamers of verpleegafdelingen op de ic laat werken. Dan heb je minder operatiekamers beschikbaar of minder gewone bedden op een afdeling.”

‘Dit vraagt om een soort Marshallplan’

Langenbach stelt dat het nu ook belangrijk is dat er wordt gekeken naar de (middel)lange termijn. Gebeurt dat niet, dan blijft het ook in de toekomst een kwestie van pappen en nathouden. “Er zijn op korte termijn wel mogelijkheden, maar ik vind het echt belangrijk om te zeggen dat we een totaalplan moeten maken. De politiek moet investeren om de zorg op orde te krijgen. Anders zitten we over drie, vier of vijf jaar weer met hetzelfde probleem.”

De situatie in de zorg vraagt zelfs om “een soort Marshallplan”, zegt Langenbach. “Ik denk dat na deze vierde golf echt een wederopbouw nodig is van onze zorg in Nederland. Er zijn kortetermijnmaatregelen nodig. Betere arbeidsvoorwaarden voor onze verpleegkundigen, een betere cao, betere werkomstandigheden en meer digitalisering. Dat kan allemaal morgen.”

“Op de middellange termijn denk ik dat het belangrijk is dat we een flexibele schil gaan creëren”, gaat de ziekenhuisbestuurder verder. “Ik heb wel eens gezegd dat er een soort maatschappelijke dienstplicht moet komen, of een reservistensysteem. Dat zijn allemaal ideeën die we volgend jaar nog kunnen uitwerken.”

Op de lange termijn moet de zorg anders worden gefinancierd. “En niet meer de ouderenzorg, de huisartsen en de ziekenhuizen apart”, aldus Langenbach. Hij waarschuwt dat als we nu niet naar de toekomst kijken, we binnen de kortste keren weer in dezelfde situatie zitten.

2316 coronapatiënten

In totaal liggen er nu 2316 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half mei. Vergeleken met precies één jaar geleden, op 21 november 2020, liggen er nu ruim 400 Covidpatiënten meer in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona zondag met 34 tot 466. Er liggen nu meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic’s en dat is voor het eerst sinds eind mei. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 65 tot 1850.

LEES OOK: Code zwart reëel scenario: ‘De schade aan de samenleving wordt langzaam duidelijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer