main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 november 2021 — 10:13

Vrees voor nieuwe lockdown ‘die de hele winter gaat duren’: ‘Deze week wordt heel spannend’

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vreest dat het effect van de coronamaatregelen die vorige week zaterdag zijn ingegaan zal uitblijven. Mogelijk koersen we af op een nieuwe en lange lockdown, zei hij zondag in het VPRO-programma Buitenhof.

Volgens Bruls leven we de coronamaatregelen met z’n allen niet goed genoeg na. “Deze week wordt heel spannend. Als de naleving van de maatregelen niet fundamenteel verandert en het aantal besmettingen niet substantieel daalt, dan koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren.”

Bruls “gelooft wel in deze strategie, van niet alles meteen sluiten”. “Maar als wij onze naleving niet voor elkaar krijgen, dan rest ons niets anders dan dat via gedwongen maatregelen te doen.”

Ook OMT-lid en viroloog Marion Koopmans ziet nog geen effect van de huidige maatregelen. “Dingen als meer thuiswerken, meer thuisblijven, geen drukte opzoeken: dat zou je nu willen terugzien in bijvoorbeeld de mobiliteitscijfers, maar daar zie je het nog niet in. Dus ik maak mij zorgen over of het effect wel wordt bereikt.”

‘We kunnen Defensie inschakelen’

Volgens bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Peter Langenbach zijn er nog een paar mogelijkheden om de druk op de zorg te verlichten. “We kunnen Defensie inschakelen. Dat gebeurde vorig jaar ook toen we op zo’n piek zaten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We kunnen ook privéklinieken vragen om hun personeel in te zetten in ziekenhuizen en op ic’s, zodat we op die manier code zwart proberen af te wenden.”

Zelf zijn de ziekenhuizen aan handen en voeten gebonden. “Ik zou ook graag willen dat er mogelijkheden waren om wel verder op te schalen, maar we lopen al twee jaar op onze tenen. Het wordt steeds moeilijker. Meer ic-bedden betekent dat je verpleegkundigen uit de operatiekamers of verpleegafdelingen op de ic laat werken. Dan heb je minder operatiekamers beschikbaar of minder gewone bedden op een afdeling.”

‘Dit vraagt om een soort Marshallplan’

Langenbach stelt dat het nu ook belangrijk is dat er wordt gekeken naar de (middel)lange termijn. Gebeurt dat niet, dan blijft het ook in de toekomst een kwestie van pappen en nathouden. “Er zijn op korte termijn wel mogelijkheden, maar ik vind het echt belangrijk om te zeggen dat we een totaalplan moeten maken. De politiek moet investeren om de zorg op orde te krijgen. Anders zitten we over drie, vier of vijf jaar weer met hetzelfde probleem.”

De situatie in de zorg vraagt zelfs om “een soort Marshallplan”, zegt Langenbach. “Ik denk dat na deze vierde golf echt een wederopbouw nodig is van onze zorg in Nederland. Er zijn kortetermijnmaatregelen nodig. Betere arbeidsvoorwaarden voor onze verpleegkundigen, een betere cao, betere werkomstandigheden en meer digitalisering. Dat kan allemaal morgen.”

“Op de middellange termijn denk ik dat het belangrijk is dat we een flexibele schil gaan creëren”, gaat de ziekenhuisbestuurder verder. “Ik heb wel eens gezegd dat er een soort maatschappelijke dienstplicht moet komen, of een reservistensysteem. Dat zijn allemaal ideeën die we volgend jaar nog kunnen uitwerken.”

Op de lange termijn moet de zorg anders worden gefinancierd. “En niet meer de ouderenzorg, de huisartsen en de ziekenhuizen apart”, aldus Langenbach. Hij waarschuwt dat als we nu niet naar de toekomst kijken, we binnen de kortste keren weer in dezelfde situatie zitten.

2316 coronapatiënten

In totaal liggen er nu 2316 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half mei. Vergeleken met precies één jaar geleden, op 21 november 2020, liggen er nu ruim 400 Covidpatiënten meer in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona zondag met 34 tot 466. Er liggen nu meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic’s en dat is voor het eerst sinds eind mei. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 65 tot 1850.

LEES OOK: Code zwart reëel scenario: ‘De schade aan de samenleving wordt langzaam duidelijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer