main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2021 — 11:33

Wat is de oplossing voor de migratiecrisis in Wit-Rusland? ‘Meer gemeenschappelijk beleid’

De migratiecrisis aan de Poolse grens met Wit-Rusland loopt met de dag steeds verder uit de hand. De Europese Unie (EU) slaat nu de handen ineen om deze crisis een halt toe te roepen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken kondigden extra sancties aan tegen Wit-Rusland, maar ligt daar wel de oplossing?

De crisis moddert maar wat aan en duurt eigenlijk al veel te lang. Hoe staan de zaken er nu precies voor aan de grens bij Wit-Rusland en Polen? “Bijna 4000 migranten hebben zich aan die grens verzameld. Zij zijn ingevlogen om via die weg de Europese Unie binnen te komen en worden gebruikt als wapen”, zegt Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken HCSS, in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Zwakke plek

“Het is ook de zwakke plek van de Europese Unie”, doelt hij op de migratieproblematiek. Volgens Ten Broeke zijn de lidstaten het namelijk niet met elkaar eens over hoe om te gaan met migratie en asiel. “En bijzonder is dat een land als Polen, die zelf een overeenstemming binnen de EU al heel lang tegenhoudt, nu zelf aan de eigen grens wordt geconfronteerd met illegale migratie. Want deze mensen maken geen schijn van kans om de Europese Unie binnen te komen.”

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zou veel migranten, uit onder andere het Midden-Oosten, zoet hebben gemaakt met propagandapraatjes. Niet met het doel om hen een mooi bestaan in de EU te geven, maar om de EU aan het wankelen te brengen. “Het is pure chantage door een dictator. Potentaten kijken naar Europa, zien waar wij zwak zijn en proberen ons daar te raken”, vertelt Ten Broeke, die dit soort situaties eerder heeft gezien. “Met koning Mohammed in Marokko in 2010 en Erdogan, die proberen dit aan de lopende band te doen.”

‘Overal wordt zware hand Rusland vermoed’

Met de Turkse president zijn er afspraken gemaakt, maar met Loekasjenko wil de EU niet om tafel zitten, zo meldt Ten Broeke. “Wij willen hem sanctioneren”, zegt hij. Maar, die “sancties zijn onvoldoende”.

En dus rijst de vraag met wie de EU nu verder moet praten voor een passende oplossing. Rusland wordt vaker genoemd. Geluiden zijn echter dat de Russen in deze kritische situatie ergens een vinger in de pap hebben. “Overal wordt een zware hand van Rusland vermoedt”, reageert Ten Broeke op het gerucht. “Maar de situatie tussen Poetin en Loekasjenko is bepaald geen vriendelijke.”

Poetin ziet graag dat Wit-Rusland zich aansluit bij de Russische Federatie, maar daar wil Loekasjenko niks van weten. “En de EU moet meer gebruikmaken van het gebrek aan overeenstemming tussen deze twee mannen.”

Eensgezind of niet, Rusland heeft de macht om druk uit te oefenen op zijn buurland. Wit-Rusland is namelijk zeer afhankelijk van energie en gas uit Rusland. Maar is praten met Poetin dan de oplossing? “Soms moet je met vervelende mensen om tafel zitten. Anders escaleert het of gaat het richting confrontatie en dat wil je vermijden, dat het conflict militariseert.”

Wit-Rusland sancties opleggen heeft vooralsnog niet het gewenste effect en praten met Poetin lijkt ook niet bovenaan het wensenlijstje te staan van de Europese Unie. Volgens Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid voor JA21, moet de EU Wit-Rusland in z’n geheel economisch boycotten. “Het is geen rijk land en het regime komt dan meer in de moeilijkheden, ook al krijgt het steun van Rusland.”

Gemeenschappelijk handelen

Hoe dan ook dreigt de situatie aan Poolse grens verder uit de hand te lopen. Eppink schaart zich achter Polen, omdat “Polen de buitengrens van de Europese Unie verdedigt”. En dat hoeven ze niet per se te doen volgens Eppink. Polen kan de grens namelijk ook gewoon opengooien en de migranten door laten wandelen richting Nederland en Duitsland. “Wij kunnen een stroom van tienduizenden immigranten niet hebben. Polen verdedigt ons en onze verzorgingsstaat en daar mogen wij best wat dankbaarder voor zijn.”

Ten Broeke is het eens met Eppink wat betreft solidariteit tonen richting Polen en dat moet volgens hem “momenteel het zwaarst wegen.” Naast solidariteit tonen, schuilt daar ook een vorm van gemeenschappelijk handelen in. “De EU kan alleen maar gemeenschappelijk opereren. We moeten dus overgaan naar een gemeenschappelijk asiel -en migratiebeleid. Maar dat is al vijf jaar onmogelijk.”

LEES OOK: Europese ministers bespreken migratiecrisis Wit-Rusland: ‘Knapen moet pleiten voor stevige sancties’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer