main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2021 — 10:19

Europese ministers bespreken migratiecrisis Wit-Rusland: ‘Knapen moet pleiten voor stevige sancties’

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag samen om te praten over de situatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Voor Nederland zit demissionair minister Ben Knapen aan tafel. Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans moet Knapen ervoor pleiten een stevig sanctiepakket aan te kondigen. “Deze situatie aan de grens moet zo snel mogelijk stoppen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In Wit-Rusland bevinden zich op dit moment in de buurt van de grens met Polen duizenden migranten die naar de EU willen reizen. Ze worden tegengehouden door de Poolse autoriteiten, waardoor de spanning in het grensgebied inmiddels flink oploopt.

De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, laat deze migranten al weken richting de Poolse bossen lopen. De Wit-Russische dictator hoopt daarmee buurlanden als Polen en Litouwen, maar ook Duitsland, aan het wankelen te brengen.

‘Aan iedereen laten zien dat we dit niet accepteren’

Brekelmans hoopt dan ook dat de Europese Unie duidelijk laat merken dat ze hier niet van gediend zijn. “Loekasjenko heeft nu het gevoel dat hij beet heeft en dat hij migranten kan gebruiken om de Europese Unie onder druk te zetten. Maar andere leiders rondom Europa kijken ook mee”, zegt de VVD’er. “Erdogan in Turkije kijkt mee, koning Mohammed in Marokko kijkt mee. Als we op deze manier gechanteerd kunnen worden, zullen zij dat in de toekomst ook gaan doen. Dus we moeten niet alleen aan Loekasjenko, maar aan iedereen rond Europa laten zien dat we dit als Europese Unie niet accepteren.”

Brekelmans stoort zich eraan dat deze situatie er al vier maanden aan zat te komen. “Ik heb Ben Knapen voor de zomer al opgeroepen om in Europa te pleiten voor sancties. Dat heb ik vervolgens iedere maand opnieuw gedaan”, zegt hij.

De opperbevelhebber van de Britse strijdkrachten, sir Nick Carter, zegt inmiddels dat zijn land klaar moet staan voor een oorlog met Rusland. De generaal hoopt dat het niet zo ver komt en denkt ook niet dat dit het doel is van Rusland, maar hij benadrukt wel dat de NAVO vooral de eenheid moet blijven bewaren en ervoor moet zorgen dat er genoeg afschrikking blijft tegenover de Russen.

LEES OOK: Vrees voor migratiegolf uit Wit-Rusland: ‘Dit is nog maar het begin’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer