main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 mei 2021 — 16:19

Elektriciteit van nieuwe Nederlandse windparken al verkocht aan Amazon voordat deze is opgewekt

Terwijl iedereen hard bezig is met zuinig worden en het opwekken van groene stroom, worden millennials en andere generaties ingehaald door een steeds toenemende behoefte aan elektriciteit. Opvallend is dat de groene elektriciteit die nieuwe Nederland windparken opwekken al wordt verkocht voordat de windparken überhaupt gebouwd zijn.

“Inmiddels wordt ongeveer 25 procent van de stroom groen opgewerkt”, vertelt hoogleraar energietransitie Machiel Mulder in Stand van Nederland: Generatie Next. “Dat gaat echt wel omhoog de komende jaren. Maar het probleem is dat de vraag naar stroom ook steeds zal toenemen. Wij hebben steeds meer stroom nodig voor bijvoorbeeld elektrische auto’s, we willen allemaal elektrisch rijden, voor waterpompen en huizen.”

Ook waterstof maken en datacentra vragen heel veel stroom. “Naast dat wij nog heel veel groene stroom moeten hebben om aan de huidige stroomvraag te voldoen, is de opgave nog veel groter omdat de stroomvraag nog verder toe zal nemen.”

‘Ze kopen bewijs dat de stroom groen is gemaakt’

Zo koopt Amazon in Ierland groene stroom in Nederland. “Ze kopen niet echt de stroom maar het bewijs dat de stroom groen is gemaakt”, legt Mulder uit terwijl hij naar een kaart van de Nederlandse kust wijst. “Hier komen steeds meer windmolens te staan. Als die windmolens gaan produceren dan produceren ze elektriciteit. Die gaat via het netwerk naar het vasteland.”

Voordat die windmolens stroom gaan produceren, gaan de bedrijven erachter die stroom eerst verkopen op de elektriciteitsmarkt. “Ze verkopen dan twee dingen: de elektronen en het bewijs dat de stroom op een groene manier is geproduceerd. Dat gaat via grondcertificaten. Die verkoopt de investeerder dan aan iedereen die interesse heeft in groene stroom, zoals bijvoorbeeld Amazon die dat wil gebruiken voor zijn datacentrum in Ierland.”

Amazon koopt dus het bewijs dat ze heeft meebetaald aan de opwekking van groene stroom, maar die stroom zelf gebruiken ze niet. “Dat kan ook niet want er is geen verbinding tussen het windmolenpark en Ierland. Ze kopen alleen het certificaat, het bewijs dat ze meebetalen aan de kosten van het windmolenpark.”

‘Investeerder ontvangt 45 euro per megawattuur’

De investeerders verdienen hier geld aan. “Die investeerder verkoopt twee dingen. Dat is stroom, die elektronen die worden ingevoegd in het Europese netwerk. Daarvoor krijgen ze geld, ongeveer 40 euro per megawattuur. Daarnaast verkopen ze het recht, het bewijs dat die stroom op een groene manier is opgewekt. Dat bewijs is een certificaat. Dat gaat daar naar Amazon, die betaalt daar ongeveer 5 euro per megawattuur voor. Per saldo ontvangt de investeerder dan ongeveer 45 euro.”

En dat is voor een investeerder heel erg prettig, aldus Mulder. “Die kan dan daardoor meer opbrengsten realiseren en kan daardoor ook duurdere parken gaan aanleggen. Bijvoorbeeld een park iets verder weg in de zee. Dichter bij de zee is het minder duur. Maar verder weg in de zee waar het meer waait, is het veel duurder om die parken te bouwen. Als ze meer opbrengsten realiseren, kunnen ze duurdere parken aanleggen dus hebben wij dan meer mogelijkheden om windenergie te gaan opwekken.”

Millennial Jill Bleiksloot is op zoek naar de beste energievoorziening voor haar toekomstige huis, zoals zo veel generatiegenoten. Zonnepanelen, warmtepompen, groene stroom… We willen zo veel, maar wat is haalbaar en vooral: wat is betaalbaar? Over kansen en drempels op de energiemarkt.

De nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next is donderdag om 22.10 uur te zien op NPO 2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer