main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
WNL Op Zaterdag - 3 april 2021 — 17:36

Viroloog Marjolein Kikkert over AstraZeneca-stop: ‘Geen verstandige beslissing’

Inmiddels is bekend dat ook Nederland tijdelijk stopt met het vaccineren van mensen jonger dan 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin. Deze beslissing werd genomen nadat bijwerkingencentrum Lareb meldde dat voor het eerst in Nederland iemand is overleden aan gezondheidsklachten die mogelijk te maken hebben met het vaccin. Toch is dat geen verstandige beslissing, zegt moleculair viroloog van het LUMC Marjolein Kikkert in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Kikkert nuanceert de ontstane angst voor het vaccin. “Het is nog steeds onduidelijk of er een verband is tussen de gevallen van trombose en het geven van het vaccin.” Ook is het aantal gevallen van trombose in verhouding tot het aantal mensen dat het vaccin heeft gekregen heel laag, legt Kikkert uit. “De kans op zo’n complicatie is heel klein.”

Risico relativeren

Volgens Kikkert en andere virologen, is de kans op bijwerkingen altijd aanwezig maar deze kans moet gerelativeerd worden. Zij vergelijkt het met de kans op een ongeluk in het verkeer. “Als je in de auto stapt heb je een grotere kans op een ongeluk dan dat je je laat prikken met AstraZeneca en deze complicatie oploopt.”

Er is ook discussie over vanaf welke leeftijd mensen ingeënt moeten worden. Onderzoeker Jona Walk, gepromoveerd op vaccin-immunologie, en arts-microbioloog Bert Mulder zeggen in Medisch Contact dat het vaccineren van kinderen en jonge gezonde mensen weinig oplevert. “Daar ben ik het niet mee eens”, zegt Kikkert. “Het wordt steeds duidelijker dat je met een vaccinatie niet meer besmet kan worden, en dus ook anderen niet meer kan besmetten.”

Het vaccineren van een zo groot mogelijk deel van de bevolking is volgens Kikkert dan ook essentieel om het virus te bestrijden. “Wij moeten met de hele populatie zorgen dat het virus zo min mogelijk kan vermenigvuldigen in mensen. Dat bereik je echt het beste door zoveel mogelijk mensen immuun te maken, dus ook de jongeren. Dat is de enige manier om te zorgen dat we het virus echt onder de duim krijgen.”

LEES OOK: AstraZeneca-vaccinatie in Nederland: één vrouw overleden, vijf ernstige bijwerkingsgevallen

Door: Floortje van Gameren

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier