main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2021 — 10:34

Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’

Het AstraZeneca-vaccin zorgt de afgelopen dagen voor veel reuring. Verschillende landen stopten uit voorzorg met het toedienen van het vaccin na een aantal meldingen van bloedstolsels bij mensen die ermee zijn ingeënt. Het Europees medicijnagentschap EMA oordeelde donderdag dat het geen aanwijzingen zag voor een verband tussen het vaccin en trombosegevallen. “Er is niet zo veel aan de hand, maar er is een zekere onrust over dat vaccin ontstaan”, zegt emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst.

“Als er een verdenking is van een bijwerking door een vaccinatie gaan alle rode lichten branden en gaat de EMA kijken naar die bijwerking”, legt Van der Zeijst uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Die worden in Nederland geregistreerd door het Lareb. Dat wordt samengebracht in een Europese database. Dan wordt er gekeken of er meer gevallen zijn van trombose in gevaccineerden dan in niet-gevaccineerden.” Zo is bij ouderen vaker sprake van spontane trombosegevallen, benadrukt Van der Zeijst.

In Nederland is er één melding van trombose bij bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Dat geval bleek niet ernstig te zijn. In totaal meldde het EMA dat het dertig meldingen van trombose ontving op vijf miljoen AstraZeneca-prikken in Europa. “Het is iets dat gevolgd blijft worden”, zegt Van der Zeijst. “Dus als er nu weer een geval is wordt er weer extra naar gekeken.”

‘Geeft onnodige zorgen’

Nederland heeft gevaren op het oordeel van de EMA, legt Van der Zeijst uit. “In een aantal landen (Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië, red.) zijn politici geschrokken, en zij hebben dat advies dus niet afgewacht. Zij waren ‘better safe than sorry’.” De emeritus hoogleraar benadrukt dat het tijdelijk stoppen met vaccineren moeilijk terug te draaien is. “Het geeft ook enorm onnodige zorgen die er niet hoeven te zijn”, vindt hij.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf donderdag aan dat er “geen aanleiding is voor zorgen over AstraZeneca”. Volgens de minister zijn er signalen dat mensen soms het vaccin nu even niet willen, maar is daar geen goede reden voor. “Er is over AstraZeneca een beetje onhandig gecommuniceerd door de ontwikkelaar. Het heeft toch niet de beste naam”, zegt ook Van der Zeijst. “Iedereen wil liever Pfizer of Moderna.”

‘Het is een fantastisch vaccin’

In Engeland is dat “totaal niet” het geval, zegt de emeritus hoogleraar. “Daar zijn miljoenen mensen ingeënt met AstraZeneca. Het werkt heel goed en geeft zelfs na een prik al bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames, dus het is een fantastisch vaccin”, benadrukt hij. “Maar als je meegaat in die geruchten dat het niet goed zou werken zou je de vaccinatiebereidheid kunnen ondermijnen.”

LEES OOK: Imagoprobleem over levering blijft AstraZeneca achtervolgen, EU gaat in gesprek met farmaceuten

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier