main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2021 — 13:26

GroenLinks pleit voor betaald coronaverlof ouders

Ouders die hun baan moeten combineren met het lesgeven van kinderen moeten ‘coronaverlof’ krijgen. Daarvoor pleit GroenLinks. Het gaat om een betaald verlof dat je kunt opnemen zodat vakantiedagen gebruikt kunnen worden om echt vakantie te vieren. Naast stressvermindering zou zo’n verlofregeling er ook voor zorgen dat de druk op de opvang minder wordt, omdat meer kinderen thuis kunnen blijven.

Volgens de partij is het combineren van werk en het lesgeven van de eigen kroost voor veel ouders een onmogelijke opgave. Veel van hen krijgen stress en zitten tegen een burn-out aan omdat ze vaak werk inhalen tijdens avonduren. Om die reden nemen sommigen van hen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten, zo zegt GroenLinks.

Europa

In veel andere Europese landen zijn er tijdelijke coronaverlofregelingen, dus moet het in Nederland ook kunnen, stelt de partij. Zo heeft België het ouderschapsverlof uitgebreid, hebben Noorwegen en Oostenrijk een vorm van zorgverlof, en ook in Duitsland, Cyprus, Italië, Griekenland en Roemenië kunnen werkende ouders betaald verlof opnemen.

Ook vakbonden FNV, CNV en VCP pleiten maandag in een Kamerbrief nog voor een coronaverlof. Zij vragen of de overheid werkgevers hiervoor kan compenseren, gezien werkgevers zelf hier niet altijd de financiële ruimte voor hebben.

‘Niet iedereen heeft kantoorbaan’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof snapt het voorstel wanneer je het vanuit het oogpunt van GroenLinks en de vakbonden bekijkt. “Niemand wil dat mensen overkoken en dat de boel uit de hand loopt. Maar op het moment dat je iemand verlof geeft, betekent dit ook dat diegene niet naar het werk gaat”, benadrukt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Vonhof heerst het beeld dat bijna iedere Nederlander een kantoorbaantje heeft en dat je thuis iets achter een beeldscherm kunt doen, maar het tegendeel is waar. “Grote delen van de Nederlandse economie moeten naar het werk: naar de bouw, wegen aanleggen, naar de fabriek en naar de zorg”, zegt Vonhof. “En als ze daar niet komen moet de werkgever daar wel iemand anders hebben.”

LEES OOK: Basisscholen op zijn vroegst op 25 januari open: ‘Duidelijkheid zou fijner zijn’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier