main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2020 — 12:18

Bezorgdheid over screening politieagenten, steeds vaker (ernstigere) incidenten

Agenten in opleiding gaan steeds vaker en steeds ernstiger over de schreef. Dat melden docenten aan de politieacademie. Zij vragen zich daarom af of de screeningsprocedure wel voldoende toereikend is. Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP maakt zich zorgen. “Door de tekorten die we hebben zien we dat collega’s die in opleiding zijn ook al andere dingen doen dan die ze mogen doen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze doen bijvoorbeeld al aanhoudingen, ook als dat nog niet aan de orde is.”

Docenten op de politieacademie hebben het idee dat agenten in opleiding de laatste jaren vaker betrokken zijn bij incidenten dan voorheen, blijkt uit een rondgang van het AD. Er zijn incidenten bekend van studenten aan de politieacademie die met 200 kilometer per uur over de snelweg razen. Sommigen blijken betrokken bij drugshandel en anderen worden weer beschuldigd van mishandeling.

LEES OOK: Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’

Het gaat hier niet enkel om rotte appels. Docenten zien ook dat er veel studenten zijn met psychische problemen, zoals faalangst, een laag zelfbeeld. Sommigen zijn zelfs suïcidaal.

“De excessen zijn groter dan vroeger en komen vaker voor”, stelt een docent in de krant. De vrees bestaat dat de selectie- en screeningsprocedure onder druk staat door het feit dat er binnen enkele jaren 17.000 nieuwe agenten moeten worden opgeleid vanwege vergrijzing en uitstroom bij de politie.

‘Screening is complex’

“De screening bij de politie is complex”, weet Van de Kamp. “Waar het wel eens misgaat, en dat komt ook door wetgeving die er is, is dat je getest wordt op je mentale stabiliteit en intellectueel vermogen, alleen die zaken mogen niet gecombineerd worden”, legt de vakbond-voorzitter uit. “Dus als je dat op sommige punten haalt, en bij andere punten net op de rand zit, je toch door de screening kunt komen, terwijl het soms ook beter is dat dat niet gebeurt.”

‘Niet alles is meteen aan de politiek’

De politie onderzoekt momenteel of deze signalen kloppen. En dat is ook de eerste stap, zegt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Het hele proces moet goed doorgelicht worden om beter te begrijpen hoe je het probleem gaat aanpakken, zegt zij. “Ik denk dat de politie zelf, ook natuurlijk met minister Grapperhaus, goed een weg kan banen om te kijken of er meer geld nodig is, of meer mensen voor de training.” Niet alles is meteen aan de politiek om op te lossen, aldus Kaag. “Je moet eerst weten wat er nodig is. Is het mensen en middelen? Dan moet daar over gesproken worden.”

Als dat het geval is moet daar wel degelijk over gesproken bij een volgende formatie, zegt de D66’er. “Want we weten allemaal dat de politie hartstikke belangrijk is. Onze rechtstaat, onze veiligheid, begint bij een goed functionerend politieapparaat.”

Ook VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt dat het vooral bij de politieleiding ligt om dit goed op te lossen. “Het heeft twee aspecten: je wil gewoon heel goed opgeleide politieagenten, want er wordt ongelofelijk veel van hen gevraagd om ons veilig te houden”, zegt hij. “Maar het lijkt me ook voor de mensen zelf: als je de opleiding niet kunt afmaken, als je tegen de muur loopt of als je later tijdens je werk vaardigheden tekort komt: dat is ook voor je werkplezier niet goed. Dus we hebben er gewoon baat bij als de politie zo goed mogelijk en zo slim mogelijk regelt.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer