main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2020 — 12:18

Bezorgdheid over screening politieagenten, steeds vaker (ernstigere) incidenten

Agenten in opleiding gaan steeds vaker en steeds ernstiger over de schreef. Dat melden docenten aan de politieacademie. Zij vragen zich daarom af of de screeningsprocedure wel voldoende toereikend is. Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP maakt zich zorgen. “Door de tekorten die we hebben zien we dat collega’s die in opleiding zijn ook al andere dingen doen dan die ze mogen doen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze doen bijvoorbeeld al aanhoudingen, ook als dat nog niet aan de orde is.”

Docenten op de politieacademie hebben het idee dat agenten in opleiding de laatste jaren vaker betrokken zijn bij incidenten dan voorheen, blijkt uit een rondgang van het AD. Er zijn incidenten bekend van studenten aan de politieacademie die met 200 kilometer per uur over de snelweg razen. Sommigen blijken betrokken bij drugshandel en anderen worden weer beschuldigd van mishandeling.

LEES OOK: Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’

Het gaat hier niet enkel om rotte appels. Docenten zien ook dat er veel studenten zijn met psychische problemen, zoals faalangst, een laag zelfbeeld. Sommigen zijn zelfs suïcidaal.

“De excessen zijn groter dan vroeger en komen vaker voor”, stelt een docent in de krant. De vrees bestaat dat de selectie- en screeningsprocedure onder druk staat door het feit dat er binnen enkele jaren 17.000 nieuwe agenten moeten worden opgeleid vanwege vergrijzing en uitstroom bij de politie.

‘Screening is complex’

“De screening bij de politie is complex”, weet Van de Kamp. “Waar het wel eens misgaat, en dat komt ook door wetgeving die er is, is dat je getest wordt op je mentale stabiliteit en intellectueel vermogen, alleen die zaken mogen niet gecombineerd worden”, legt de vakbond-voorzitter uit. “Dus als je dat op sommige punten haalt, en bij andere punten net op de rand zit, je toch door de screening kunt komen, terwijl het soms ook beter is dat dat niet gebeurt.”

‘Niet alles is meteen aan de politiek’

De politie onderzoekt momenteel of deze signalen kloppen. En dat is ook de eerste stap, zegt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Het hele proces moet goed doorgelicht worden om beter te begrijpen hoe je het probleem gaat aanpakken, zegt zij. “Ik denk dat de politie zelf, ook natuurlijk met minister Grapperhaus, goed een weg kan banen om te kijken of er meer geld nodig is, of meer mensen voor de training.” Niet alles is meteen aan de politiek om op te lossen, aldus Kaag. “Je moet eerst weten wat er nodig is. Is het mensen en middelen? Dan moet daar over gesproken worden.”

Als dat het geval is moet daar wel degelijk over gesproken bij een volgende formatie, zegt de D66’er. “Want we weten allemaal dat de politie hartstikke belangrijk is. Onze rechtstaat, onze veiligheid, begint bij een goed functionerend politieapparaat.”

Ook VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt dat het vooral bij de politieleiding ligt om dit goed op te lossen. “Het heeft twee aspecten: je wil gewoon heel goed opgeleide politieagenten, want er wordt ongelofelijk veel van hen gevraagd om ons veilig te houden”, zegt hij. “Maar het lijkt me ook voor de mensen zelf: als je de opleiding niet kunt afmaken, als je tegen de muur loopt of als je later tijdens je werk vaardigheden tekort komt: dat is ook voor je werkplezier niet goed. Dus we hebben er gewoon baat bij als de politie zo goed mogelijk en zo slim mogelijk regelt.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer