Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’
Politieman in opleiding Youssef S. reed meer dan vijftig kilometer te hard, negeerde een “nee” op zijn verzoek om ook als taxichauffeur te werken, bestuurde een auto waarvan de apk verlopen was en droeg politiekleding in zijn vrije tijd. Meer dan anderhalf jaar kon hij ongestoord zijn gang gaan. Twee familieleden blijken daarnaast ook Syriëgangers te zijn, maar niets wijst erop dat hij contact met hen onderhield.
Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf. Onder meer de SP en PVV stellen Kamervragen naar aanleiding van dit verhaal. Hun zorgen zitten er vooral in dat er geen alarmbellen afgaan wanneer deze agent zelf meldt dat familieleden van hem naar Syrië zijn vertrokken. “Hoe is het mogelijk?”, vraagt PVV-Kamerlid Helder zich af. “Het lijkt erop dat diversiteit hier belangrijker is dan integriteit.”
Youssef S. geeft namelijk volgens de Nationale Politie al bij zijn screening in oktober 2017 aan dat zijn zus en een nicht Syriëgangers zijn en zich daar mogelijk bezighouden met terroristische activiteiten. Vier maanden na de start van zijn opleiding meldt hij dat ook aan zijn teamchef. Hij krijgt een compliment voor zijn transparantie.
131 kilometer per uur
Een jaar na de start van zijn opleiding, in oktober 2018, wordt S staande gehouden. Hij rijdt 131 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Bij zijn aanhouding vertelt hij dat hij was ingehuurd door een taxibedrijf, en dat de wagen waarin hij rijdt van een klant is die teveel had gedronken. Hij moet meteen zijn rijbewijs inleveren, en is daarmee verplicht direct naar zijn leidinggevende toe te stappen, maar doet dat niet.
De aanhouding van een politieman of -vrouw (in privétijd) wordt niet automatisch bij de werkgever bekend. Door privacywetgeving is er geen koppeling tussen de politiesystemen en het personeelsbestand van de politie.
Later verklaart S. dat hij op het moment van zijn aanhouding al negen maanden chauffeurswerkzaamheden had verricht, iets wat zijn chef toentertijd had afgekeurd omdat “niet ingeschat kan worden welke risico’s zijn verbonden aan de werkzaamheden”.
Bij toeval wordt S. later nog eens gecontroleerd door collega’s. Het licht van het kenteken van zijn auto bleek toen kapot en de apk van de auto was verlopen.
De dienst Human Resource Management krijgt pas in mei 2020 lucht van het feit dat S. zijn rijbewijs kwijt is, omdat zij van de politie een melding krijgen van het Gedetineerden Recherche Informatie Punt (GRIP). De zus van S., IS-vrouw Kaouthar S. uit Gouda, is teruggekeerd en zit vast in de PI Vught als terreurverdachte. Dit betekent uiteindelijk zijn ontslag, met de snelheidsovertreding, het invorderen van het rijbewijs en het niet melden hiervan aan zijn chef als reden.
‘Doodsteek voor integriteit van de politie’
“Als iemand niet integer is, is dat een gevaar voor mijn gezondheid, veiligheid, maar ook voor de mensen die dagelijks op straat zitten”, reageert rechercheur bij de Rotterdamse politie Arie Biesheuvel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Over dit specifieke geval kan de rechercheur niets zeggen, maar Biesheuvel is wel van mening dat er sneller gezegd moet kunnen worden dat iemand niet aan de criteria voor een politie-opleiding voldoet. “Dan moeten er misschien andere maatregelen gaan plaatsvinden. Ik vind het een doodsteek voor de integriteit van de politie.”
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau
Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Luister de podcast nu via je favoriete app!
WNL Haagse Lobby Podcast
Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.
Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:
- Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
- Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
- Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.
De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…
Lees meerVerscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…
Lees meerEen hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…
Lees meerAls er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…
Lees meerMinister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…
Lees meerKabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…
Lees meerOok premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…
Lees meerING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…
Lees meerSinds dit jaar zijn grote bedrijven verplicht om voldoende vrouwen voor topposities te vinden. Een diversiteitsportaal moet daarbij gaan helpen, legt Kim Putters, voorzitter van…
Lees meerDe prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
Lees meerBijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne…
Lees meerPvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis roept staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) op Ongehoord Nederland (ON!) uit het publieke omroepbestel te zetten. “Twee keer geel is…
Lees meerPrecies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van…
Lees meerHet koningspaar en hun dochter doen vandaag hun derde stop aan van de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland. Met een…
Lees meerFractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit opnieuw voor een tijdelijke asielstop nu het kabinet kijkt naar nieuwe alternatieven opvangplekken voor asielzoekers. “Een kerk is nooit…
Lees meer