main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2020 — 15:35

Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’

Politieman in opleiding Youssef S. reed meer dan vijftig kilometer te hard, negeerde een “nee” op zijn verzoek om ook als taxichauffeur te werken, bestuurde een auto waarvan de apk verlopen was en droeg politiekleding in zijn vrije tijd. Meer dan anderhalf jaar kon hij ongestoord zijn gang gaan. Twee familieleden blijken daarnaast ook Syriëgangers te zijn, maar niets wijst erop dat hij contact met hen onderhield.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf. Onder meer de SP en PVV stellen Kamervragen naar aanleiding van dit verhaal. Hun zorgen zitten er vooral in dat er geen alarmbellen afgaan wanneer deze agent zelf meldt dat familieleden van hem naar Syrië zijn vertrokken. “Hoe is het mogelijk?”, vraagt PVV-Kamerlid Helder zich af. “Het lijkt erop dat diversiteit hier belangrijker is dan integriteit.”

Youssef S. geeft namelijk volgens de Nationale Politie al bij zijn screening in oktober 2017 aan dat zijn zus en een nicht Syriëgangers zijn en zich daar mogelijk bezighouden met terroristische activiteiten. Vier maanden na de start van zijn opleiding meldt hij dat ook aan zijn teamchef. Hij krijgt een compliment voor zijn transparantie.

131 kilometer per uur

Een jaar na de start van zijn opleiding, in oktober 2018, wordt S staande gehouden. Hij rijdt 131 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Bij zijn aanhouding vertelt hij dat hij was ingehuurd door een taxibedrijf, en dat de wagen waarin hij rijdt van een klant is die teveel had gedronken. Hij moet meteen zijn rijbewijs inleveren, en is daarmee verplicht direct naar zijn leidinggevende toe te stappen, maar doet dat niet.

De aanhouding van een politieman of -vrouw (in privétijd) wordt niet automatisch bij de werkgever bekend. Door privacywetgeving is er geen koppeling tussen de politiesystemen en het personeelsbestand van de politie.

Later verklaart S. dat hij op het moment van zijn aanhouding al negen maanden chauffeurswerkzaamheden had verricht, iets wat zijn chef toentertijd had afgekeurd omdat “niet ingeschat kan worden welke risico’s zijn verbonden aan de werkzaamheden”.

Bij toeval wordt S. later nog eens gecontroleerd door collega’s. Het licht van het kenteken van zijn auto bleek toen kapot en de apk van de auto was verlopen.

De dienst Human Resource Management krijgt pas in mei 2020 lucht van het feit dat S. zijn rijbewijs kwijt is, omdat zij van de politie een melding krijgen van het Gedetineerden Recherche Informatie Punt (GRIP). De zus van S., IS-vrouw Kaouthar S. uit Gouda, is teruggekeerd en zit vast in de PI Vught als terreurverdachte. Dit betekent uiteindelijk zijn ontslag, met de snelheidsovertreding, het invorderen van het rijbewijs en het niet melden hiervan aan zijn chef als reden.

‘Doodsteek voor integriteit van de politie’

“Als iemand niet integer is, is dat een gevaar voor mijn gezondheid, veiligheid, maar ook voor de mensen die dagelijks op straat zitten”, reageert rechercheur bij de Rotterdamse politie Arie Biesheuvel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Over dit specifieke geval kan de rechercheur niets zeggen, maar Biesheuvel is wel van mening dat er sneller gezegd moet kunnen worden dat iemand niet aan de criteria voor een politie-opleiding voldoet. “Dan moeten er misschien andere maatregelen gaan plaatsvinden. Ik vind het een doodsteek voor de integriteit van de politie.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer