main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 mei 2020 — 16:56

Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Het is slecht gesteld met de beveiliging op Schiphol. Criminelen infiltreren de luchthaven, bijvoorbeeld in de catering, schoonmaak, onderhoud en bagage-afhandeling. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt.

Douane en Koninklijke Marechaussee (KMar) krijgen weinig vat op bendes die actief zijn op de luchthaven. Volgens het rapport van criminologen van Bureau Beke zijn er ‘tal van kansen voor criminelen’. Schiphol wordt structureel gebruikt voor de invoer van cocaïne en de uitvoer van synthetische drugs. Burgemeester Schuurmans spreekt van ‘forse kwetsbaarheid’. Volgens haar is er inmiddels al een start gemaakt van de aanpak van de problemen.

Onderzoekers spraken met ruim honderd betrokken personen. Criminelen blijken gebruik te maken van Schipholpashouders, die bijna alle plekken van de luchthaven kunnen komen. Werknemers zouden geld bijverdienen door de drugs die via de luchthaven wordt vervoerd. Zo blijkt uit het onderzoek dat de vijf bagagekelders bijvoorbeeld erg kwetsbaar zijn. Er is daar slechts beperkt toezicht op de werknemers, die werken voor lage lonen en makkelijk bagage met drugs erin kunnen overdragen aan criminelen.

Hooggeplaatste mollen, Schiphol-Oost blinde vlek

Volgens insiders bestaan er ook ‘hooggeplaatste mollen op Schiphol’. De ruim 56.000 Schipholpassen zouden niet waterdicht zijn. Ontslagen werknemers worden soms niet eens uit het systeem gehaald. Het is niet bekend hoeveel mensen te onrechte een Schipholpas hebben.

Volgens onderzoekers is vooral Schip-Oost een blinde vlek. Van uitgangscontrole is op het oudste deel van de luchthaven, waar vooral onderhoudsbedrijven zitten en de kleinere luchtvaart plaatsvindt, zo goed als geen sprake. Het zou niet moeilijk zijn om in dit gebied ongezien vanuit een zakenvliegtuigje drugs te overhandigen aan schoonmakers of onderhoudspersoneel.

Veel werknemers zouden via uitzendbureau’s worden ingezet, en screening van nieuw personeel is beperkt. Volgens de onderzoekers is de Schipholpas een grote bron van problemen. De pas geeft toegang tot beschermd luchthaventerrein en tot 2300 beveiligde zones. “Schipholpashouders, die verdacht worden van strafbare feiten of van wie de strafzaak wordt geseponeerd, blijven de beschikking houden over de pas en toegang houden tot beveiligd gebied, omdat zij niet zijn veroordeeld.”

Ook zouden er op Schiphol zestig bedrijven gevestigd zijn ‘waar een luchtje aan zit’. Er zijn schoonmaakbedrijven op de luchthaven op de platforms actief waarvan de directie antecenten in de drugscriminaliteit heeft.

Criminelen omzeilen marechaussee

Criminelen zouden de werkwijze en processen van douane, Koninklijke Marechaussee en de private beveiligers kennen en spelen daarop in. Als er iets misgaat, worden organisatoren en financiers van de criminelen activiteiten vaak niet strafrechtelijk vervolgd. Alleen de uitvoerders verschijnen over het algemeen voor de rechter. De criminele structureren blijven intact.

Meer middelen nodig

Volgens de onderzoekers kan er een boek worden geschreven over alle smokkelmethoden die worden toegepast. Er zouden meer mensen en middelen moeten worden vrijgemaakt om ‘een impuls te geven aan de aanpak van ondermijning op een unieke locatie met tienduizenden medewerkers en een gigantische stroom goederen en passagiers’.

Volgens Schiphol moet er meer geld en aandacht komen om de criminaliteit tegen te gaan.

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in