main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
20 mei 2020 — 16:56

Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Het is slecht gesteld met de beveiliging op Schiphol. Criminelen infiltreren de luchthaven, bijvoorbeeld in de catering, schoonmaak, onderhoud en bagage-afhandeling. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt.

Douane en Koninklijke Marechaussee (KMar) krijgen weinig vat op bendes die actief zijn op de luchthaven. Volgens het rapport van criminologen van Bureau Beke zijn er ‘tal van kansen voor criminelen’. Schiphol wordt structureel gebruikt voor de invoer van cocaïne en de uitvoer van synthetische drugs. Burgemeester Schuurmans spreekt van ‘forse kwetsbaarheid’. Volgens haar is er inmiddels al een start gemaakt van de aanpak van de problemen.

Onderzoekers spraken met ruim honderd betrokken personen. Criminelen blijken gebruik te maken van Schipholpashouders, die bijna alle plekken van de luchthaven kunnen komen. Werknemers zouden geld bijverdienen door de drugs die via de luchthaven wordt vervoerd. Zo blijkt uit het onderzoek dat de vijf bagagekelders bijvoorbeeld erg kwetsbaar zijn. Er is daar slechts beperkt toezicht op de werknemers, die werken voor lage lonen en makkelijk bagage met drugs erin kunnen overdragen aan criminelen.

Hooggeplaatste mollen, Schiphol-Oost blinde vlek

Volgens insiders bestaan er ook ‘hooggeplaatste mollen op Schiphol’. De ruim 56.000 Schipholpassen zouden niet waterdicht zijn. Ontslagen werknemers worden soms niet eens uit het systeem gehaald. Het is niet bekend hoeveel mensen te onrechte een Schipholpas hebben.

Volgens onderzoekers is vooral Schip-Oost een blinde vlek. Van uitgangscontrole is op het oudste deel van de luchthaven, waar vooral onderhoudsbedrijven zitten en de kleinere luchtvaart plaatsvindt, zo goed als geen sprake. Het zou niet moeilijk zijn om in dit gebied ongezien vanuit een zakenvliegtuigje drugs te overhandigen aan schoonmakers of onderhoudspersoneel.

Veel werknemers zouden via uitzendbureau’s worden ingezet, en screening van nieuw personeel is beperkt. Volgens de onderzoekers is de Schipholpas een grote bron van problemen. De pas geeft toegang tot beschermd luchthaventerrein en tot 2300 beveiligde zones. “Schipholpashouders, die verdacht worden van strafbare feiten of van wie de strafzaak wordt geseponeerd, blijven de beschikking houden over de pas en toegang houden tot beveiligd gebied, omdat zij niet zijn veroordeeld.”

Ook zouden er op Schiphol zestig bedrijven gevestigd zijn ‘waar een luchtje aan zit’. Er zijn schoonmaakbedrijven op de luchthaven op de platforms actief waarvan de directie antecenten in de drugscriminaliteit heeft.

Criminelen omzeilen marechaussee

Criminelen zouden de werkwijze en processen van douane, Koninklijke Marechaussee en de private beveiligers kennen en spelen daarop in. Als er iets misgaat, worden organisatoren en financiers van de criminelen activiteiten vaak niet strafrechtelijk vervolgd. Alleen de uitvoerders verschijnen over het algemeen voor de rechter. De criminele structureren blijven intact.

Meer middelen nodig

Volgens de onderzoekers kan er een boek worden geschreven over alle smokkelmethoden die worden toegepast. Er zouden meer mensen en middelen moeten worden vrijgemaakt om ‘een impuls te geven aan de aanpak van ondermijning op een unieke locatie met tienduizenden medewerkers en een gigantische stroom goederen en passagiers’.

Volgens Schiphol moet er meer geld en aandacht komen om de criminaliteit tegen te gaan.

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier