main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
20 mei 2020 — 16:56

Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Het is slecht gesteld met de beveiliging op Schiphol. Criminelen infiltreren de luchthaven, bijvoorbeeld in de catering, schoonmaak, onderhoud en bagage-afhandeling. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt.

Douane en Koninklijke Marechaussee (KMar) krijgen weinig vat op bendes die actief zijn op de luchthaven. Volgens het rapport van criminologen van Bureau Beke zijn er ‘tal van kansen voor criminelen’. Schiphol wordt structureel gebruikt voor de invoer van cocaïne en de uitvoer van synthetische drugs. Burgemeester Schuurmans spreekt van ‘forse kwetsbaarheid’. Volgens haar is er inmiddels al een start gemaakt van de aanpak van de problemen.

Onderzoekers spraken met ruim honderd betrokken personen. Criminelen blijken gebruik te maken van Schipholpashouders, die bijna alle plekken van de luchthaven kunnen komen. Werknemers zouden geld bijverdienen door de drugs die via de luchthaven wordt vervoerd. Zo blijkt uit het onderzoek dat de vijf bagagekelders bijvoorbeeld erg kwetsbaar zijn. Er is daar slechts beperkt toezicht op de werknemers, die werken voor lage lonen en makkelijk bagage met drugs erin kunnen overdragen aan criminelen.

Hooggeplaatste mollen, Schiphol-Oost blinde vlek

Volgens insiders bestaan er ook ‘hooggeplaatste mollen op Schiphol’. De ruim 56.000 Schipholpassen zouden niet waterdicht zijn. Ontslagen werknemers worden soms niet eens uit het systeem gehaald. Het is niet bekend hoeveel mensen te onrechte een Schipholpas hebben.

Volgens onderzoekers is vooral Schip-Oost een blinde vlek. Van uitgangscontrole is op het oudste deel van de luchthaven, waar vooral onderhoudsbedrijven zitten en de kleinere luchtvaart plaatsvindt, zo goed als geen sprake. Het zou niet moeilijk zijn om in dit gebied ongezien vanuit een zakenvliegtuigje drugs te overhandigen aan schoonmakers of onderhoudspersoneel.

Veel werknemers zouden via uitzendbureau’s worden ingezet, en screening van nieuw personeel is beperkt. Volgens de onderzoekers is de Schipholpas een grote bron van problemen. De pas geeft toegang tot beschermd luchthaventerrein en tot 2300 beveiligde zones. “Schipholpashouders, die verdacht worden van strafbare feiten of van wie de strafzaak wordt geseponeerd, blijven de beschikking houden over de pas en toegang houden tot beveiligd gebied, omdat zij niet zijn veroordeeld.”

Ook zouden er op Schiphol zestig bedrijven gevestigd zijn ‘waar een luchtje aan zit’. Er zijn schoonmaakbedrijven op de luchthaven op de platforms actief waarvan de directie antecenten in de drugscriminaliteit heeft.

Criminelen omzeilen marechaussee

Criminelen zouden de werkwijze en processen van douane, Koninklijke Marechaussee en de private beveiligers kennen en spelen daarop in. Als er iets misgaat, worden organisatoren en financiers van de criminelen activiteiten vaak niet strafrechtelijk vervolgd. Alleen de uitvoerders verschijnen over het algemeen voor de rechter. De criminele structureren blijven intact.

Meer middelen nodig

Volgens de onderzoekers kan er een boek worden geschreven over alle smokkelmethoden die worden toegepast. Er zouden meer mensen en middelen moeten worden vrijgemaakt om ‘een impuls te geven aan de aanpak van ondermijning op een unieke locatie met tienduizenden medewerkers en een gigantische stroom goederen en passagiers’.

Volgens Schiphol moet er meer geld en aandacht komen om de criminaliteit tegen te gaan.

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Koopwoningen 8,2 procent duurder: grootste stijging in anderhalf jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd,…

Lees meer

Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen 77 coronapatiënten. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tien meer dan zaterdag. Het…

Lees meer

‘Luidruchtig’ feest met 60 man in Voorhout beëindigd

De politie in Noordwijk heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ‘luidruchtig’ feest in het Zuid-Hollandse Voorhout. Met behulp van verschillende melders troffen agenten een…

Lees meer

Aantal coronagevallen nam afgelopen 24 uur toe met 1849

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is sinds zaterdag toegenomen met 1849. Dat meldt het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het zijn er iets minder dan een dag…

Lees meer

Vrouw overleden in Bussum, man aangehouden

In een woning in Bussum in zaterdag een dode vrouw aangetroffen. De politie heeft later op de dag een man aangehouden. Het is volgens de…

Lees meer

Gestolen Rolex in zaak doodgeschoten Bas van Wijk was nep

Het horloge waarop de betrokkenen bij de dood van Bas van Wijk het vorige maand in Amsterdam vermoedelijk hadden voorzien, was een imitatie-Rolex. Het Openbaar…

Lees meer

Selfmade miljonair Jan Rijsdijk (77) geeft alles weg: ‘Ik ben met niets gekomen en wil met niets gaan’

Ondernemer Jan Rijsdijk (77) gaf dit jaar zijn landgoed op voor een appartement van 119 vierkante meter. Maar hij is nog lang niet klaar met…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier