main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 6 oktober 2020 — 12:09

Donald Trump weer in Witte Huis en klaar voor verkiezingsstrijd: ‘Taak om eigen achterban vast te houden’

De met corona besmette Amerikaanse president Donald Trump is terug in het Witte Huis en dus kan het campagne voeren weer beginnen. “Maar eigenlijk is die ook doorgegaan toen hij in het ziekenhuis lag”, legt Amerikadeskundige Koen Petersen uit in Goedemorgen Nederland. “Hij heeft daar veel kracht uitgestraald door door te werken en dit te laten vastleggen door camera’s.”

Trump verliet het ziekenhuis maandagnacht rond 00.40 uur Nederlandse tijd. Hij droeg een mondkapje toen hij het ziekenhuis verliet en liep op eigen kracht naar een auto die hem naar de presidentiële helikopter bracht.

De presidentiële helikopter bracht hem terug en landde kort voor 01.00 uur op het gazon aan de zuidkant van het Witte Huis. De president kwam ook uit de helikopter met een mondkapje. Hij zwaaide, stak zijn duim op en liep zelf de trappen op naar het Witte Huis. Bij de deuren van het Witte Huis deed hij zijn mondkapje af en salueerde naar de vlag van de Verenigde Staten.

‘Voel me beter dan twintig jaar geleden’

De president zal dinsdag een vijfde dosis van het antivirale middel remdesivir krijgen, maakten zijn artsen maandag bekend. Trump zou al ruim 72 uur geen koorts meer hebben. Hij kreeg twee keer zuurstof toegediend.

De president lag sinds vrijdag in het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, even buiten Washington. Trump had eerder al laten weten dat hij zich echt goed voelde. Hij meldde zijn volgers op Twitter niet bang te zijn voor het coronavirus. “Laat het je leven niet beheersen. Ik voel me beter dan twintig jaar geleden!”

LEES OOK: Coronabesmetting Donald Trump domineert Amerikaanse verkiezingen: ‘Nog nooit eerder meegemaakt’

‘Gaat Trump weer op pad?’

Nu Trump terug is in het Witte Huis wordt de campagne voor de presidentsverkiezingen weer hervat. “Maar de vraag is of hij ook weer op pad gaat en campagnebijeenkomsten gaat bezoeken”, aldus Petersen. “Trump heeft wel meer vrijheid door vanuit het Witte Huis campagne te voeren.”

Uitdager Biden spreekt volgens Petersen met twee tongen over de besmetting van Trump. “Aan de ene kant geeft hij aan dat hij de president in zijn kwetsbare positie niet wil aanvallen op zijn gezondheid. Hij hoopt dat hij snel beter wordt. Aan de andere kant heeft hij persoonlijk kritiek op Trump omdat Biden heel erg op corona zit. Het is een scherpere boodschap en de vraag is of het zijn kiezers ook echt gaat aanspreken.”

‘Hoe energiek komt hij hier uit?’

Volgens Amerikakenner en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen doet de Amerikaanse president nu zijn best om kracht uit te stralen. “Voor Trump is het heel belangrijk dat hij niet als een oude zieke man overkomt. Over Biden zei hij bijvoorbeeld steeds: low energy en Sleepy Joe.”

Maar of het tonen van kracht Trump gaat helpen is niet duidelijk. “Want er zijn nog weinig kiezers die twijfelen. Aan hem de taak om zijn eigen achterban vast te houden. Of het effect heeft is nu moeilijk te zeggen. Het past bij zijn coronabeleid, van ‘het valt allemaal wel mee’. Hij kan nu zeggen: ik heb het ook overleefd, zie je wel dat het wel meevalt. Het zal de komende dagen spannend zijn hoe energiek hij hier uitkomt.”

Het tweede presidentiële debat is op 15 oktober. “De vraag is of Trump dan anderhalf uur energie en kracht uit kan stralen. Dat zal nog even spannend zijn.”

LEES OOK: Trump mag mogelijk maandag het ziekenhuis verlaten: ‘Gaat hij zeker gebruiken in de verkiezingsstrijd’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier