main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2020 — 12:39

Coronabesmetting Donald Trump domineert Amerikaanse verkiezingen: ‘Nog nooit eerder meegemaakt’

De gevolgen van de coronabesmetting van Donald Trump zijn nog niet duidelijk maar vooralsnog gaan de verkiezingen door. “Het staat in grondwet dat die plaats moeten vinden op die dag”, legt Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer uit in Goedemorgen Nederland. “Trump staat niet alleen op stembiljet. Het gaat om honderden mensen van de president tot senatoren en burgemeesters die die dag gekozen kunnen worden. Dus die verkiezingen gaan gewoon door.”

President Donald Trump en zijn vrouw Melania lieten zich testen op het coronavirus nadat Hope Hicks, een vooraanstaande adviseur van Trump, besmet bleek. In afwachting van de testuitslag zijn de president en zijn echtgenote in quarantaine gegaan. Donderdagavond (lokale tijd) testten Trump en zijn vrouw positief op het virus.

‘Wederom virus niet serieus genomen’

Adviseur Hope Hicks was woensdag al best ziek, maar ging daarna toch met president Trump mee op campagne naar Bedminster in de staat New Jersey. “Zij had echt klachten en is getest. Maar ondanks dat is ze donderdag met de president meegegaan”, aldus Emmer. “Daarmee heeft Trump wederom niet serieus genomen hoe erg het virus kan zijn. Misschien heeft hij ook wel die mensen in Bedminster in gevaar gebracht.”

Daar waren een paar honderd mensen bijeen voor een inzamelingsactie. “Wel belangrijk want Trump heeft veel geld nodig voor zijn verkiezingscampagne en zelf heeft ie niet zo veel geld. Maar deze mensen zullen zich toch bekocht voelen want ze zijn willens en wetens in gevaar gebracht.”

Maar in de tussentijd heeft Donald Trump en ook Hope Hicks nog veel meer mensen gezien, benadrukt Amerikadeskundige Coks Donders. “Als je dit moet gaan nabellen met wie ze allemaal in aanraking zijn geweest. Dat is onbegonnen werk.”

LEES OOK: Amerikaanse president Donald Trump heeft coronavirus

‘Zo voor de verkiezingen is echt verbijsterend’

Amerikakenner Rick Nieman spreekt over een ongekende situatie. “Dit hebben wij nog nooit eerder meegemaakt. We hebben weleens gezien dat presidenten ziek werden of dood zijn gegaan door natuurlijke oorzaken. Maar dit en zo vlak voor de verkiezingen is echt verbijsterend.”

Ook wordt druk gespeculeerd wat er gebeurt als Trump zijn ambt niet meer kan uitoefenen. “Ik heb al allemaal scenario’s gelezen wat er zou gebeuren als Trump niet meer zou kunnen werken of als vicepresident Pence niet meer zou kunnen werken. Dan zou Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden acting president moeten worden.”

Pelosi is een Democraat. “En dat moet helemaal een nachtmerrie zijn voor de Republikeinen”, aldus Emmer. “Dit willen de Republikeinen koste wat kost voorkomen”, vult Donders aan.

‘Kan Trump op andere gedachten brengen’

Maar vooralsnog is Trump nog in staat zijn presidentiële taken uit te voeren.  “Dat zagen we bij Boris Johnson ook”, haalt Emmer aan. “Die kon ook zijn taken uitvoeren tot hij plots op de ic lag. Het kan alle kanten op.”

Nieman trekt ook de vergelijking met de Britse premier Boris Johnson. “Die ontkende aanvankelijk de ernst van het virus maar werd doodziek. Hij kwam terug en was opeens een van de grootste gelovers in hoe ernstig en serieus corona is en hij paste zijn hele beleid erop aan. Persoonlijk hoop ik dat Trump niet zo ziek wordt, maar als het wel zo ver komt dan kan het hem tot andere gedachten brengen. Zijn campagne ligt nu stil. De vraag is wat de komende weken gaat gebeuren.”

Maar als Trump er maar met een griepje vanaf komt, dan kan het ook in zijn voordeel werken, redeneert Emmer. “Dan kan hij zich presenteren als een superman die alles overwint, ook corona. En dat hij dus de gezondste president van de Verenigde Staten kan zijn.”

LEES OOK: Premier Johnson reageert vanuit ziekenhuis na corona-opname: ‘Goed humeur’

‘Die willen we’

De vraag is hoe de Democraten, met presidentskandidaat Joe Biden voorop, op de coronabemetting van Trump gaan inspelen. “Op dit moment nog niet”, legt Emmer uit. “Maar als de situatie zich stabiliseert dan zullen ze er zeker gebruik van maken. Dit is de kans om aan te geven dat deze man een pandemie al een half jaar negeert.”

Maar de eerste reactie van Biden zal die van compassie zijn, vermoedt Donders. “Een presidentiële reactie. Als Biden zich presenteert als de vader van het land, als hij die rol op zich neemt, dan kan de twijfelende kiezer denken: die willen we.”

‘Gaat vooral over ziekteverloop van president’

Vooralsnog is niet duidelijk of het tweede presidentiële debat, dat over twee weken gepland staat, door zal gaan. Wel dat het vooral zal gaan over het ziekteverloop van de Amerikaanse president. Het kan moeilijk ergens anders over gaan, stelt Donders. “Moet je je voorstellen als zij op wat voor manier dan ook tegen elkaar staan in een debat, via Zoom of zo, en dat het dan in een keer over andere dingen gaat.”

Volgens Emmer is het afwachten hoe het ziektebeeld van Trump zich gaat ontwikkelen. “Als het goed gaat, dan gaan wij over een week over tot de orde van de dag. Als hij zieker wordt, dan is het een volledig open kwestie.”

LEES OOK: Eerste debat tussen Trump en Biden ontaardt in moddergevecht: ‘Gedroegen zich als pubers’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer