main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 oktober 2020 — 10:34

Trump mag mogelijk maandag het ziekenhuis verlaten: ‘Gaat hij zeker gebruiken in de verkiezingsstrijd’

Donald Trump mag maandag hoogstwaarschijnlijk het ziekenhuis verlaten. Zijn artsen meldden zondag dat als de toestand van de Amerikaanse president blijft verbeteren hij nog één nachtje in het ziekenhuis moet blijven. Amerikadeskundige Willem Post stelt in Goedemorgen Nederland dat Trump dit zeker gaat gebruiken tijdens de Amerikaanse verkiezingen. “Hiermee probeert hij dan ook zijn achterban te motiveren. Kijk hoe ik voor jullie de strijd tegen het coronavirus probeer te winnen.”

En een succes kan Trump goed gebruiken in de verkiezingsstrijd. “Over vier weken is het al 3 november. Hij staat achter in de peilingen, in alle steutelstaten meer dan vijf procent en landelijk ongeveer twintig procent. Biden loopt uit. Trump neemt een gok. Als hij hier overheen komt kan hij zeggen dat hij het zelf heeft gehad en nu de deskundige is. Dat kan hij zich als een soort van superman profileren.”

De met het coronavirus besmette president ligt in het Walter Reed-ziekenhuis, even buiten Washington, waar hij vrijdag werd opgenomen. Volgens lijfarts Sean Conley is er sprake van “ups en downs” in het ziekteverloop bij Trump.

‘Ik ga het gevecht aan’

In een filmpje dat Trump zondag op Twitter deelde, vertelt hij dat hij door zijn opname veel heeft geleerd over het coronavirus. “Ik heb het geleerd door echt naar school te gaan. Dit is een echte school, niet ‘laten we een boek lezen-school’. Het is heel interessant en ik hou jullie op de hoogte.”

Trump rijdt voorbij in een auto.

Volgens Amerikadeskundige Willem Post komt Trump krachtig over in dit filmpje. “Dan denk je dat hij er alweer aardig bovenop is gekomen. Dat is natuurlijk ook de bedoeling. Dit Chinese, zoals Trump het noemt, potentiële dodelijke virus, daar ben ik door getroffen maar ik kom eroverheen. Ik ga het gevecht aan en kijk eens aan wat er in twee dagen met mij gebeurt. Dat is heel erg Trump.”

LEES OOK: Coronabesmetting Donald Trump domineert Amerikaanse verkiezingen: ‘Nog nooit eerder meegemaakt’

‘Politiek theater’

Zondag liet Trump zich al even in het openbaar zien. Hij reed in een auto een kort rondje langs fans die zich op straat hadden verzameld en zwaaide naar hen vanachter het raam. “Ook dat is heel erg Trump”, aldus Post. “Unieke televisie. De meeste adviseurs van Trump wisten hier niets van. Trump had tegen zijn fans gezegd dat hij een kleine verrassing had dadelijk, en binnen een paar minuten ging hij naar zijn aanhang.”

Een arts van het ziekenhuis waar Donald Trump wordt behandeld is kritisch over het autoritje dat de Amerikaanse president maakte. James P. Phillips spreekt van een “verbazingwekkende onverantwoordelijkheid”, waarbij inzittenden in gevaar werden gebracht voor “politiek theater”.

‘Trump is de televisieman bij uitstek’

De president doet dit heel bewust, denkt Post. “Trump is de televisieman bij uitstek en weet dat dit de hele wereld overgaat. Ook in Amerika wordt dit oeverloos herhaald. Maar als nuchtere Nederlander denk je: dit kan toch niet. Deze man is zaterdag opgenomen. Het zuurstofgehalte in zijn bloed ging twee keer flink naar beneden. Ze hebben hem ook zuurstof gegeven. Medicijnen zijn aan hem gegeven die passen bij een zware vorm van het coronavirus. En dan dit. Maar Trump geeft zelf aan dat hij zich niet kan verstoppen en er moet zijn voor het Amerikaanse volk.”

Post benadrukt dat het om de perceptie gaat. “Wij kunnen niet vanaf hier zijn gezondheid bekijken maar het is wel zo dat heel veel virologen en artsen zeggen dat je vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven. Het Witte Huis, op nog geen acht, negen minuten vliegafstand met de helikopter, heeft een soort van mini-intensive care en er zijn meer dan twintig mensen in de medische staf. Het is wat anders dan het jou of mij overkomt. Dat ontslag vanuit het ziekenhuis naar het Witte Huis moet je wel wat relativeren.”

LEES OOK: Trump ‘hard op weg naar herstel’, toch onduidelijkheid na videoboodschap president

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer