main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 14:24

Poetin kan tot 2036 aan de macht blijven: ‘Russische recht staat boven het internationale recht’

Vladimir Poetin kan over zestien jaar nog steeds zijn rol als president van Rusland vervullen. De Russische president voert namelijk een uitgebreide grondwetswijziging door waardoor hij niet alleen kan blijven zitten tot zeker 2036, maar ook veel machtiger wordt. Inmiddels is meer dan 98 procent van de stemmen van de Russen geteld en zou meer dan driekwart vóór deze wijziging zijn. “De macht van Poetin wordt enorm uitgebreid, in eigen land maar ook naar het buitenland toe”, licht oud-minister Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De landelijke opkomst tijdens het referendum was 65 procent. “De uitkomst is niet betrouwbaar”, zegt oud-minister Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. “Maar dat neemt niet weg dat de meerderheid ermee heeft ingestemd, al zal het geen 80 of 90 procent zijn.”

Twee jaar geleden begon de 67-jarige Poetin aan zijn vierde termijn als president. Tussen zijn tweede en derde termijn was hij premier, omdat de wet het niet toeliet dat hij zich na twee opeenvolgende termijnen weer verkiesbaar stelde. In Rusland wordt een president voor een periode van zes jaar gekozen. Of hij het vol gaat houden tot 2036? “Daar kan ik geen voorspellingen over doen, maar hij is natuurlijk op betrekkelijk jonge leeftijd president geworden. Hij kan nog wel even doorgaan”, denkt Rosenthal.

De uitslag van het referendum betekent onder meer dat de 67-jarige Poetin na vier ambtstermijnen als president nog eens voor twee termijnen in aanmerking komt. Omdat hij zich volgens de wet na twee opeenvolgende termijnen niet opnieuw verkiesbaar mocht stellen.

‘Bevolking wordt goed bejegend’

Bij de stembussen werden cadeautjes uitgedeeld en Russen konden zelfs via een kraslot kans maken op een nieuw appartement, wat de hoge opkomst en de uitslag van de stemmen kan verklaren. Maar nog veel belangrijker is dat de hele bevolking bij deze volksstemming goed bejegend wordt door Poetin, benadrukt Rosenthal. “De pensioenen worden namelijk geïndexeerd. Die gaan in elk geval omhoog.”

‘Poetin als nazaat van de tsaren’

“Als je kijkt naar die nieuwe grondwetswijziging zitten daar een paar dingen in die de Russen ontzettend enerveren”, vervolgt de oud-minister. Zo staat daar bijvoorbeeld in vast dat enkel man en vrouw met elkaar mogen trouwen, iets waar Rosenthal in zijn tijd als minister al met Lavlov, de nog steeds zittende minister van Buitenlandse Zaken in Rusland, over discussieerde. “Dan zei hij: bemoei je niet met ons. Wij, Russen, houden daar niet van.”

En dat is enigszins tekenend voor het land. Het Westen moet zich vooral niet met de Russen bemoeien. “Wij moeten beseffen dat wij wel allerlei bezwaren kunnen hebben tegen het met voeten treden van die democratie zoals wij die hebben, het met voeten treden van de rechtstaat zoals wij die hebben, maar dat is voor Poetin in zijn eigen land natuurlijk geen enkel punt”, beklemtoont Rosenthal. “Wanneer wij zeggen dat zij het niet goed doen versterkt dat alleen maar zijn eigen positie. Hij geeft aan de Russen ook het signaal: ‘moet je luisteren, wij worden van alle kant belegerd. Maar ik hou vast aan het feit dat wij, Russen, het eigenlijk in eigen land volledig voor het zeggen zullen hebben. En ik zal dat ook naar het buitenland toe met alle kracht verdedigen.'”

Zoals het Westen naar Poetin kijkt, zien de Russen hem absoluut niet. “Ik denk dat de grote meerderheid van de Russen Poetin echt een nazaat van de tsaren vindt. De tsaar is het Russische volk, en dat is de manier waarop hij zich presenteert: ‘ik ben Rusland’.”

Uitbreiding van macht

Nog een belangrijk punt is dat met de nieuwe wijziging ook de macht van Poetin enorm wordt uitgebreid. “In eigen land maar ook naar het buitenland toe”, zegt Rosenthal. Zo staat er nu in de grondwetswijziging dat het Russische recht boven het internationale recht staat. “Bij ons staat in onze grondwet dat wij er zitten om de internationale rechtsorde te bevorderen. Poetin draait het om. Dat heeft ook rechtstreekse gevolgen voor iets als het MH17-proces. Het gevolg is dat dat een soort van internationale rechtbank is, en hij lapt dat aan zijn laars.” Dit betekent dat er voor de nabestaanden van de slachtoffers die vielen bij de MH17-ramp misschien wel nooit duidelijkheid zal komen.

LEES OOK: ‘Rusland pleegt digitale inbraak bij Nederlandse universiteiten voor corona-vaccin’

Toneelstukje

“Op deze kunstmatige manier jezelf in het zadel houden staat haaks op wat de democratie is”, reageert CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. “Mensen moeten wat te kiezen hebben. Er zit een termijn aan, je kunt niet eeuwig door blijven gaan. De Amerikaanse president kan er acht jaar zitten en dan is het weer tijd voor iemand anders. Dat zou voor Rusland misschien ook heel plezierig zijn. Maar ja, als 80 procent hiervoor stemt hebben ze hun toneelstukje goed opgevoerd.”

Volgens Van der Molen is Nederland al een tijdje wat terughoudender tegenover Rusland. “Niet alleen om dit soort ontwikkelingen, maar om wat zij op militair en spionage-gebied hebben gedaan. Dat zal hierdoor niet afnemen, zou ik haast willen zeggen.” Het meest kwalijke vindt hij dat Rusland met deze wijzigingen weigert mee te werken aan het in stand houden van de internationale rechtsorde. “Als daar nu in de grondwet staat dat zij ons alleen aan de eigen regels houden gaan we daar vroeg of laat last van krijgen.”

LEES OOK: Commandant der Strijdkrachten: ‘Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer