main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 27 juni 2020 — 18:07

Commandant der Strijdkrachten: ‘Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen’

We moeten onze krijgsmachten versterken en onze afspraken met onze bondgenoten nakomen, vindt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Maar waarom moet onze krijgsmacht eigenlijk versterkt worden? Nederland of Europa worden immers niet aangevallen, wat is precies de dreiging? “Ik begrijp dat mensen dat niet voelen in Nederland. Dat is mooi, dat betekent dat we in een land leven dat zich gezegend kan voelen. Maar dat betekent wel dat je daar wat voor moet doen. Je moet wel zorgen dat dat zo blijft”, legt Bauer uit in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is afgesproken dat alle landen 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan Defensie uitgeven in 2024, zo ook Nederland. Inmiddels staat de teller op 1,35 procent, en naar verwachting is het percentage in 2024 niet veel hoger. Nederland is er dus nog lang niet.

‘Daar zijn wij als NAVO kwetsbaarder’

De NAVO ziet de Russen als belangrijke dreiging. “De Russen zijn zich aan het herbewapen. Zij zijn zich op zowel op conventioneel als nucleair wapenterrein aan het moderniseren en aan het uitbreiden”, zegt Bauer. De NAVO zou als collectief de Russen op langere termijn kunnen verslaan, verzekert hij. “Daar is geen twijfel over.” Maar Rusland heeft op dit moment wel degelijk een voorsprong op de NAVO.

“Waar de Russen een groot voordeel hebben op het ogenblik is de snelheid waarmee zij nu hun krijgsmacht kunnen verplaatsen en kunnen inzetten op de plek waar zij dat nodig achten. Daar zijn wij als NAVO kwetsbaarder”, zegt Bauer. “De gereedheid, de snelheid, de snelheid waarmee je die krijgsmacht kunt inzetten, dat is bij ons minder goed dan bij de Russen. Dat betekent dat we daar in de eerste fase van een conflict echt last van kunnen hebben, want dan hebben zij een voorsprong op ons.”

Naast de Russen wordt door het zuiden van Europa ook terrorisme gezien als een dreiging, zegt Bauer. “En dat kan Europa bereiken via de vluchtelingenstromen die voor een belangrijk deel uit Afrika komen.”

‘Als je iets afspreekt moet je het ook doen’

Uiteindelijk komt het erop neer dat we volgens Bauer onze afspraken met de NAVO gewoon moeten nakomen. “We hebben met elkaar afgesproken dat we met elkaar zorgen dat we dat grondgebied van de NAVO kunnen verdedigen. Dat is de kern waar het hier om gaat: om die gezamenlijke vereniging te kunnen invullen, moet iedereen zijn bijdrage leveren”, legt de Commandant der Strijdkrachten uit. “Ergens kom je natuurlijk op een punt dat je met elkaar moet vaststellen: als je iets afspreekt, moet je het ook doen.”

LEES OOK: Veteranendag ‘heel anders’ door corona: ‘Belangrijk dat veteranen zich gewaardeerd voelen’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Inspecteurs NVWA treffen aapje aan in woning

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in een woning een aapje in beslag genomen. Het gaat om een witoorpenseelaapje, zo meldt de…

Lees meer

‘Meer regionale maatregelen; nog eens acht veiligheidsregio’s ‘zorgelijk”

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan van alarmfase ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’. Dat meldt De Telegraaf. Kroegen gaan ook in deze regio’s om middernacht dicht en feesten…

Lees meer

‘Nederlands’ coronavaccin wordt getest op 60.000 mensen

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin, ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. In totaal krijgen 60.000…

Lees meer

Overheidstekort in eerste halfjaar bijna 15 miljard euro door corona

De Nederlandse overheid kwam in de eerste zes maanden van het jaar 15 miljard euro tekort. Dat komt voornamelijk door de maatregelen van het kabinet…

Lees meer

Bioscoopketen Pathé vertoont geen films met Zwarte Piet meer

Bioscoopketen Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt via Instagram. De keten vindt dat…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met 2357 tot boven 100.000

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Op dinsdag…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier