main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 27 juni 2020 — 18:07

Commandant der Strijdkrachten: ‘Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen’

We moeten onze krijgsmachten versterken en onze afspraken met onze bondgenoten nakomen, vindt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Maar waarom moet onze krijgsmacht eigenlijk versterkt worden? Nederland of Europa worden immers niet aangevallen, wat is precies de dreiging? “Ik begrijp dat mensen dat niet voelen in Nederland. Dat is mooi, dat betekent dat we in een land leven dat zich gezegend kan voelen. Maar dat betekent wel dat je daar wat voor moet doen. Je moet wel zorgen dat dat zo blijft”, legt Bauer uit in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is afgesproken dat alle landen 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan Defensie uitgeven in 2024, zo ook Nederland. Inmiddels staat de teller op 1,35 procent, en naar verwachting is het percentage in 2024 niet veel hoger. Nederland is er dus nog lang niet.

‘Daar zijn wij als NAVO kwetsbaarder’

De NAVO ziet de Russen als belangrijke dreiging. “De Russen zijn zich aan het herbewapen. Zij zijn zich op zowel op conventioneel als nucleair wapenterrein aan het moderniseren en aan het uitbreiden”, zegt Bauer. De NAVO zou als collectief de Russen op langere termijn kunnen verslaan, verzekert hij. “Daar is geen twijfel over.” Maar Rusland heeft op dit moment wel degelijk een voorsprong op de NAVO.

“Waar de Russen een groot voordeel hebben op het ogenblik is de snelheid waarmee zij nu hun krijgsmacht kunnen verplaatsen en kunnen inzetten op de plek waar zij dat nodig achten. Daar zijn wij als NAVO kwetsbaarder”, zegt Bauer. “De gereedheid, de snelheid, de snelheid waarmee je die krijgsmacht kunt inzetten, dat is bij ons minder goed dan bij de Russen. Dat betekent dat we daar in de eerste fase van een conflict echt last van kunnen hebben, want dan hebben zij een voorsprong op ons.”

Naast de Russen wordt door het zuiden van Europa ook terrorisme gezien als een dreiging, zegt Bauer. “En dat kan Europa bereiken via de vluchtelingenstromen die voor een belangrijk deel uit Afrika komen.”

‘Als je iets afspreekt moet je het ook doen’

Uiteindelijk komt het erop neer dat we volgens Bauer onze afspraken met de NAVO gewoon moeten nakomen. “We hebben met elkaar afgesproken dat we met elkaar zorgen dat we dat grondgebied van de NAVO kunnen verdedigen. Dat is de kern waar het hier om gaat: om die gezamenlijke vereniging te kunnen invullen, moet iedereen zijn bijdrage leveren”, legt de Commandant der Strijdkrachten uit. “Ergens kom je natuurlijk op een punt dat je met elkaar moet vaststellen: als je iets afspreekt, moet je het ook doen.”

LEES OOK: Veteranendag ‘heel anders’ door corona: ‘Belangrijk dat veteranen zich gewaardeerd voelen’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier