main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 12:58

CDA wil Chinese studenten gaan screenen uit angst voor spionage

Het CDA vreest dat Chinese studenten in ons land worden ingezet als spionnen door China, om zo gevoelige nucleaire en militaire kennis door te spelen. CDA-Kamerlid Harry van der Molen is er niet gerust op en wil dat Chinese studenten voor technische studies gescreend worden door de inlichtingendiensten, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Van der Molen heeft China een aantal langetermijndoelen gesteld. Zo wil het land volgens hem in 2050 op militaire vlakken dominant zijn. “En als de centrale regering zegt: in 2050 is dat ons doel, dan gaan ze daar met z’n allen aan werken.” China zou ook veel interesse hebben in technologieën als artificiële intelligentie. “Daarin willen ze het Westen echt gaan inhalen. Daar kunnen ze zelf dingen voor uitvinden, maar het is makkelijker om je studenten naar andere landen te sturen. Die halen de kennis dan op en nemen ze mee naar huis.” Van der Molen vindt Nederland “geen melkkoe moeten zijn voor doelen die China zichzelf gesteld heeft”.

Daarom moeten vooral studenten uit China die naar Nederland komen voor technische studies moeten worden gescreend. Van der Molen: “we hoeven niet elke Chinese student te screenen wat mij betreft en we hoeven zeker niet alle Chinese studenten buiten het land te houden.” Maar over studenten die opleidingen volgen waar ze in aanraking komen met technologie die voor een leger gebruikt kan worden, moeten we volgens de CDA’er niet naïef zijn.

Want Nederland barst van de unieke kennis, stelt het Kamerlid. “Je moet niet onderschatten wat wij in Nederland allemaal doen. Bijvoorbeeld de technologie rond de kwantumcomputer. Daar loopt Nederland internationaal in voorop en de TU Delf is internationaal vermaard.” En dus moeten we gaan screenen, beklemtoont de CDA’er. “De minister maakt helaas onvoldoende vaart om dat te regelen.”

‘Wetenschap steeds meer strategisch belangrijk machtsmiddel’

Onderzoeker en themacoördinator van het Rathenau Instituut Jasper Deuten deelt de de zorgen van Van der Molen en roept universiteiten op om terughouden te zijn met het delen van wetenschappelijke kennis aan buitenlandse studenten. “Universiteiten moeten in deze tijd veel beter gaan nadenken over wat voor soort onderzoek ze doen, met wie en voor wie, omdat kennis en wetenschap steeds meer strategisch belangrijke machtsmiddelen worden in deze tijd.”

“Juist omdat wetenschappen en technologieën in zo’n geopolitiek machtsveld zijn gekomen, moet je kijken naar waar de geopolitieke spanningen en dreigingen zitten”, zegt Deuten. Volgens hem komen die “natuurlijk” uit China, maar ook uit Rusland. “In ieder geval uit alle landen die niet tot ons bondgenootschap behoren of niet tot de Europese Unie.” Bij studenten uit die landen moet volgens Deuten afgewogen worden wanneer ze toegang krijgen tot onderzoeken.

Studenten delen informatie met ambassades

Volgens Van der Molen is het delen van informatie met China voor veel studenten een randvoorwaarde voor het krijgen van een studiebeurs. “In China worden studiebeurzen uitgedeeld en dan wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je verslag uitbrengt aan de Chinese ambassade in het land waar je studeert of onderzoek doet. Die berichten zijn er al langer en onze inlichtingendienst, het AIVD, zegt ook dat China koploper bedrijfsspionage is in Nederland.” Volgens Van der Molen is er nog geen geval bekend van een student uit China die is betrapt. In het verleden zou dat wel zijn voorgekomen met studenten uit Noord-Korea en Iran.

Van der Molen: “Wat ik wel wil benadrukken dat het natuurlijk niet zo is dat iedere Chinese student die je nu ziet rondlopen aan het spioneren is.” Sterker nog: volgens hem is het regelmatig goed dat Chinese studenten Nederlandse kennis meenemen naar China. “Er zijn denk ik heel veel studies in Nederland die heel goed zijn, bijvoorbeeld over de democratie en rechtsstaat. Dan zeg ik: laat ze dat vooral daar mee naartoe nemen.”

Maar als een student wil spioneren moet hij of zij volgens Van der Molen gelijk terug naar China. “Dat is de consequentie.”

LEES OOK: Inlichtingendiensten waarschuwen voor Chinese spionage naar coronavaccin

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

2020 nu al in top 10 droogste jaren ooit

Het neerslagtekort van 2020 staat maandag op 243 millimeter. Daarmee komt 2020 nu al in de top 10 van droogste jaren ooit. Dat meldt Weer.nl….

Lees meer

Minister Cora van Nieuwenhuizen waarschuwt voor waterverspilling

Nederlanders, verspil geen water tijdens deze hittegolf. Dat is de oproep die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat doet. “Denk na als je…

Lees meer

Exceptioneel jaar voor fietsbranche, omzetten stijgen flink

Door de komst van het coronavirus en de daaropvolgende lockdown leek het een moeilijk jaar te worden voor de fietsbranche. Maar nu zijn de fietsen…

Lees meer

Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli

Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute…

Lees meer

630 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur

Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april, zo komt…

Lees meer

Agent krijgt vuistslag tegen hoofd van 18-jarige nadat aanhouding bij zwembad escaleert

Een 18-jarige jongen uit Eefde is zondag opgepakt omdat hij bij een openluchtzwembad in Almen, Gelderland, een vuistslag gaf tegen het hoofd van een agent….

Lees meer

Twee arrestaties wegens mishandelen vrouwen azc Gilze

Twee mensen in het Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze zijn opgepakt vanwege de zware mishandeling van twee vrouwen in het azc. De politie meldt op de…

Lees meer

Oproep om te demonstreren in Amsterdam voor ‘gerechtigheid voor Bas’

Op sociale media wordt opgeroepen om aankomend weekend te demonstreren tegen het geweld waardoor de 24-jarige Bas afgelopen weekend overleed. De onschuldige man werd neergeschoten…

Lees meer

Waterbedrijven bezorgd over “extreem grote drinkwatervraag”

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder…

Lees meer

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Zo werd de beruchte Quote 500-bende opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier