main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 12:58

CDA wil Chinese studenten gaan screenen uit angst voor spionage

Het CDA vreest dat Chinese studenten in ons land worden ingezet als spionnen door China, om zo gevoelige nucleaire en militaire kennis door te spelen. CDA-Kamerlid Harry van der Molen is er niet gerust op en wil dat Chinese studenten voor technische studies gescreend worden door de inlichtingendiensten, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Van der Molen heeft China een aantal langetermijndoelen gesteld. Zo wil het land volgens hem in 2050 op militaire vlakken dominant zijn. “En als de centrale regering zegt: in 2050 is dat ons doel, dan gaan ze daar met z’n allen aan werken.” China zou ook veel interesse hebben in technologieën als artificiële intelligentie. “Daarin willen ze het Westen echt gaan inhalen. Daar kunnen ze zelf dingen voor uitvinden, maar het is makkelijker om je studenten naar andere landen te sturen. Die halen de kennis dan op en nemen ze mee naar huis.” Van der Molen vindt Nederland “geen melkkoe moeten zijn voor doelen die China zichzelf gesteld heeft”.

Daarom moeten vooral studenten uit China die naar Nederland komen voor technische studies moeten worden gescreend. Van der Molen: “we hoeven niet elke Chinese student te screenen wat mij betreft en we hoeven zeker niet alle Chinese studenten buiten het land te houden.” Maar over studenten die opleidingen volgen waar ze in aanraking komen met technologie die voor een leger gebruikt kan worden, moeten we volgens de CDA’er niet naïef zijn.

Want Nederland barst van de unieke kennis, stelt het Kamerlid. “Je moet niet onderschatten wat wij in Nederland allemaal doen. Bijvoorbeeld de technologie rond de kwantumcomputer. Daar loopt Nederland internationaal in voorop en de TU Delf is internationaal vermaard.” En dus moeten we gaan screenen, beklemtoont de CDA’er. “De minister maakt helaas onvoldoende vaart om dat te regelen.”

‘Wetenschap steeds meer strategisch belangrijk machtsmiddel’

Onderzoeker en themacoördinator van het Rathenau Instituut Jasper Deuten deelt de de zorgen van Van der Molen en roept universiteiten op om terughouden te zijn met het delen van wetenschappelijke kennis aan buitenlandse studenten. “Universiteiten moeten in deze tijd veel beter gaan nadenken over wat voor soort onderzoek ze doen, met wie en voor wie, omdat kennis en wetenschap steeds meer strategisch belangrijke machtsmiddelen worden in deze tijd.”

“Juist omdat wetenschappen en technologieën in zo’n geopolitiek machtsveld zijn gekomen, moet je kijken naar waar de geopolitieke spanningen en dreigingen zitten”, zegt Deuten. Volgens hem komen die “natuurlijk” uit China, maar ook uit Rusland. “In ieder geval uit alle landen die niet tot ons bondgenootschap behoren of niet tot de Europese Unie.” Bij studenten uit die landen moet volgens Deuten afgewogen worden wanneer ze toegang krijgen tot onderzoeken.

Studenten delen informatie met ambassades

Volgens Van der Molen is het delen van informatie met China voor veel studenten een randvoorwaarde voor het krijgen van een studiebeurs. “In China worden studiebeurzen uitgedeeld en dan wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je verslag uitbrengt aan de Chinese ambassade in het land waar je studeert of onderzoek doet. Die berichten zijn er al langer en onze inlichtingendienst, het AIVD, zegt ook dat China koploper bedrijfsspionage is in Nederland.” Volgens Van der Molen is er nog geen geval bekend van een student uit China die is betrapt. In het verleden zou dat wel zijn voorgekomen met studenten uit Noord-Korea en Iran.

Van der Molen: “Wat ik wel wil benadrukken dat het natuurlijk niet zo is dat iedere Chinese student die je nu ziet rondlopen aan het spioneren is.” Sterker nog: volgens hem is het regelmatig goed dat Chinese studenten Nederlandse kennis meenemen naar China. “Er zijn denk ik heel veel studies in Nederland die heel goed zijn, bijvoorbeeld over de democratie en rechtsstaat. Dan zeg ik: laat ze dat vooral daar mee naartoe nemen.”

Maar als een student wil spioneren moet hij of zij volgens Van der Molen gelijk terug naar China. “Dat is de consequentie.”

LEES OOK: Inlichtingendiensten waarschuwen voor Chinese spionage naar coronavaccin

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug