main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 12:58

CDA wil Chinese studenten gaan screenen uit angst voor spionage

Het CDA vreest dat Chinese studenten in ons land worden ingezet als spionnen door China, om zo gevoelige nucleaire en militaire kennis door te spelen. CDA-Kamerlid Harry van der Molen is er niet gerust op en wil dat Chinese studenten voor technische studies gescreend worden door de inlichtingendiensten, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Van der Molen heeft China een aantal langetermijndoelen gesteld. Zo wil het land volgens hem in 2050 op militaire vlakken dominant zijn. “En als de centrale regering zegt: in 2050 is dat ons doel, dan gaan ze daar met z’n allen aan werken.” China zou ook veel interesse hebben in technologieën als artificiële intelligentie. “Daarin willen ze het Westen echt gaan inhalen. Daar kunnen ze zelf dingen voor uitvinden, maar het is makkelijker om je studenten naar andere landen te sturen. Die halen de kennis dan op en nemen ze mee naar huis.” Van der Molen vindt Nederland “geen melkkoe moeten zijn voor doelen die China zichzelf gesteld heeft”.

Daarom moeten vooral studenten uit China die naar Nederland komen voor technische studies moeten worden gescreend. Van der Molen: “we hoeven niet elke Chinese student te screenen wat mij betreft en we hoeven zeker niet alle Chinese studenten buiten het land te houden.” Maar over studenten die opleidingen volgen waar ze in aanraking komen met technologie die voor een leger gebruikt kan worden, moeten we volgens de CDA’er niet naïef zijn.

Want Nederland barst van de unieke kennis, stelt het Kamerlid. “Je moet niet onderschatten wat wij in Nederland allemaal doen. Bijvoorbeeld de technologie rond de kwantumcomputer. Daar loopt Nederland internationaal in voorop en de TU Delf is internationaal vermaard.” En dus moeten we gaan screenen, beklemtoont de CDA’er. “De minister maakt helaas onvoldoende vaart om dat te regelen.”

‘Wetenschap steeds meer strategisch belangrijk machtsmiddel’

Onderzoeker en themacoördinator van het Rathenau Instituut Jasper Deuten deelt de de zorgen van Van der Molen en roept universiteiten op om terughouden te zijn met het delen van wetenschappelijke kennis aan buitenlandse studenten. “Universiteiten moeten in deze tijd veel beter gaan nadenken over wat voor soort onderzoek ze doen, met wie en voor wie, omdat kennis en wetenschap steeds meer strategisch belangrijke machtsmiddelen worden in deze tijd.”

“Juist omdat wetenschappen en technologieën in zo’n geopolitiek machtsveld zijn gekomen, moet je kijken naar waar de geopolitieke spanningen en dreigingen zitten”, zegt Deuten. Volgens hem komen die “natuurlijk” uit China, maar ook uit Rusland. “In ieder geval uit alle landen die niet tot ons bondgenootschap behoren of niet tot de Europese Unie.” Bij studenten uit die landen moet volgens Deuten afgewogen worden wanneer ze toegang krijgen tot onderzoeken.

Studenten delen informatie met ambassades

Volgens Van der Molen is het delen van informatie met China voor veel studenten een randvoorwaarde voor het krijgen van een studiebeurs. “In China worden studiebeurzen uitgedeeld en dan wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je verslag uitbrengt aan de Chinese ambassade in het land waar je studeert of onderzoek doet. Die berichten zijn er al langer en onze inlichtingendienst, het AIVD, zegt ook dat China koploper bedrijfsspionage is in Nederland.” Volgens Van der Molen is er nog geen geval bekend van een student uit China die is betrapt. In het verleden zou dat wel zijn voorgekomen met studenten uit Noord-Korea en Iran.

Van der Molen: “Wat ik wel wil benadrukken dat het natuurlijk niet zo is dat iedere Chinese student die je nu ziet rondlopen aan het spioneren is.” Sterker nog: volgens hem is het regelmatig goed dat Chinese studenten Nederlandse kennis meenemen naar China. “Er zijn denk ik heel veel studies in Nederland die heel goed zijn, bijvoorbeeld over de democratie en rechtsstaat. Dan zeg ik: laat ze dat vooral daar mee naartoe nemen.”

Maar als een student wil spioneren moet hij of zij volgens Van der Molen gelijk terug naar China. “Dat is de consequentie.”

LEES OOK: Inlichtingendiensten waarschuwen voor Chinese spionage naar coronavaccin

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer