main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2020 — 11:34

Inlichtingendiensten waarschuwen voor Chinese spionage naar coronavaccin

De inlichtingendiensten houden spionnen uit vooral China scherp in de gaten, omdat zij bezig zouden zijn met het roven van kennis naar een coronavaccin. Dat zeggen experts, meldt de Telegraaf vanochtend. Het idee was dat er internationaal zou worden samengewerkt in de zoektocht naar een vaccin, maar er spelen ook grote politieke belangen.

De AIVD waarschuwde tot nu toe voor spionage om technische kennis te stelen, maar inmiddels is ook het belang van farmacologische kennis flink toegenomen, schrijft de krant. Volgens experts heeft het land dat als eerste een coronavaccin ontwikkelt, de rol van wereldleider voor het grijpen. In Nederland werken meerdere laboratoria aan een vaccin.

Farmabedrijven wordt nu aangeraden om voorbereid te zijn op mogelijke spionage. Zo kunnen zij bedrijven inhuren om te helpen om telefoonlijsten te beveiligingen, maar ook om afluisterapparatuur op te sporen, om zo te voorkomen dat spionnen een kijkje krijgen in onze keuken.

Niet naïef zijn

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat we niet naïef moeten zijn over spionage, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar in dit geval knaagt er wel iets aan. Je zou willen dat alle informatie openbaar is en dat de hele wereld met elkaar zoekt. En dat we dat allemaal met open bronnen doen, zodat we elkaar slimmer kunnen maken.” Maar er spelen ook ‘verkeerde belangen’, denkt Van Toorenburg. “Daar moet je niet naïef over zijn.”

Angst voor spionage uit China is niet nieuw. Voormalig CDA-leider Sybrand Buma zei mei vorig jaar dat er gekeken moet worden of de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) voldoet, omdat ‘China ons helemaal stukbespioneert’. Gisteren werd bekend dat IFlyTek, een bedrijf dat voorloper is in kunstmatige intelligentie, zich op Nederland richt. Het bedrijf is omstreden om de nauwe banden met de Chinese overheid. Data wordt gebruikt voor China’s ‘nationale veiligheid’. De AIVD waarschuwt al langer voor de relatie tussen Chinese technologiebedrijven en de Chinese overheid.

Van Toorenburg: “Clingendael waarschuwt ons niet voor niets al heel lang: buitenlandse partijen hebben andere belangen, dus zorg dat je op je zaak past.”

Wel samenwerking in wetenschappelijke wereld

Volgens zorgjournalist van het Financieel Dagblad Anna Dijkman is er wel internationale samenwerking, maar dan vooral in de wetenschappelijke wereld. Dijkman denkt dat er ‘twee werelden’ zijn. “Je hebt ook de politieke wereld. Ook daar zie je samenwerking, want wij hebben ook met een aantal Europese landen de handen ineen geslagen. Maar je ziet ook dat er een strijd is om het vaccin.”

Zo zijn wereldmachten als de Verenigde Staten en China fel in de race om een vaccin, denkt Dijkman. “Het kan veel voordeel hebben om het vaccin als eerst te hebben. Niet om geld aan te verdienen, maar omdat je je mensen als eerst kunt beschermen.”

Buma wil eerdere evaluatie spionagewet WIV: ‘Chinezen lachen zich stuk’

 

 

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier