main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2020 — 11:34

Inlichtingendiensten waarschuwen voor Chinese spionage naar coronavaccin

De inlichtingendiensten houden spionnen uit vooral China scherp in de gaten, omdat zij bezig zouden zijn met het roven van kennis naar een coronavaccin. Dat zeggen experts, meldt de Telegraaf vanochtend. Het idee was dat er internationaal zou worden samengewerkt in de zoektocht naar een vaccin, maar er spelen ook grote politieke belangen.

De AIVD waarschuwde tot nu toe voor spionage om technische kennis te stelen, maar inmiddels is ook het belang van farmacologische kennis flink toegenomen, schrijft de krant. Volgens experts heeft het land dat als eerste een coronavaccin ontwikkelt, de rol van wereldleider voor het grijpen. In Nederland werken meerdere laboratoria aan een vaccin.

Farmabedrijven wordt nu aangeraden om voorbereid te zijn op mogelijke spionage. Zo kunnen zij bedrijven inhuren om te helpen om telefoonlijsten te beveiligingen, maar ook om afluisterapparatuur op te sporen, om zo te voorkomen dat spionnen een kijkje krijgen in onze keuken.

Niet naïef zijn

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat we niet naïef moeten zijn over spionage, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar in dit geval knaagt er wel iets aan. Je zou willen dat alle informatie openbaar is en dat de hele wereld met elkaar zoekt. En dat we dat allemaal met open bronnen doen, zodat we elkaar slimmer kunnen maken.” Maar er spelen ook ‘verkeerde belangen’, denkt Van Toorenburg. “Daar moet je niet naïef over zijn.”

Angst voor spionage uit China is niet nieuw. Voormalig CDA-leider Sybrand Buma zei mei vorig jaar dat er gekeken moet worden of de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) voldoet, omdat ‘China ons helemaal stukbespioneert’. Gisteren werd bekend dat IFlyTek, een bedrijf dat voorloper is in kunstmatige intelligentie, zich op Nederland richt. Het bedrijf is omstreden om de nauwe banden met de Chinese overheid. Data wordt gebruikt voor China’s ‘nationale veiligheid’. De AIVD waarschuwt al langer voor de relatie tussen Chinese technologiebedrijven en de Chinese overheid.

Van Toorenburg: “Clingendael waarschuwt ons niet voor niets al heel lang: buitenlandse partijen hebben andere belangen, dus zorg dat je op je zaak past.”

Wel samenwerking in wetenschappelijke wereld

Volgens zorgjournalist van het Financieel Dagblad Anna Dijkman is er wel internationale samenwerking, maar dan vooral in de wetenschappelijke wereld. Dijkman denkt dat er ‘twee werelden’ zijn. “Je hebt ook de politieke wereld. Ook daar zie je samenwerking, want wij hebben ook met een aantal Europese landen de handen ineen geslagen. Maar je ziet ook dat er een strijd is om het vaccin.”

Zo zijn wereldmachten als de Verenigde Staten en China fel in de race om een vaccin, denkt Dijkman. “Het kan veel voordeel hebben om het vaccin als eerst te hebben. Niet om geld aan te verdienen, maar omdat je je mensen als eerst kunt beschermen.”

Buma wil eerdere evaluatie spionagewet WIV: ‘Chinezen lachen zich stuk’

 

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer