Rapport: 10.000 Nederlanders zullen gemiddeld tien jaar eerder overlijden door uitstel reguliere zorg ziekenhuizen
In Nederland zullen tienduizend mensen gemiddeld tien jaar eerder overlijden omdat de reguliere zorg van ziekenhuizen tijdens de coronacrisis werd uitgesteld. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Gupta. "Ik denk dat heel veel zorgmedewerkers zich nu zullen afvragen of ze de juiste dingen gedaan hebben de afgelopen weken", stelt bestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in Goedemorgen Nederland. "En dat moeten wij natuurlijk niet hebben."
Volgens Kruizinga hebben zorgmedewerkers gewoon gedaan wat de opdracht was op dat moment. "En dat was zich volledig storten op de covidcrisis. Dat geeft wel ruimte voor een goede discussie zowel binnen de zorginstellingen en daarbuiten."
Het rapport richt zich vooral op mensen met een hartaandoening, nuanceert de ziekenhuisbestuurder. "Maar het gaat om een hele grote groep patiënten zoals kankerpatiënten die behandelingen of operaties moesten ondergaan. Ook zijn het patiënten die geopereerd moesten worden aan grote vaten in het lichaam. En het kunnen patiënten zijn die een andere grote operatie moesten ondergaan. De groep waarbij de zorg is uitgesteld is veel groter dan in dit rapport wordt benoemd."
'Angst om ook nog het coronavirus te krijgen'
Niet alleen artsen beslisten of zorg uitgesteld moest worden, dat deden patiënten zelf ook. Ze gingen niet omdat ze vonden dat het wel even kon wachten of omdat ze bang waren dat ze besmet konden raken met het coronavirus. Dat merkten ze ook in Het Bezinningshuis waar ongeneeslijk zieke patiënten bij elkaar komen.
Zo begeleidt oprichter Robin Zuidam een vrouw die nu iedereen buiten de deur houdt vanwege het coronavirus. "Ook het onderzoek in het ziekenhuis probeerde ze uit te stellen. Er is vooral de angst om naast een bepaalde aandoening, die cliënte heeft kanker en ook nog hartkwalen, om dan ook nog het coronavirus te krijgen. Zij ziet alle beelden in de media en dat is soms best afschrikwekkend. Je wil niet naar adem happend op je buik op de ic terechtkomen bij wijze van spreken. Je merkt angst om dat er ook nog bij te krijgen."
LEES OOK: Minder solidariteit tussen ziekenhuizen nu drukte op ic afneemt
'Ziekenhuis stond gelijk aan plek waar covid was'
Ook Kruizinga merkt dit in haar ziekenhuis. "Angst is de belangrijkste reden dat mensen niet op tijd de juiste zorg ontvangen hebben. Het ziekenhuis stond gelijk aan een plek waar covid was, dat terwijl de kans om covid te krijgen in het ziekenhuis al die tijd ontzettend klein is geweest. En men dacht ook: als ik covid heb dan ga ik dood want dan kom ik op de ic terecht. Als ik het overleef, heb ik een vreselijk revalidatietraject voor de boeg. Het beeld dat men had van ziekenhuizen heeft er wel aan bijgedragen dat mensen niet langs durfden te komen."
In het begin van de coronacrisis hebben alle ziekenhuizen oproepen gedaan aan spoedpatiënten en mensen die ze extra in het vizier hadden om toch echt te komen. "De artsen en verpleegkundigen hebben veel contact gezocht met deze mensen. En is in de media gecommuniceerd: kom gewoon. De ziekenhuizen zijn ook bezig om meer capaciteit te genereren. Dat is ook niet zo makkelijk, want wij zijn ook afhankelijk van huisartsen die ook weer patiënten moeten gaan zien en daar steeds meer ruimte voor moeten hebben."
'Wij kunnen best veel zorg verlenen'
Ook lopen ziekenhuizen tegen de anderhalve meter afstand houden aan. "Het is best lastig want het is een hele logistieke operatie. Niet alleen voor trappen naar boven en beneden maar ook wachtkamers bijvoorbeeld. Men kent allemaal het beeld van de overvolle wachtkamer in het ziekenhuis, niet het mooiste beeld dat wij willen hebben, maar ook daar moet nu ruimte tussen zitten. Ook wij kunnen minder patiënten per uur zien."
Tijdens de coronacrisis is veel gebruik gemaakt van digitale zorg en dat gaat gewoon door. "Zoals beeldbellen, maar ook gewoon telefoneren en telemonitoring, dat is mensen op afstand in de gaten houden door verpleegkundigen en specialisten. Doordat dat doorgaat, kunnen wij best veel zorg verlenen."
LEES OOK: Ziekenhuizen maken meer kosten dan omzet: moet het kabinet bijspringen?