main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2020 — 13:15

Ziekenhuizen maken meer kosten dan omzet: moet het kabinet bijspringen?

De reguliere zorg wordt weer opgestart nu de piek van de corona-uitbraak achter de rug lijkt. Dat is goed nieuws, maar er zijn ook zorgen. Ziekenhuizen draaien namelijk minder omzet, maar maken meer kosten. “Dit moet het kabinet misschien wel oplossen”, zegt zorgjournalist van het FD Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland. “Die zouden hier kunnen bijspringen, door bijvoorbeeld de kosten van de ic-capaciteit op zich te nemen.”

De inschatting van ziekenhuizen zelf is dat ze dit jaar ongeveer 2 miljard euro minder omzet hebben dan ze hadden verwacht, zegt Dijkman. “De verwachting is dat de extra kosten, niet alleen dit jaar, maar ook de komende tijd, zullen oplopen tot ongeveer 3 miljard.”

In totaal komt het neer op op een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro per maand, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) na een eerste inventarisatie onder haar leden.

Dit komt omdat de ‘gewone’ zorg de afgelopen maanden vaak voor de helft heeft stilgelegen in verband met de coronacrisis. “En nog steeds, ze zijn nu aan het opstarten maar nog steeds wordt er veel minder dan normaal gedaan”, weet Dijkman. Dat betekent simpelweg dat de ziekenhuizen gewoon minder geld binnenkrijgen dan normaal gesproken.

Kosten lopen door

“Tegelijkertijd lopen de vaste kosten natuurlijk gewoon door, voor je gebouw, je personeel. Ze hebben extra kosten voor de coronapatiënten gekregen, ze hebben extra kosten voor het opschalen van de ic’s, en ze moeten nu ook nog eens het ziekenhuis inrichten op anderhalvemeter-zorg. Dat bij elkaar zorgt voor veel extra kosten voor de ziekenhuizen”, aldus Dijkman.

Maar hoe zit het dan met al die coronapatiënten, die betalen toch ook vanuit hun zorgverzekering? “Dat zijn er lang niet zo veel als ze normaal binnenhalen. Dat weegt niet op tegen elkaar. Per saldo gaan ze minder binnenkrijgen per jaar, en dus meer kosten maken”, legt de zorgjournalist uit. Eén extra ic-bed kost 1 miljoen extra per jaar, zegt Dijkman. “Dus als je 500 ic-bedden er bij wil hebben, heb je het over 500 miljoen per jaar extra kosten.”

Kabinet

Normaal gesproken is dit een zaak tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. “Maar nu zeggen de ziekenhuizen: ja dit valt helemaal buiten alle prognoses van de zorg die we eerder hebben gemaakt”, zegt Dijkman. Om die reden denkt de zorgjournalist dat het een goed idee is als het kabinet bijspringt. “Door bijvoorbeeld de kosten van de ic-capaciteit op zich te nemen.”

LEES OOK: Ziekenhuisbestuurder: ‘Voor alle zorgmedewerkers worden het spannende weken’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier