main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 april 2020 — 08:19

Minder solidariteit tussen ziekenhuizen nu drukte op ic afneemt

De solidariteit tussen ziekenhuizen dreigt af te nemen nu er minder coronapatiënten op de intensive care liggen. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen NRC.

Gommers ziet dat er grote verschillen zijn in de bezettingsgraad van de ic’s tussen regio’s. Dat leidt ertoe dat het personeel in sommige ziekenhuizen zeer zwaar belast worden. Gommer is “gefrustreerd”. Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, begrijpt die frustratie goed, zo zegt zij in Goedemorgen Nederland. Volgens Kruizinga is het belangrijk dat er landelijke coördinatie blijft.

“Waarom het zo scheef loopt, is voor mij ook een raadsel”, zegt Kruizinga. “We zitten in een crisis, maar het is een beetje een slow crisis geworden. Dat betekent nog steeds dat we hebben afgesproken dat er landelijke coördinatie en sturing is met betrekking tot de coronapatiënten op de ic’s.” Nu er ongelijkheid ontstaat moet de landelijke coördinator ingrijpen, zegt Kruizinga.

Ruimte voor reguliere zorg

Het zou kunnen dat het aantal ic-bedden dat door coronapatiënten wordt bezet eind mei is gedaald tot tussen de 300 en 400. Daardoor zou er ruimte vrijkomen voor 500 tot 600 bedden voor reguliere zorg. Dat zei Gommers dinsdagavond in Op1. Gommers zei dat enkele weken geleden de daling van het aantal bezette ic-bedden is ingezet en dat die daling volgens de prognoses van het RIVM de komende twee tot vier weken doorzet. Hij verwacht dat er dan ruimte vrijkomt voor het opzetten van de reguliere zorg.

 

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier