main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 april 2020 — 10:30

Duurzame voorwaarden voor steunpakket bedrijven? ‘Je moet niet met hobby-eisen gaan komen’

Verschillende partijen, vooral op de linkerflank, willen voorwaarden hangen aan het steunpakket voor bedrijven. “Het is belangrijk dat KLM doorgaat met het bouwen van de fabriek voor biokerosine (duurzame vliegtuigbrandstof, red.)”, vindt D66-Kamerlid Jan Paternotte bijvoorbeeld. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vindt dit soort eisen heel onverstandig. “Je moet niet met allemaal hobby-eisen gaan komen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

In de Tweede Kamer was het woensdag het hoofdonderwerp: de economische steun. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet weten dat hij het vreemd zou vinden als bekend wordt dat bedrijven die nu staatssteun aanvragen, aan het eind van het jaar winst maken.

Ook wordt er nu bijvoorbeeld gesproken over de verhoging van de bonus van de topman van Air France-KLM, Ben Smith. Minister Wopke Hoekstra vindt zo’n verhoging “niet te verenigen is met steun van de belastingbetaler.” KLM zag om diezelfde reden eerder al af van de bonus voor topman Pieter Elbers.

‘Mensen moeten er niet rijk van worden’

“Als we met z’n allen via belastingen een bedrijf redden, moeten we daar ook met z’n allen van profiteren”, vindt D66’er Paternotte. Als een bedrijf steun wil ontvangen, moeten zij afzien van bonussen, dividend uitkeren en het inkopen van eigen aandelen. Hier zijn ook de ChristenUnie en PVV het mee eens. D66 en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA willen bij de verlenging van de steunmaatregelen dat er ook beter naar de vergroening gekeken wordt.

‘Vergeet het klimaat niet’

“Het is belangrijk dat we KLM wel overeind kunnen houden. Er hangen tienduizenden banen aan vast”, zegt Paternotte. “Maar de luchtvaart zal wel groener moeten worden. Ik denk dat het belangrijk is dat KLM doorgaat met het bouwen van de biokerosine-fabriek in Groningen.”

LEES OOK: MKB wil nieuw steunpakket van kabinet: ‘Waarin niet alleen de loonkosten worden gedekt’

De bedoeling was dat deze fabriek voor schonere vliegtuigbrandstof in 2022 open gaat, en Paternotte hoopt dus dat dit er nog van komt. “Zodat KLM de schoonste luchtvaartmaatschappij ter wereld wordt.” Volgens de D66’er rollen we zo door in de volgende crisis als we door de coronacrisis even minder aan het klimaat denken. “We hebben echt een heel serieus probleem”, zegt hij.

‘Heel onverstandig’

Aartsen, VVD-Kamerlid, is het absoluut niet met hem eens. “We redden die bedrijven niet omdat het logootje zo mooi is aan de gevel, we redden die bedrijven omdat papa’s en mama’s hun hypotheek moeten betalen”, zegt hij. “Ik zou het niet over mijn hart kunnen kunnen verkrijgen om die gezinnen op straat te zetten, omdat wij allemaal groene voorwaarden gaan stellen.”

Aartsen benadrukt dat voor de VVD de eerste prioriteit is dat ze het over banen blijven hebben, en daarna over duurzaamheid. “We hebben gewoon een prima klimaatakkoord. Je moet niet met allemaal hobby-eisen gaan aankomen.”

Het kabinet heeft in de snelheid om bedrijven te willen redden tot nu toe niet al te veel voorwaarden gesteld aan het grootste steunpakket, de NOW-regeling. Ondernemingen kunnen een deel van de loonsom vergoed krijgen als minstens 20 procent van de omzet is wegvallen. Ze kunnen ook uitstel krijgen voor het betalen van belasting, en de overheid staat garant voor bankkredieten.

LEES OOK: Booking.com vraagt steun van de staat: ‘Ik vind het eigenlijk niet heel fair’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer