main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2020 — 09:40

MKB wil nieuw steunpakket van kabinet: ‘Waarin niet alleen de loonkosten worden gedekt’

De meeste coronamaatregelen blijven in ieder geval tot 20 mei van kracht. Een nieuw steunpakket is nodig om veel bedrijven overeind te houden, zegt voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vonhof vindt het jammer dat veel bedrijven door de verlening van de coronamaatregelen nog niet de deuren kunnen openen, ondanks dat er is gewerkt aan protocollen om veilig te ondernemen in de anderhalvemetereconomie. Vonhof: “We zijn heel druk geweest om voor zowel de gesloten bedrijven, zoals kappers en de horeca, en voor bedrijven die nog open zijn, om protocollen te maken. Een groot aantal daarvan was hoopgevend.”

Vonhof denkt dat er iets meer ruimte is in de samenleving om meer te ondernemen en is teleurgesteld dat die ruimte niet is geboden. Volgens hem zijn er mensen ‘die stapjes kunnen maken’. “De samenleving heeft ook nodig dat het ventiel er wat afgaat. De druk wordt groot op mensen. Mensen willen beweging en uitzicht.”

MKB had protocollen klaarliggen

Voor ondernemers zou er nog te weinig perspectief zijn. “Zij zitten echt te wachten op wat hoop of richting.” Vonhof vindt het jammer dat er door het kabinet weinig is gedaan met de protocollen van het MKB om ondernemingen weer te openen. “We hebben daar echt ons best op gedaan. We hadden gehoopt dat het door het kabinet als onderdeel van de afweging, naast gezondheid en alle andere elementen, wel een zwaarwegend ding zou zijn.”

Vonhof hoopt dat er door het kabinet vaker gekeken wordt of het een optie is voor bedrijven om de deuren te openen. “In de persconferentie zei premier Rutte iets over flexibiliteit. Hij zei: we gaan voor 20 mei, maar we gaan dat afwegingskader wel wat vaker met elkaar bespreken. Dus ik kan mij voorstellen dat als de cijfers er aanleiding toe geven of als de druk uit de samenleving groeit, dat er tussentijds aan de knop kan worden gedraaid.”

“Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik proefde dat een beetje in de tekst. Ik hoop dat dat zo is.” Dat zou volgens Vonhof perspectief bieden voor sommigen beroepen om de eerste stappen te zetten.

MKB wil steunpakket 2.0

Het MKB was enthousiast over de snelheid en de omvang van het eerste steunpakket voor ondernemers, maar volgens Vonhof voldoet het niet altijd. Hij pleit voor een nieuw steunpakket waarin niet alleen loonkosten worden gedekt. “Op de korte termijn biedt het eerste pakket een beetje soelaas. Vooral aan de kant van de werkgelegenheid. Wat we nu nodig hebben is een 2.0-pakket, waarin niet alleen de loonkosten meer ook andere vasten kosten worden gedekt.”

LEES OOK: ‘Consumentenvertrouwen in recordtempo verslechterd: ‘Angst vertaalt zich in spaarzaamheid en minder vertrouwen’’

De loonkosten worden nu vaak maar voor een deel vergoed. Vonhof: “Daarom moet een ondernemer extra krediet aanvragen. Maar hij heeft ook andere kosten, zoals de huur van een pand.”

Nadenken over hoe de economie weer opgang moet komen

Vonhof vindt ook dat er moet worden nagedacht over hoe de economie na de coronacrisis weer opgang kan worden gebracht. “Deze maatregelen gelden nu tot mei, juni. Voor evenementen misschien tot september. Als je nog een stap verder kijkt, moet je ook nadenken over het aanjagen van de economie daarna.”

Zo zouden bouwprojecten nu al een vergunning moeten krijgen, zodat ze straks uitgevoerd kunnen worden. “Er staan miljarden klaar. Laten we die nu versneld in de economie stoppen. Maar wel door te werken en niet door stil te zitten op de bank.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer