Premier Mark Rutte heeft donderdag medewerkers van een grote AH-supermarkt in Den Haag een hart onder de riem gestoken in de drukte die ze ervaren doordat mensen massaal spullen zijn gaan hamsteren. Vooral met de behoefte aan wc-papier speelde Nederland zich via sociale media internationaal in de kijker.

Hamsteren is níet nodig, herhaalde Rutte voor de NOS-camera. Ook wc-papier is er genoeg in heel Nederland, zei hij tegen een klant. “Er is zoveel. We kunnen tien jaar poepen.”

Klanten op voldoende afstand houden

Vakkenvullers vertelden tegen Rutte hoe zij zelf proberen klanten op voldoende afstand te houden in verband met besmettingsgevaar. Soms buitelden klanten over elkaar en winkelmedewerkers heen om spullen te pakken.

Sommige vakkenvullers zetten daarom kratten om zichzelf heen als zij de schappen bijvullen of ze doen net alsof ze niezen om klanten op afstand te houden.

LEES OOK: Premier Rutte roept Nederlanders op: ‘Stop met hamsteren’

Lijnen op de grond

De premier bekeek hoe er plastic schotten om de kassa’s worden gezet om de medewerkers en klanten te beschermen. Ook worden lijnen op de grond geplakt om klanten aan te geven welke afstand ze moeten aanhouden.

In andere supermarkten worden soortgelijke maatregelen genomen.

LEES OOK: Hamsterwoede leidt tot topomzet voor supermarkten