main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 25 februari 2020 — 11:45

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?

Nu in Italië meerdere doden zijn gevallen door het coronavirus en het veelbesproken virus ook al is opgedoken in Duitsland en Frankrijk, zou Nederland als volgende aan de beurt kunnen zijn. Hoe kun je jezelf tegen dat coronavirus beschermen?

Voorlopig is er in Nederland nog niemand besmet geraakt met het gevreesde virus. Toch worden er door de instanties in ons land al voorbereidingen getroffen voor het moment dat het virus eventueel wel uitbreekt.

Hoe kun je verspreiding van het coronavirus voorkomen?

Terwijl verschillende instanties dus nadenken over wat ze moeten doen bij een uitbraak, kun je als burger zelf ook goed opletten om te voorkomen dat het virus zich gaat verspreiden. Het RIVM heeft een aantal tips op een rijtje gezet die mensen kunnen opvolgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

LEES OOK: Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

De maatregelen zijn “heel simpel”, schrijft het RIVM. Zo wordt aangeraden je handen regelmatig te wassen. En mocht je plotseling een hoest- of niesbui krijgen, dan wordt aangeraden om in de binnenkant van je elleboog te hoesten of niesen. Ook zou je volgens het RIVM het beste papieren zakdoekjes kunnen gebruiken.

Werken mondkapjes tegen het oplopen van het coronavirus?

Nadat het coronavirus in de Chinese stad Wuhan uitbrak, zag je ook in veel andere Chinese steden mensen met mondkapjes lopen in de hoop het virus niet te krijgen. Maar werkt dit ook?

“Als je gezond bent, wordt er gezegd dat je geen mondkapje hoeft te gebruiken”, zegt zorgeconoom Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Want dat heeft niet zoveel zin.”

LEES OOK: ‘Draaiboeken liggen klaar mocht coronavirus in Nederland opduiken’

Volgens haar is een mondkapje pas zinvol als je al besmet bent met het virus. “Als je zelf ziek bent, is een mondkapje er ter bescherming van anderen om je heen. Maar het vereist echt wel een bepaalde training om goed een mondkapje op te zetten. Want als je het niet goed doet, kun je jezelf erdoor besmetten en dan ben je nog verder van huis.”

Moeten we in Nederland massaal mondkapjes gaan dragen ter bescherming?

Het RIVM adviseert Nederlanders niet om massaal een mondkapje te gaan dragen. Er worden alleen mondkapjes geadviseerd aan medisch personeel. ‘Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk’, schrijft de instantie.

LEES OOK: Heeft het coronavirus invloed op uw pensioen?

De mensen die ervoor kiezen om een mondkapje te dragen, doen dat volgens zorgeconoom Dijkman vooral vanwege hun gevoel. “Mensen krijgen er een gevoel van veiligheid door. Ze denken: ik doe iets, ik bescherm mezelf.”

Als extra tip geeft Dijkman dat mensen die bang zijn het virus op te lopen er goed aan zouden doen om iets minder fysiek contact met anderen te maken. “Als je echt bang bent, ga dan ook niet iedereen een hand schudden.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer

Premier Johnson reageert vanuit ziekenhuis na corona-opname: ‘Goed humeur’

De Britse premier Boris Johnson heeft vanuit het St Thomas’ Hospital gereageerd op zijn ziekenhuisopname van gisteravond laat. Hij schrijft op Twitter dat hij een…

Lees meer

Agent wil groep jongeren wegsturen en wordt bewust aangereden

Een politieagent is dit weekend bijna omver gereden nadat hij een groep jongeren had aangesproken op hun gedrag. Een van hen reed bewust op de…

Lees meer