main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 februari 2020 — 11:45

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?

Nu in Italië meerdere doden zijn gevallen door het coronavirus en het veelbesproken virus ook al is opgedoken in Duitsland en Frankrijk, zou Nederland als volgende aan de beurt kunnen zijn. Hoe kun je jezelf tegen dat coronavirus beschermen?

Voorlopig is er in Nederland nog niemand besmet geraakt met het gevreesde virus. Toch worden er door de instanties in ons land al voorbereidingen getroffen voor het moment dat het virus eventueel wel uitbreekt.

Hoe kun je verspreiding van het coronavirus voorkomen?

Terwijl verschillende instanties dus nadenken over wat ze moeten doen bij een uitbraak, kun je als burger zelf ook goed opletten om te voorkomen dat het virus zich gaat verspreiden. Het RIVM heeft een aantal tips op een rijtje gezet die mensen kunnen opvolgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

LEES OOK: Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

De maatregelen zijn “heel simpel”, schrijft het RIVM. Zo wordt aangeraden je handen regelmatig te wassen. En mocht je plotseling een hoest- of niesbui krijgen, dan wordt aangeraden om in de binnenkant van je elleboog te hoesten of niesen. Ook zou je volgens het RIVM het beste papieren zakdoekjes kunnen gebruiken.

Werken mondkapjes tegen het oplopen van het coronavirus?

Nadat het coronavirus in de Chinese stad Wuhan uitbrak, zag je ook in veel andere Chinese steden mensen met mondkapjes lopen in de hoop het virus niet te krijgen. Maar werkt dit ook?

“Als je gezond bent, wordt er gezegd dat je geen mondkapje hoeft te gebruiken”, zegt zorgeconoom Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Want dat heeft niet zoveel zin.”

LEES OOK: ‘Draaiboeken liggen klaar mocht coronavirus in Nederland opduiken’

Volgens haar is een mondkapje pas zinvol als je al besmet bent met het virus. “Als je zelf ziek bent, is een mondkapje er ter bescherming van anderen om je heen. Maar het vereist echt wel een bepaalde training om goed een mondkapje op te zetten. Want als je het niet goed doet, kun je jezelf erdoor besmetten en dan ben je nog verder van huis.”

Moeten we in Nederland massaal mondkapjes gaan dragen ter bescherming?

Het RIVM adviseert Nederlanders niet om massaal een mondkapje te gaan dragen. Er worden alleen mondkapjes geadviseerd aan medisch personeel. ‘Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk’, schrijft de instantie.

LEES OOK: Heeft het coronavirus invloed op uw pensioen?

De mensen die ervoor kiezen om een mondkapje te dragen, doen dat volgens zorgeconoom Dijkman vooral vanwege hun gevoel. “Mensen krijgen er een gevoel van veiligheid door. Ze denken: ik doe iets, ik bescherm mezelf.”

Als extra tip geeft Dijkman dat mensen die bang zijn het virus op te lopen er goed aan zouden doen om iets minder fysiek contact met anderen te maken. “Als je echt bang bent, ga dan ook niet iedereen een hand schudden.”

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer