main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 17 februari 2020 — 15:47

Heeft het coronavirus invloed op uw pensioen?

Een crisis heeft vrijwel altijd invloed op de financiële markten. Dit geldt ook voor coronavirus Covid-19, dat eind vorig jaar in China is ontstaan en sindsdien de wereld in z’n greep houdt. De angst voor een wereldwijde pandemie heeft de aandelenmarkt onder druk gezet, waardoor ook pensioenfondsen minder goede zaken hebben gedaan. En dat kan invloed hebben op uw pensioen.

Zo zakte de dekkingsgraad van ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, van 97.8 procent naar 94.1 procent. Dit betekent dat het pensioenfonds van elke euro die ze moeten uitbetalen, nu slechts 94.1 cent in huis heeft om daadwerkelijk uit te keren. Ook bij zorgfonds PFZW is de dekkingsgraad van 99,2 naar 95,7 procent gedaald. Metaalfondsen PME en PMT zagen hun dekkingsgraad eveneens dalen: van 99 naar 96 procent.

Hoe werkt de dekkingsgraad van pensioenfondsen?

De regels stellen dat fondsen van elke honderd euro die ze moeten uitkeren daadwerkelijk honderd euro in de kas moeten hebben: de zogenoemde dekkingsgraad. Zodra dit bedrag onder de honderd euro zakt, is er nood aan de man en moet er mogelijk gekort worden op pensioenen.

Eind vorig jaar heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de noodklok geluid. De pensioenfondsen kregen van de minister langer de tijd om orde op zaken te stellen. Ze hoeven dit jaar niet te korten zolang de dekkingsgraad minimaal 90 procent is. Diverse fondsen sloten het jaar evenwel af met een dekkingstekort.

De invloed van het coronavirus op pensioen

Het coronavirus lijkt niet te helpen in de strijd van pensioenfondsen om de dekkingsgraad weer op 100 procent of hoger te krijgen. Een woordvoerster van het ABP erkent dat de uitbraak van het virus het lastig maakte voor het fonds. “Maar de rente speelde ook een rol. Het gaat echt om een combinatie van die twee.”

De kans dat pensioenen het komende jaar alsnog gekort moeten worden, is aannemelijk.  Daarvoor waarschuwde onder meer het ABP eerder dit jaar al. De bal ligt nu bij het kabinet, dat bezig is met de uitwerking van het pensioenakkoord dat de werkgevers en vakbonden vorig jaar hebben gesloten.

LEES OOK: ‘Pensioenen komende jaren mogelijk alsnog omlaag’

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer