main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 februari 2020 — 16:34

Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië staat inmiddels op meer dan 200, met vijf doden tot gevolg. Eerder waren er al slachtoffers te betreuren in Duitsland en Frankrijk. Hoe erg is dit virus precies en komt het ook naar Nederland?

In 2019 vond een uitbraak plaats in het Chinese Wuhan, het virus verspreidde zich vervolgens wereldwijd. De officiële naam van het virus is COVID-19, vernoemd naar het jaartal waarin het ontdekt is. Corona is de verzamelnaam voor SARS-gerelateerde virussen dit COVID-19. Dit staat te lezen op de website van het Rijkstinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Hoe erg is het coronavirus?

Wat we weten is dat het virus van mens op mens overdraagbaar is. Er wordt van uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker een persoon is, hoe meer hij het virus kan verspreiden.

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe erg het virus daadwerkelijk is. De symptomen lijken het meeste op die van griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. De klachten zijn vaak vrij mild, blijkt uit onderzoek van de Chinese overheid. Kwetsbare patiënten als ouderen en mensen met een chronische ziekte kunnen eraan overlijden. De incubatietijd, de tijd tussen besmet raken en de eerste ziekteverschijnselen, is ongeveer een week.

Tot nu toe kreeg van de besmette personen slechts 13,8 procent te maken met ernstige symptomen. Deze cijfers lijken niet verontrustend, vindt het RIVM. Maar het is belangrijk om alle informatie boven tafel te krijgen om te bepalen hoe gevaarlijk het is, aldus het instituut. Wel is het zo dat er nog geen vaccin is tegen dit nieuwe virus. Een vorig coronavirus, het SARS-virus, eiste in 2002 en 2003 meer dan 800 levens.

Is het coronavirus erger dan een griep?

Bijna elke winter is er in Nederland sprake van een griepgolf. Deze zorgt in Nederland voor oversterfte, meldt het RIVM tegenover RTL Nieuws. Je kunt van oversterfte spreken als er in een periode meer mensen doodgaan dan normaal het geval is. Vooral de griepepidemie van de winter van twee jaar geleden was heftig, achttien weken lang was er sprake van zo’n epidemie en de oversterfte bedroeg toen 9444.

Vorig jaar lag de oversterfte met zo’n 2900 een stuk lager, hoeveel het dit jaar is zal moeten blijken. Gemiddeld genomen lag het oversterftecijfer door griep de afgelopen tien jaar op 2000 per winter. Als we dat vergelijken met de tot nu toe bekende cijfers over het coronavirus, zien we dat van de 900 besmettingen er 25 mensen zijn overleden.

Toch is de onbekendheid van het virus het grote gevaar. “Gewone griep is een reëler gevaar”, zo zegt Harald Wychgel van het RIVM tegen RTL. “Maar van het coronavirus weten we nog weinig. Hoe terecht en efficiënt alle maatregelen zijn, dat weten we pas achteraf.”

Zijn er al besmettingen in Nederland?

Ondanks dat er in buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besmettingen zijn, is dit in Nederland nog altijd niet het geval. Wel zijn er mensen getest op het virus, maar hiervan was de uitslag negatief. Vorige week was het cruiseschip Diamond Princess in het nieuws omdat het coronavirus hier had toegeslagen, vijf Nederlanders zaten op dit schip. Uiteindelijk bleken zij niet besmet.

Wel is de kans dat het coronavirus in Nederland opduikt reëel. Daarom worden er in Nederland goed voorbereidingen getroffen voor een eventuele uitbraak. Artsen, laboratoria en GGD werken hiervoor samen.

“Paniek hoort bij een crisis, maar we hebben dit scenario de afgelopen jaren vaak genoeg geoefend en hebben het steeds beter in z’n grip.” Zo liet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg weten bij WNL op Zondag.

LEES OOK: ‘Nederlandse ondernemers kunnen problemen ervaren door coronavirus in Italië’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer