main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 februari 2020 — 16:34

Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië staat inmiddels op meer dan 200, met vijf doden tot gevolg. Eerder waren er al slachtoffers te betreuren in Duitsland en Frankrijk. Hoe erg is dit virus precies en komt het ook naar Nederland?

In 2019 vond een uitbraak plaats in het Chinese Wuhan, het virus verspreidde zich vervolgens wereldwijd. De officiële naam van het virus is COVID-19, vernoemd naar het jaartal waarin het ontdekt is. Corona is de verzamelnaam voor SARS-gerelateerde virussen dit COVID-19. Dit staat te lezen op de website van het Rijkstinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Hoe erg is het coronavirus?

Wat we weten is dat het virus van mens op mens overdraagbaar is. Er wordt van uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker een persoon is, hoe meer hij het virus kan verspreiden.

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe erg het virus daadwerkelijk is. De symptomen lijken het meeste op die van griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. De klachten zijn vaak vrij mild, blijkt uit onderzoek van de Chinese overheid. Kwetsbare patiënten als ouderen en mensen met een chronische ziekte kunnen eraan overlijden. De incubatietijd, de tijd tussen besmet raken en de eerste ziekteverschijnselen, is ongeveer een week.

Tot nu toe kreeg van de besmette personen slechts 13,8 procent te maken met ernstige symptomen. Deze cijfers lijken niet verontrustend, vindt het RIVM. Maar het is belangrijk om alle informatie boven tafel te krijgen om te bepalen hoe gevaarlijk het is, aldus het instituut. Wel is het zo dat er nog geen vaccin is tegen dit nieuwe virus. Een vorig coronavirus, het SARS-virus, eiste in 2002 en 2003 meer dan 800 levens.

Is het coronavirus erger dan een griep?

Bijna elke winter is er in Nederland sprake van een griepgolf. Deze zorgt in Nederland voor oversterfte, meldt het RIVM tegenover RTL Nieuws. Je kunt van oversterfte spreken als er in een periode meer mensen doodgaan dan normaal het geval is. Vooral de griepepidemie van de winter van twee jaar geleden was heftig, achttien weken lang was er sprake van zo’n epidemie en de oversterfte bedroeg toen 9444.

Vorig jaar lag de oversterfte met zo’n 2900 een stuk lager, hoeveel het dit jaar is zal moeten blijken. Gemiddeld genomen lag het oversterftecijfer door griep de afgelopen tien jaar op 2000 per winter. Als we dat vergelijken met de tot nu toe bekende cijfers over het coronavirus, zien we dat van de 900 besmettingen er 25 mensen zijn overleden.

Toch is de onbekendheid van het virus het grote gevaar. “Gewone griep is een reëler gevaar”, zo zegt Harald Wychgel van het RIVM tegen RTL. “Maar van het coronavirus weten we nog weinig. Hoe terecht en efficiënt alle maatregelen zijn, dat weten we pas achteraf.”

Zijn er al besmettingen in Nederland?

Ondanks dat er in buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besmettingen zijn, is dit in Nederland nog altijd niet het geval. Wel zijn er mensen getest op het virus, maar hiervan was de uitslag negatief. Vorige week was het cruiseschip Diamond Princess in het nieuws omdat het coronavirus hier had toegeslagen, vijf Nederlanders zaten op dit schip. Uiteindelijk bleken zij niet besmet.

Wel is de kans dat het coronavirus in Nederland opduikt reëel. Daarom worden er in Nederland goed voorbereidingen getroffen voor een eventuele uitbraak. Artsen, laboratoria en GGD werken hiervoor samen.

“Paniek hoort bij een crisis, maar we hebben dit scenario de afgelopen jaren vaak genoeg geoefend en hebben het steeds beter in z’n grip.” Zo liet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg weten bij WNL op Zondag.

LEES OOK: ‘Nederlandse ondernemers kunnen problemen ervaren door coronavirus in Italië’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in