Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

569 asielkinderen mogen blijven door ‘afsluitregeling’ kinderpardon

Redactie

Van de 1100 kinderen die gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde 'afsluitregeling' van het kinderpardon, hebben 569 asielkinderen en 502 directe familieleden een verblijfsvergunning gekregen. De overige 531 kinderen hebben minder geluk en moeten het land om verschillende redenen verlaten.

Verzoeken werden onder meer afgewezen omdat de aanvrager te kort in Nederland was, nog geen asielprocedure had lopen of deze minder dan vijf jaar voor de achttiende verjaardag had ingediend. Ook was er in enkele gevallen identiteitsfraude of gevaar voor de openbare orde.

Afschaffing kinderpardon

Het kinderpardon werd vorig jaar door de regering afschaft. Voor dat die afschaffing definitief werd gemaakt, mochten asielkinderen die op dat moment langer dan 5 jaar in Nederland verbleven gebruik maken van de afsluitregeling, waardoor ze nog één keer kans konden maken op een verblijfsvergunning. In totaal maakten 1100 kinderen dus gebruik van die regeling. De situatie van elk kind werd afzonderlijk onderzocht door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

LEES OOK: Van Toorenburg (CDA) over kinderpardon: ‘Ik kon het niet meer uitleggen’

De discussie over het kinderpardon bracht vorig jaar de coalitie aan het wankelen. D66 en ChristenUnie waren al langer voor een ruimhartiger beleid. Toen ook het CDA om ging, stond de VVD voor een voldongen feit.

De liberalen kregen er wel wat voor terug: de zogenoemde discretionaire bevoegdheid sneuvelde. Niet langer kan de staatssecretaris die over asiel gaat uitzonderingen maken voor schrijnende gevallen.

LEES OOK: Op de valreep kwam er toch een kinderpardon voor Lili en Howick: ‘Blijft duister wat er gebeurd is’

Haagse Lobby maakte een politieke reconstructie van 'het allerlaatste kinderpardon'. Bekijk de uitzending nu op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau