main-logo NPO Start
Word lid
Haagse Lobby - 7 november 2019 — 16:21

Van Toorenburg (CDA) over kinderpardon: ‘Ik kon het niet meer uitleggen’

Het was afgehamerd tijdens de formatie: het kinderpardon zou er niet komen. Afgestreept. Klaar. Maar het kwam er wel. Door een politieke draai van het CDA. Wat de christendemocraten bewoog om deze keuze te maken is morgenavond te zien in het WNL-programma Haagse Lobby om 22:55 uur op NPO 2.

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA speelt een cruciale rol in het totstandkomen van het kinderpardon. “We waren altijd tegen dit kinderpardon. We wilden dit kinderpardon niet, omdat we wisten dat er dan schrijnende situaties zouden gaan ontstaan.”

Verdrietige brieven

Volgens Van Toorenburg zouden asielzoekers het idee kunnen krijgen dat als ze een procedure lang genoeg rekken, ze uiteindelijk toch een verblijfsvergunning zouden kunnen krijgen. Maar uiteindelijk ging het CDA toch om, werd het regeerakkoord opengebroken en kwam er een laatste kinderpardon.

LEES OOK: Tientallen asielkinderen vragen alsnog kinderpardon aan vanwege nieuwe regeling 

“Er was een situatie ontstaan waarbij uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam een woning kregen toegewezen. En ik kreeg verdrietige brieven van meisjes die schreven dat ze naar een land moesten waar ze niet naar school mogen en worden uitgehuwelijkt aan een oude vent”, blikt Van Toorenburg terug.

Roer omgooien met kinderpardon

Volgens Van Toorenburg werd het spanningsveld tussen ‘raddraaiers’ die bleven en echte schrijnende gevallen die uitgezet dreigden te worden te groot. “Ik kon dat eigenlijk niet meer uitleggen. Ik voelde als politicus dat ik geen verantwoordelijkheid kon nemen voor beleid. Ik moet me elke morgen weer in de spiegel kunnen aankijken. En als je niet meer kunt uitleggen dat je de meest schrijnende situaties niet kunt oplossen en vervolgens ruimte geeft aan ellendelingen, dan draai je het roer om.”

Kijk morgenavond naar de nieuwste aflevering van Haagse Lobby, dit keer over het kinderpardon. Vanaf 22:55 uur op NPO 2 of NPO Start!

Door: Redactie

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Deze wetenschapper ontwikkelt een levenselixer om veroudering te voorkomen

Een levenselixer die het ouder worden tegen kan gaan? Dat is in de toekomst misschien werkelijkheid. Verouderingsbioloog Peter de Keizer test dit al jaren op…

Lees meer

Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer