main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Haagse Lobby - 8 november 2019 — 13:43

Op de valreep kwam er toch een kinderpardon voor Lili en Howick: ‘Blijft duister wat er gebeurd is’

Deze week waren de Armeense asielkinderen Lili en Howick opnieuw in het nieuws, verschillende organisaties bleken niet goed samen te werken bij hun opvang. Maar hoe het kon gebeuren dat de twee kinderen toch een verblijfsvergunning kregen, is nog steeds niet helemaal duidelijk. “Het blijft een beetje duister wat er gebeurd is”, zegt politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf in Haagse Lobby op NPO 2.

De twee asielkinderen raakten vermist, vlak voordat ze uitgezet zouden worden. “Daardoor ontstond een situatie waarin je het idee kreeg dat er een soort heksenjacht werd geopend om die kinderen te vinden”, zegt De Winther. “De politie riep mensen op om mee te zoeken. Daardoor ontstond er een sfeer waar je met alle beleid van de wereld niets meer van kan maken. Toen ging het heel snel en werd het pardon verleend.”

De zaak kreeg veel aandacht in de media en zorgde daardoor voor onrust in Den Haag. “De mensen die verantwoordelijk zijn voor het landsbestuur voelden zich ongemakkelijk”, zegt De Winther. “Op televisie zie je vaak dat er op de emotie wordt gespeeld, en niet de hele werkelijkheid wordt verteld.”

‘Ongemakkelijk’

In talkshows zoals Pauw en Jinek werd de druk op politici opgevoerd. “Er worden twee kinderen uitgenodigd die hun verhaal mogen vertellen. De kijker voelt dan al snel mee. Wie is er nou tegen kinderen?” Toch ziet de kijker maar een deel van het verhaal, zegt De Winther. “Het werd schrijnend voor de kinderen om uitgezet te worden omdat ze hier al zo lang waren. Dat kwam niet doordat de Nederlandse staat dat veroorzaakt heeft, maar doordat de moeder procedure op procedure stapelde.”

In de tweede aflevering van Haagse Lobby maakt Rick Nieman een politieke reconstructie van het allerlaatste kinderpardon. Het was afgehamerd tijdens de formatie, het kinderpardon zou er niet komen. Afgestreept. Klaar. Maar het kwam er wel. Het regeerakkoord werd opengebroken en er kwam een allerlaatste kinderpardon. Hoe dat gebeurde? Kijk vrijdag naar Haagse Lobby, om 22:55 op NPO 2 en op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer