main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 februari 2020 — 11:07

Nederlandse consument merkt nog weinig van coronavirus: ‘Pakketje uit China kan wat langer duren’

Het coronavirus raakt de wereldeconomie en ook Nederland heeft ermee te kampen. De Nederlandse consument zal voorlopig echter nog geen lege schappen zien in de winkels, legt financieel journalist Anna Dijkman uit in Goedemorgen Nederland. “Zo zou winkelketen Action onderzoeken of ze haar producten ook uit andere landen dan China kan halen. Maar tot het voorjaar is alles al op voorraad.”

China is belangrijk voor de Nederlandse economie. “Na Duitsland en België is China de belangrijkste importpartner voor Nederland. Als de Chinese export afneemt of stil komt te liggen door het coronavirus kan dat gevolgen hebben”, voorspelt Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook zij denkt dat de Nederlandse consument niet direct iets gaat merken van het coronavirus. “Het kan zijn dat bepaalde producten niet voorradig zijn of dat het wat langer kan duren dat een pakketje afkomstig uit China wordt bezorgd.”

‘Chinese onderdelen nodig voor ons productieproces’

Fabrikanten halen veel onderdelen uit China. “Denk hierbij aan halfgeleiders en onderdelen voor elektrische motoren”, legt Jaarsma uit. “Die producten hebben wij nodig voor ons productieproces en onze export. Maar de Nederlandse economie profiteert ook van de import van producten die rechtstreeks naar andere Europese landen worden verscheept in de vorm van wederuitvoer.”

Op Schiphol wordt nog geen afname van vrachtvliegtuigen uit China geconstateerd, aldus FD-journalist Dijkman. “En veel schepen zijn nu al onderweg. Die zijn al weken geleden vertrokken. Daarnaast lag China al stil vanwege het Chinese Nieuwjaar. De echte impact moeten wij nog afwachten. Soms weten bedrijven het nog niet. Dan hebben ze bijvoorbeeld iets in Vietnam besteld, maar dan blijkt het toch uit China te komen.”

LEES OOK: Ondernemers last van onzekerheid door coronavirus: ‘Zo afhankelijk zijn we van China’

‘Kleine 2000 euro per dag aan extra kosten’

Paardenbedrijf de Gerdine Hoeve van Aniek van Santvoort uit Hilvarenbeek heeft behoorlijk last van het coronavirus. Haar bedrijf ligt stil. Klanten uit China krijgen hun paarden nog niet. “Dat zijn bijvoorbeeld zakenmensen, entertainmentparken en een hotelketen. Pas als de luchtvaartmaatschappijen weer op China gaan vliegen, kunnen wij door.”

Per dag eten paarden ruim 25 euro aan voer. “En dat maal 77 is een kleine 2000 euro per dag”, rekent Van Santvoort uit. “Als dit nog twee maanden aanhoudt, zullen wij weer met onze klanten om de tafel moeten gaan zitten over de extra kosten.”

LEES OOK: 8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

‘Handelsoorlog kan veel meer schade toebrengen’

Volgens Dijkman is het coronavirus niet goed voor de economie, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn de gevolgen tijdelijk. “Maar een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten kan veel meer schade toebrengen. Die gevolgen zijn structureel en dat is veel slechter voor de economie. Pas als het coronavirus echt lang aanhoudt, zoals ver in maart, kan het voor economische problemen gaan zorgen.”

Passagiers van vluchten uit China die aankomen in de Verenigde Staten worden eerst twee weken in quarantaine geplaatst. “En daar is China niet blij mee. Dat is niet goed voor de onderlinge relatie tussen China en de VS”, denkt Amerikadeskundige Koen Petersen. “Het eerste deel van het handelsakkoord is nu gesloten, maar de handelsdiscussie over het tweede deel gaat gewoon door.”

LEES OOK: Handelsovereenkomst tussen VS en China heel belangrijk voor Nederland: ‘Daar worden wij beter van’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer