main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 februari 2020 — 11:07

Nederlandse consument merkt nog weinig van coronavirus: ‘Pakketje uit China kan wat langer duren’

Het coronavirus raakt de wereldeconomie en ook Nederland heeft ermee te kampen. De Nederlandse consument zal voorlopig echter nog geen lege schappen zien in de winkels, legt financieel journalist Anna Dijkman uit in Goedemorgen Nederland. “Zo zou winkelketen Action onderzoeken of ze haar producten ook uit andere landen dan China kan halen. Maar tot het voorjaar is alles al op voorraad.”

China is belangrijk voor de Nederlandse economie. “Na Duitsland en België is China de belangrijkste importpartner voor Nederland. Als de Chinese export afneemt of stil komt te liggen door het coronavirus kan dat gevolgen hebben”, voorspelt Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook zij denkt dat de Nederlandse consument niet direct iets gaat merken van het coronavirus. “Het kan zijn dat bepaalde producten niet voorradig zijn of dat het wat langer kan duren dat een pakketje afkomstig uit China wordt bezorgd.”

‘Chinese onderdelen nodig voor ons productieproces’

Fabrikanten halen veel onderdelen uit China. “Denk hierbij aan halfgeleiders en onderdelen voor elektrische motoren”, legt Jaarsma uit. “Die producten hebben wij nodig voor ons productieproces en onze export. Maar de Nederlandse economie profiteert ook van de import van producten die rechtstreeks naar andere Europese landen worden verscheept in de vorm van wederuitvoer.”

Op Schiphol wordt nog geen afname van vrachtvliegtuigen uit China geconstateerd, aldus FD-journalist Dijkman. “En veel schepen zijn nu al onderweg. Die zijn al weken geleden vertrokken. Daarnaast lag China al stil vanwege het Chinese Nieuwjaar. De echte impact moeten wij nog afwachten. Soms weten bedrijven het nog niet. Dan hebben ze bijvoorbeeld iets in Vietnam besteld, maar dan blijkt het toch uit China te komen.”

LEES OOK: Ondernemers last van onzekerheid door coronavirus: ‘Zo afhankelijk zijn we van China’

‘Kleine 2000 euro per dag aan extra kosten’

Paardenbedrijf de Gerdine Hoeve van Aniek van Santvoort uit Hilvarenbeek heeft behoorlijk last van het coronavirus. Haar bedrijf ligt stil. Klanten uit China krijgen hun paarden nog niet. “Dat zijn bijvoorbeeld zakenmensen, entertainmentparken en een hotelketen. Pas als de luchtvaartmaatschappijen weer op China gaan vliegen, kunnen wij door.”

Per dag eten paarden ruim 25 euro aan voer. “En dat maal 77 is een kleine 2000 euro per dag”, rekent Van Santvoort uit. “Als dit nog twee maanden aanhoudt, zullen wij weer met onze klanten om de tafel moeten gaan zitten over de extra kosten.”

LEES OOK: 8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

‘Handelsoorlog kan veel meer schade toebrengen’

Volgens Dijkman is het coronavirus niet goed voor de economie, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn de gevolgen tijdelijk. “Maar een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten kan veel meer schade toebrengen. Die gevolgen zijn structureel en dat is veel slechter voor de economie. Pas als het coronavirus echt lang aanhoudt, zoals ver in maart, kan het voor economische problemen gaan zorgen.”

Passagiers van vluchten uit China die aankomen in de Verenigde Staten worden eerst twee weken in quarantaine geplaatst. “En daar is China niet blij mee. Dat is niet goed voor de onderlinge relatie tussen China en de VS”, denkt Amerikadeskundige Koen Petersen. “Het eerste deel van het handelsakkoord is nu gesloten, maar de handelsdiscussie over het tweede deel gaat gewoon door.”

LEES OOK: Handelsovereenkomst tussen VS en China heel belangrijk voor Nederland: ‘Daar worden wij beter van’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer