main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
11 januari 2020 — 16:33

Ondernemer moet zelf voor schade opdraaien na kraak We Are Here: ‘Werd in mijn gezicht uitgelachen’

De Amsterdamse ondernemer wiens pand deze zomer werd gekraakt door actiegroep We Are Here moet zelf voor de ontstane schade opdraaien. Dat zegt ondernemer Salih Ozcan in een interview met De Telegraaf. Hij kreeg vanuit het hele land veel steunbetuigingen toen hij samen met een cameraploeg van AT5 door de krakers zijn eigen pand werd uitgegooid.

De asielzoekende krakersgroep weigerde in eerste instantie het pand te verlaten toen de ondernemer daar op aandrong. “Ik werd in mijn gezicht uitgelachen”, zegt Ozcan tegen de krant.

Het bedrijfspand werd eind augustus ontruimd toen bleek dat de situatie binnen levensgevaarlijk was. De krakers hadden illegaal stroom afgetapt, wat leidde tot brandgevaar. Politici spraken schande van de situatie en er werden Kamervragen gesteld over de zaak.

VIDEO: Asielzoekende krakersgroep We Are Here zet ondernemer uit eigen pand

Na de ontruiming bleek dat er in het pand veel schade was ontstaan. Zo was er braakschade aan de deuren en ook het plafond bleek vernield te zijn. “De platen die daar zaten zijn naar beneden getrokken om als matrassen te kunnen dienen”, zegt Ozcan. “Ik heb de vloerbedekking moeten weggooien, want van de stank ging je over je nek. De vloer lag bezaaid met lege en halflege drankflessen en opvallend veel entreebewijzen van uitgaansclubs, want de krakers hielden wel van een feestje.”

LEES OOK: ‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De schade loopt nu al in de duizenden euro’s, en nog steeds is het pand niet volledig hersteld. “Het is me wel duidelijk geworden dat ik zelf voor alle kosten moet opdraaien”, zegt Ozcan. “Ik was verzekerd tegen diefstal en had een opstalverzekering, maar kraakschade valt daar niet onder.”

De ondernemer probeert de draad weer op te pakken, maar zegt dat zijn vertrouwen in de mens wel een tik heeft gekregen door alle ellende. “De angst voor herhaling blijft”, aldus Ozcan.

LEES OOK: Voormalig ‘We Are Here’-pand opnieuw gekraakt: ‘Amsterdam wordt het gekkenhuis van Nederland’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier