main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 24 augustus 2019 — 19:14

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet. Dat zegt opiniemaker Nausicaa Marbe in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Eerder deze week ontdekte ondernemer Salih Ozcan dat zijn pand in Amsterdam Westpoort was gekraakt tijdens zijn vakantie. Toen Ozcan samen met stadszender AT5 naar binnen wilde, werd hij door schreeuwende krakers zijn eigen pand uitgegooid.

“Dit is gewoon een bende tuig. Tuig van de richel”, zegt Marbe.” Zij hebben bij mensen ingebroken, alleenwonende studentes geïntimideerd, woningen in bezit genomen terwijl er mensen in zaten. En er gebeurt helemaal niks.”

Door de gebrekkige aanpak krijgen de krakers het idee dat ze in hun recht staan, zo ziet Marbe. “Zowel de gemeente Amsterdam als de politie staan toe dat dit tuig huizen bezet, en de bewoners intimideert. Als je dit maandenlang toestaat, en uitgeprocedeerden niet in een uitzettingstraject belanden, dan snap ik dat ze denken het recht te hebben om te kraken.”

Wanhoop

Ook Diederik Boomsma, fractievoorzitter CDA in Amsterdam, ziet de situatie met lede ogen aan: “Dit is ongekend schandalig. Je hoort de wanhoop in de stem van deze meneer. Hij zegt:’ Dit is mijn pand’, en hij heeft groot gelijk.”

Dit speelt al jaren, zo weet Boomsma. “In de afgelopen jaren zijn al meer dan vijftig panden gekraakt.” Dat leidde tot “miljoenen euro’s schade”. In de gemeenteraad stuit Boomsma op veel weerstand tegen een hardere aanpak. “Iedere keer proberen wij er een punt van te maken dat dit zo niet langer kan. Andere partijen hebben een soort raar, romantisch, links progressief beeld van kraken. Alsof dat bij de stad hoort. Heel merkwaardig.”

Europese rechter

Ook een uitspraak over het kraakverbod door een Europese rechter belemmert een hardere aanpak volgens Boomsma. “Het kraakverbod is tot stand gekomen in 2010. Daarna is besloten door een rechter, op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat wie een pand kraakt gelijk huisrecht heeft. Om die reden kan je niet zomaar ontruimen.”

Voormalig wethouder in Amsterdam Geert Dales hoopt dat de krakers nu alsnog vervolgd worden. “Het pand is ontruimd vanwege de veiligheid en vervolgens gebeurt er niks. Het OM had vervolging moeten starten, ik hoop dat dat alsnog gebeurt. Misschien kan de burgemeester er ook eens op aandringen dat deze lui voor de rechter worden gebracht.”

VIDEO: Asielzoekende krakersgroep We Are Here zet ondernemer uit eigen pand

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer