main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 24 augustus 2019 — 19:14

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet. Dat zegt opiniemaker Nausicaa Marbe in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Eerder deze week ontdekte ondernemer Salih Ozcan dat zijn pand in Amsterdam Westpoort was gekraakt tijdens zijn vakantie. Toen Ozcan samen met stadszender AT5 naar binnen wilde, werd hij door schreeuwende krakers zijn eigen pand uitgegooid.

“Dit is gewoon een bende tuig. Tuig van de richel”, zegt Marbe.” Zij hebben bij mensen ingebroken, alleenwonende studentes geïntimideerd, woningen in bezit genomen terwijl er mensen in zaten. En er gebeurt helemaal niks.”

Door de gebrekkige aanpak krijgen de krakers het idee dat ze in hun recht staan, zo ziet Marbe. “Zowel de gemeente Amsterdam als de politie staan toe dat dit tuig huizen bezet, en de bewoners intimideert. Als je dit maandenlang toestaat, en uitgeprocedeerden niet in een uitzettingstraject belanden, dan snap ik dat ze denken het recht te hebben om te kraken.”

Wanhoop

Ook Diederik Boomsma, fractievoorzitter CDA in Amsterdam, ziet de situatie met lede ogen aan: “Dit is ongekend schandalig. Je hoort de wanhoop in de stem van deze meneer. Hij zegt:’ Dit is mijn pand’, en hij heeft groot gelijk.”

Dit speelt al jaren, zo weet Boomsma. “In de afgelopen jaren zijn al meer dan vijftig panden gekraakt.” Dat leidde tot “miljoenen euro’s schade”. In de gemeenteraad stuit Boomsma op veel weerstand tegen een hardere aanpak. “Iedere keer proberen wij er een punt van te maken dat dit zo niet langer kan. Andere partijen hebben een soort raar, romantisch, links progressief beeld van kraken. Alsof dat bij de stad hoort. Heel merkwaardig.”

Europese rechter

Ook een uitspraak over het kraakverbod door een Europese rechter belemmert een hardere aanpak volgens Boomsma. “Het kraakverbod is tot stand gekomen in 2010. Daarna is besloten door een rechter, op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat wie een pand kraakt gelijk huisrecht heeft. Om die reden kan je niet zomaar ontruimen.”

Voormalig wethouder in Amsterdam Geert Dales hoopt dat de krakers nu alsnog vervolgd worden. “Het pand is ontruimd vanwege de veiligheid en vervolgens gebeurt er niks. Het OM had vervolging moeten starten, ik hoop dat dat alsnog gebeurt. Misschien kan de burgemeester er ook eens op aandringen dat deze lui voor de rechter worden gebracht.”

VIDEO: Asielzoekende krakersgroep We Are Here zet ondernemer uit eigen pand

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer