main-logo NPO Start
Word lid
Foto: Screenshot YouTube / AT5
Goedemorgen Nederland - 20 augustus 2019 — 10:28

VIDEO: Asielzoekende krakersgroep We Are Here zet ondernemer uit eigen pand

Nadat ondernemer Salih Ozcan terugkwam van vakantie, ontdekte hij dat zijn pand in Amsterdam Westport was gekraakt door een groep van veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Samen met AT5 besloot hij verhaal te halen. Zonder succes: Ozcan werd met veel kabaal uit zijn eigen pand gesommeerd. “Ik begrijp ze wel enigszins, maar zij willen mij niet begrijpen”, zegt Ozcan tegen de stadszender.

De asielzoekers horen tot krakerscollectief We Are Here, een groep vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. De groep trekt al jaren door Amsterdam en Amstelveen en kraakt het een na het andere pand. Volgens de krakers zijn de opvangcentra vol en zijn er lange wachtlijsten.

Iets waar ondernemer Salih Ozcan geen boodschap aan heeft. Zijn pand werd vorig jaar ontruimd, nadat bleek dat zijn huurder een wietkwekerij in het gebouw had gevestigd. Ozcan besloot het pand om te knappen en zelf uit te gaan buiten. Daar werd een stokje voor gestoken: terwijl een aannemer aan het klussen was, werd zijn pand bezet door We Are Here.

Ozcan is al twee keer eerder langsgegaan om met de krakers te praten, maar stuit elke keer op weerstand. Ook heeft hij aangifte gedaan. In de video is te zien hoe Ozcan en de filmploeg met veel ophef direct uit het pand worden gezet.

VVD en FVD stellen vragen over actie We Are Here

De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot is diep verontwaardigd over de situatie. In een reactie schrijft ze dat ‘de kraak met een brutaliteit als deze een gevolg is van het ontbreken van een antikraakbeleid door dit college. Hierdoor is er een situatie ontstaan waarin krakers zich gesterkt voelen om ongestraft landelijke wetgeving te negeren’. Ook vindt ze dat de ondernemer de eventuele schade moet kunnen verhalen op de krakers.

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga gaat nog een stapje verder. In een reactie laat zij weten dat “krakers die hardwerkende ondernemers hinderen in hun werk, per omgaande moeten worden uitgezet en vervolgd”.

LEES OOK: ‘Fout signaal dat woordvoerder We Are Here na 16 jaar een verblijfsvergunning krijgt’

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer