main-logo NPO Start
Word lid
Foto: Screenshot YouTube / AT5
Goedemorgen Nederland - 20 augustus 2019 — 10:28

VIDEO: Asielzoekende krakersgroep We Are Here zet ondernemer uit eigen pand

Nadat ondernemer Salih Ozcan terugkwam van vakantie, ontdekte hij dat zijn pand in Amsterdam Westport was gekraakt door een groep van veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Samen met AT5 besloot hij verhaal te halen. Zonder succes: Ozcan werd met veel kabaal uit zijn eigen pand gesommeerd. “Ik begrijp ze wel enigszins, maar zij willen mij niet begrijpen”, zegt Ozcan tegen de stadszender.

De asielzoekers horen tot krakerscollectief We Are Here, een groep vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. De groep trekt al jaren door Amsterdam en Amstelveen en kraakt het een na het andere pand. Volgens de krakers zijn de opvangcentra vol en zijn er lange wachtlijsten.

Iets waar ondernemer Salih Ozcan geen boodschap aan heeft. Zijn pand werd vorig jaar ontruimd, nadat bleek dat zijn huurder een wietkwekerij in het gebouw had gevestigd. Ozcan besloot het pand om te knappen en zelf uit te gaan buiten. Daar werd een stokje voor gestoken: terwijl een aannemer aan het klussen was, werd zijn pand bezet door We Are Here.

Ozcan is al twee keer eerder langsgegaan om met de krakers te praten, maar stuit elke keer op weerstand. Ook heeft hij aangifte gedaan. In de video is te zien hoe Ozcan en de filmploeg met veel ophef direct uit het pand worden gezet.

VVD en FVD stellen vragen over actie We Are Here

De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot is diep verontwaardigd over de situatie. In een reactie schrijft ze dat ‘de kraak met een brutaliteit als deze een gevolg is van het ontbreken van een antikraakbeleid door dit college. Hierdoor is er een situatie ontstaan waarin krakers zich gesterkt voelen om ongestraft landelijke wetgeving te negeren’. Ook vindt ze dat de ondernemer de eventuele schade moet kunnen verhalen op de krakers.

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga gaat nog een stapje verder. In een reactie laat zij weten dat “krakers die hardwerkende ondernemers hinderen in hun werk, per omgaande moeten worden uitgezet en vervolgd”.

LEES OOK: ‘Fout signaal dat woordvoerder We Are Here na 16 jaar een verblijfsvergunning krijgt’

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer