main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 20 november 2019 — 09:01

Twee teruggestuurde IS-vrouwen aangekomen in Nederland: ‘Mogelijk lastig om ze te vervolgen’

Twee door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen zijn met hun kinderen in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden. Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat eerder al vast in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.

Verslaggever Hans Jaap Melissen voorziet mogelijke problemen bij de vervolging van de vrouw die eerder al in Turkije vast zat. “Zij heeft eigenlijk gewoon haar straf uitgezeten”, zegt Melissen in Goedemorgen Nederland. “Dan heb je meteen het probleem of je haar in Nederland wel kan veroordelen vanwege hetzelfde feit. Waarschijnlijk niet.”

Het OM laat aan WNL weten dat het niet per se zo is dat de vrouw niet vervolgd kan worden in Nederland. De manier van berechting in Turkije is namelijk anders. Eerder moesten twee mannen die al waren berecht in Turkije, alsnog in Nederland voor de rechtbank verschijnen.

De vrouw met een dubbele nationaliteit is recent ontsnapt uit Syrië, zo weet Melissen. “Zij heeft ook een Marokkaanse nationaliteit en kan zeker terug naar Marokko. Daar heeft ze eigenlijk niet zoveel te vrezen. Marokko neemt de vrouwen van IS-strijders gewoon weer op.”

Mogelijke derde IS-vrouw

Naast deze twee vrouwen komt mogelijk ook nog een derde IS-vrouw terug naar Nederland. De vrouw heeft nog de Nederlandse nationaliteit en krijgt momenteel consulaire bijstand. Zij zal “naar verwachting binnenkort in afstemming met de Turkse autoriteiten naar Nederland worden uitgezet”, staat in een brief van het Openbaar Ministerie en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken.

LEES OOK: Fleur Agema over IS-vrouwen: ‘Eerst actief aansluiten bij IS en dan nu janken’

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer