main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 1 november 2019 — 10:32

Fleur Agema over IS-vrouwen: ‘Eerst actief aansluiten bij IS en dan nu janken’

Advocaten van 23 IS-vrouwen proberen vrijdag in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag voor elkaar te krijgen dat de Nederlandse staat ze naar Nederland terughaalt, samen met hun in totaal 56 kinderen. Fleur Agema, Tweede Kamerlid namens de PVV, vindt het waanzin. “Ik vind die vrouwen weerzinwekkend. Zich actief aansluiten bij Islamitische Staat en dan nu gaan lopen janken.”

Volgens strafrechtadvocaat Jillis Roelse hebben de IS-vrouwen geen spijt van hun daden. “Ze hebben enkele spijt dat ze de slag hebben verloren met het IS-kalifaat. Je hoort ze nooit spijt betuigen voor de enorme misdaden die zij hebben begaan”, aldus Roelse.

IS-vrouwen: ‘Mensenrechten worden geschonden’

De IS-vrouwen willen nu dat de Nederlandse staat ze terughaalt en anders stellen zij de staat aansprakelijk voor door hen geleden menselijk leed. “Hun stelling is: wij hebben de Nederlandse nationaliteit en dat betekent dat de Nederlandse staat een zorgplicht heeft voor haar onderdanen”, aldus Roelse. “Zeker als hun mensenrechten worden geschonden, want dat zeggen ze.”

Roelse denkt dat de rechter goed gaat kijken naar de mensenrechten. “Maar hij zal ook kijken of het uitvoerbaar is. Je kan daar niet met een charger heen, het is een oorlogsgebied. Je kan die mensen niet zomaar ophalen.”

LEES OOK: ‘Zorgplicht? IS-vrouwen zijn oorlogsmisdadigers’

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer