Liquidatieproces gaat verder na moord op advocaat Wiersum: ‘Ik zou met lood in de schoenen gaan’
Bijna een week na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., gaat vandaag het liquidatieproces Marengo verder. Vanwege de gruwelijke moord van vorige week is de zaak dit keer extra beladen, zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Persoonlijk zou ik daar nu met lood in de schoenen naartoe gaan", zegt Ausma. Ondanks de heftige gebeurtenissen van vorige week zullen de advocaten, officieren en andere betrokkenen vandaag dus 'gewoon' weer bezig gaan met de zaak. "Life goes on, zeggen ze dan, maar dit is zo'n ingrijpend iets. Dat heeft wel even tijd nodig om in te dalen en om te verwerken", zegt Ausma.
Extra beveiliging
Vanochtend meldde de NOS dat twintig tot dertig mensen die betrokken zijn bij het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi extra worden beveiligd. Volgens Ausma kan deze beveiliging 24 uur per dag plaatsvinden, met daarbij het gebruik van bijvoorbeeld speciale auto's of locaties.
LEES OOK: Premier Rutte na liquidaties: ‘Wij zijn het gezag, dat is onveranderd’
Op het proces dat vandaag verder zal gaan staan veertien verdachten terecht. "Zij worden verdacht van het uitvoeren van liquidaties of pogingen daartoe en de deelname aan een criminele organisatie." De hoofdverdachten Taghi en diens kompaan Said Razzouki zijn op de vlucht en dus niet aanwezig in de rechtszaal. Zij worden vertegenwoordigd door hun advocaat.
Kroongetuigen
Belangrijk bewijs in de zaak zijn de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Na de moord op diens advocaat Wiersum kwam de vraag op of er nog wel gewerkt zou moeten worden met dit soort kroongetuigen. Strafrechtadvocaat Mark Teurlings vindt van niet. "Het is een heel slecht idee dat de overheid samenwerkt met criminelen die daarvoor een lagere straf krijgen."
LEES OOK: ‘Kroongetuigen moeten anonimiteit krijgen, nu weet iedereen wie het zijn’
Volgens Teurlings hebben deze kroongetuige een eigen belang en vertellen zij vaak niet de hele waarheid. "Het zijn liegende getuigen." Volgens zijn collega-advocaat Ausma is de betrouwbaarheid van kroongetuigen juist groter dan bij normale getuigen. "Verklaringen van kroongetuigen worden extra gecontroleerd op feiten, alles wat ze zeggen wordt onderzocht. Dus het is een beter controleerbaar middel."